НОВА ЛІТЕРАТУРНА ПРЕМІЯ В ЖАНРІ НОН-ФІКШ

В Україні створили нову літературну премію для авторів нон-фікшну. Її вручатимуть щороку за кращу книжку українського автора, яка інтерпретує і аналізує факти, явища суспільного життя, історії, природи чи мистецтва. Про це стало відомо на 24-му Форумі видавців у Львові.
Документальна література, нон-фікшн (англ. Non-fiction) — особливий літературний жанр, для якого на відміну художній літературі характерна побудова сюжетної лінії винятково на реальних подіях.
Про створення премії було оголошено на презентації «Нон-фікшн: між актуальним і злободенним. Критична картографія».
Для підтримки наших українських авторів, які реалізують себе у нон-фікшн літературі, виникла ідея заснувати премію, яка мусила б нагадувати Пуліцерівську премію. Тож Міжнародний благодійний фонд «Смолоскип» та Всеукраїнський рейтинг «Книжка року» за ініціативи письменника, міжнародного консультанта з проблем навколишнього середовища Володимира Тихого і його сина заснували премію «Non-фікшн».
 Щорічна премія «Non-фікшн» буде вручатися «За кращу книжку вітчизняного автора, яка висвітлює, інтерпретує і аналізує факти і явища суспільного життя, історії, природи або мистецтва». Гасло премії: «Невигадане відкриває реальний світ».
Премії лауреату і фіналісту вручає Міжнародний благодійний фонд «Смолоскип».
 Премія лауреату ― 40 тис. грн.
 Премія фіналісту ― 25 тис. грн.
Спонсори премії надали достатнє фінансування для вручення премій за книжки, видані протягом 2017 (премія «Non-фікшн-2017»), 2018, 2019 і 2020 років. Фонд «Смолоскип» приймає благодійні пожертви для вручення премій після 2020 року.

Відбір книжок до короткого списку, оцінювання книжок із нього і визначення лауреата та фіналіста здійснює Журі Всеукраїнського рейтингу «Книжка року» за спеціальною процедурою, погодженою з Міжнародним благодійним фондом «Смолоскип». Оголошення результатів конкурсу відбувається одночасно з оголошенням результатів рейтингу «Книжка року».

Умови прийому книжок-учасників: 
Автор є громадянином України;
Книжка не є перевиданням;
Книжка видана протягом року конкурсу;
Наклад книжки не менше 500 примірників;
Видавництво та/або автор передали (передадуть) не менше 50 % накладу для продажу у книгарнях;
Текст в достатній мірі підкріплений документами, базується на визнаних наукових фактах, свідченнях і ін.
Оригінальні наукові роботи до участі в конкурсі не приймаються.
Книжки, які увійшли в «короткий список», оцінюватимуться, перш за все, за такими характеристиками:
 актуальність теми для розвитку сучасної України в демократичному, національно-свідомому напрямку;
новизна та/або глибина розкриття теми, введення в обіг маловідомих фактів, добре обґрунтовані концептуальні узагальнення та інтерпретації;
стиль, доступність викладу, здатність зацікавити читачів, найперше молодь.

Джерело:





Популярні публікації