ДИТИНА МАЄ ПРАВО

Сьогодні у всьому світі вже в 67-й раз поспіль відзначають День захисту дітей. Діти складають приблизно 20-25% населення в кожній країні. В різних країнах вони піддаються різним небезпекам, від яких їх необхідно захищати: десь від воєн і голоду, а десь від згубного впливу комп'ютерних ігор.
У свій час Жан-Жак Руссо говорив: «Давайте менше говорити про обов’язки дітей, а більше про їхні права!». Проте досить тривалий час до думок дитини не прислухались - вважали їх незрілими і нераціональними. З плином часу ситуація поступово змінювалась. На початку століття права дитини розглядались, в основному, як міри із захисту від рабства, дитячої праці, торгівлі дітьми, економічної експлуатації
У зв’язку з цим 1959 року, ООН прийняла Декларацію прав дитини з десятьма короткими декларативними статтями та програмними положеннями. «Світовою конституцією прав дитини» називають Конвенцію про права дитини, прийняту Генеральною Асамблеєю ООН 20 листопада 1989 року. Відтоді Конвенцію ратифікували уряди всіх країн, за винятком Сомалі та Сполучених Штатів Америки. Метою цієї Конвенції є встановлення стандартів для захисту дітей від зневаги та образ, з якими вони стикаються до певної міри щодня в усіх країнах. В ній беруться до уваги різні культурні, політичні та економічні особливості держав, що є дуже важливим фактором. На першому плані у цьому документі стоять права дитини.
У різних державах і регіонах світу Конвенція ООН про права дитини виконується по-різному із врахуванням особливостей та менталітету кожної держави. Але об’єднує усі держави по відношенню до дітей повага дитини, її прав та інтересів, турбота і любов.
ПОРЕКОМЕНДОВАНО ДЛЯ ОПРАЦЮВАННЯ
в наявності у  фондах Чернігівської обласної бібліотеки для дітей література відповідної тематики 


Популярні публікації