БУЛІНГ У ЧЕРНІГОВІ

Останнім часом світове суспільство спостерігає тенденцію щодо збільшення підліткової жорстокості і насилля. Це явище називається

                                                "булінг (англ. bully — залякувати, цькувати, задирати) — 
                                                                    прояв агресії з подальшим залякуванням особистості і
                                         появою можливості її повного підпорядкування собі і своїм інтересам"

 Мотивацією до булінгу стають заздрість, помста, відчуття неприязні, боротьба за владу; потреба підпорядкування лідерові, нейтралізації суперника, самоствердження тощо аж до задоволення садистських потреб окремих осіб. Українські підлітки є лідерами за рівнем насильства у відношенні один до одного. Нещодавно в Чернігові трапився інцидент, який вразив суспільство надмірною дитячою жорстокістю. Троє дівчат били школярку, заблокувавши її з одного боку суцільною стіною, з іншого – натовпом дітей. Коли потерпіла намагалася прорватися крізь натовп, нападники повертали її назад. Дівчині неодноразово були нанесені удари ногами по голові. Їй діагностували закриту черепно-мозкову травму та численні забої.

Режим доступу: https://youtu.be/ekQd1sM9Ass

Що ж спонукає підлітків до такої жорстокості? Психологи вважають - помста, самоствердження або звичайні розваги … Ймовірно, причина і в тому, що молодь, проводить все своє дозвілля в інтернеті, граючи в комп’ютерні ігри, де вбивають віртуальних ворогів. Отже, втратили дітки почуття реальності і відповідальності за свої вчинки. Ще й батьки не приділяють належної уваги своїм дітям, між учнями та вчителями – прірва, а практиці звертатися до психолога у разі необхідності та правильно виходити з конфліктної ситуації або взагалі в неї не встрягати – не навчені. 

Поради дітям, як уникнути булінгу:
1. Упевнися, що ти не є кривдником по відношенню до інших.
2. Заступайся за тих, кого ображають.
3. Якщо ти став/стала жертвою булінгу – розкажи про це дорослим (батькам або вчителям)
4. Якщо ти побачив/побачила, що над кимось знущаються, - клич на допомогу, привертай увагу дорослих.
5. Стався до інших так, як хочеш, щоб ставилися до тебе.
6. Є питання - телефонуй на Національну дитячу "гарячу лінію": 0 800 500 225 або 772 (дзвінки у межах України безкоштовні)

Рекомендовано для опрацювання дорослим:
Коваленко О. …А бойовики і комп’ютер не винні / О. Коваленко // Освіта України. – 2011. - 16 трав.(№35-36). - С.11.
Миколюк О. Який ваш EQ? / О. Миколюк // День. - 2016. - 4-5 листоп. (№200-201). - С.15.
Прокопенко О. Престиж замість любові? : сплеск підліткової жорстокості є наслідком браку діалогу / О. Прокопенко // Уряд. кур"єр. - 2014. - 6 берез. (№ 43). - С.12.
Солодовнік О.  Дозвольте собі злість і виростите щасливих дітей! / О. Солодовнік  // Освіта України. - 2012. - 21 трав. (№ 21). - С.11.
Шевченко О.О. Специфіка роботи з підлітками, які виявляють агресію : тренінг. заняття для класн. керівників  // Вихов. робота в шк. - 2015. - (№6). - С.32-38.

Трагічні події в Чернігові підштовхнули телеканал NewsOne запустити флешмоб «#Янедрачун», спрямований проти дитячого насильства.
 Приєднуйтеся!

Популярні публікації