ІСТОРІЯ СВЯТА ВЕЛИКОДНЯ

  Всі ми в дитинстві чекали на свято Великодня, тому що в цей день можна було вволю їсти варені красиві червоні яйця та смачну паску. Великдень це цілий букет традицій, які залишилися нам від наших предків — їх непростимо забувати. Але що, ж це за свято? Які традиції з ним були пов’язані раніше, і які залишилися сучасникам. 
 Зазвичай в Україні Великдень ще називають «Воскресінням Господнім», а чи знаєте ви, що насправді це різні свята, які завдяки історії сплелися в одне ціле і перетворилися в те традиційне святкування, яке всім нам відомо?
 Історія виникнення свята Великодня дуже давня. Задовго до приходу християнства наші предки святкували найголовніше свято весни, який називали Великдень. Щороку після весняного сонцестояння відбувалися численні обряди, які символізували перемогу весни над зимою, дня над ніччю, сонця над морозом, початок нового життя і посівного сезону. Сім’ї випікали «Великодні бабки» і фарбували яйця, які згодом стали прабатьками сучасних пасок і крашанок.
  Іудеї теж почали святкувати Великдень ще задовго до різдва Христова. Цей день символізував їх вихід з єгипетського рабства. Саме слово пасха прийшло до нас з давньоєврейської мови і означало воно «проходження», «позбавлення». І вже після Різдва і Розп’яття Христа, в 325 — му році на Першому Вселенському соборі Християнських церков в місті Нікеї були прийняті основні правила святкування свята Воскресіння Господнього — Великодня. Одним з основних правил є дата святкування. Свято має відбутися в перше воскресіння, що йде за першим повним місяцем після весняного рівнодення. 
  Підготовка до святкування у багатьох віруючих розпочинається задовго до свята. Ті, хто бажає максимально долучитися до духовної сутності цього дійства, дотримуються посту протягом 7 тижнів. Віруючі вважають, що в ці дні душа повинна очиститися від усього тлінного і прислухатися до страждань Господа, який страждав на хресті в людському тілі.
 Останній тиждень — Страсний, найвідповідальніший і важливий. Кожен день має особливе значення, але особливо відзначаються дні, починаючи з четверга. У «Чистий четвер» прийнято очищати свою не тільки душу і тіло, а й житло і все що з ним пов’язано. Важливо пам’ятати, що очищення не повинно перетворюватися на банальну генеральне прибирання. Душевні терзання допоможе подолати щира молитва. У Страсну п’ятницю релігійний світ нібито затихає в скорботних трепеті перед муками Христа. У цей день краще не слухати гучну музику, не лаятися з рідними та близькими, намагаючись тримати всі свої думки в світі і спокої.
 Ніч перед днем Великодня — найважливіша і урочиста, у всіх церквах відбуваються святкові літургії, які закінчуються тільки на світанку з вигуками «Христос воскрес» і відповідними фразами «Воістину Воскрес».
 Цілий тиждень після свята прийнято ходити в гості обмінюватися крашанками, пригощати близьких пасками та іншими смачними стравами. Завершує великодній тиждень день поминання близьких.
{Електронний ресурс}: {Таємниці Українських традицій. Великдень}.- Електрон. дані.-   Режим доступу: https://ok.ru/video/4784653677  -  Назва з екрана.
Традиції святкування Великодня мають багатовікову історію, в кожному окремому куточку країни існує свій неповторний колорит. Спробуйте і ви долучитися до світлих традицій святкування Великодня і принести в свою власну сімейну традицію трохи народного колориту.
Нехай наші душі у цей теплий день
Заповнює світло святих пісень!
Нехай за столом, зібравши нас разом
Зігріє серця освячена паска!

Хай промені сонця засвітять в вікно!
А кожну людину хай сповнить добро!
Хай злагоду й спокій Великдень дарує!
Хай мир на планеті усій запанує!

 Великдень - це безсумнівно сімейне, радісне і гарне свято, де вся родина повинна зібратися за столом, розділити спільну радість свята і стати ще більш міцною і дружньою родиною, чого я вам і бажаю!

Популярні публікації