ХТО ВІН ЛАУРЕАТ БУКЕРОВСЬКОЇ ПРЕМІЇ 2017?

У Лондоні 17 жовтня 2017 року оголосили лауреата Букеровской премії. Її отримав американський письменник Джордж Сондерс за роман "Лінкольн у бардо" (Lincoln in the Bardo) про Аврама Лінкольна. Літературна нагорода Man Booker Prize присуджується за твір англійською мовою. Її розмір склав 50 тисяч фунтів стерлінгів (66,6 тисяч доларів). Сандерс - другий американець, який отримав Букерівську премію. До 2013 року нагороду могли отримувати тільки автори з Об'єднаного королівства і країн Співдружності націй. Тепер отримати її може автор будь-якої книги, написаної англійською мовою. У минулому році премію отримав американський письменник Пол Бітті за роман «Розпродаж».


ПРО АВТОРА:
Джордж Сондерс народився 2 грудня 1958 року в Амарилло, штат Техас (США), а виріс в південному передмісті Чикаго. Там же закінчив школу. У 1981 році отримав ступінь бакалавра наук в області геофізики в Колорадській гірській школі імені Артура Лейкса. У 1988 році закінчив університет Сиракуз в штаті Нью-Йорк із ступенем магістра в області літературної творчості.
Незважаючи на другу освіту, з 1989 по 1996 рік Сондерс пропрацював укладачем технічної документації і інженером-геофізиком в компанії Radian International в Рочестере яка розробляла методи охорони довкілля. Деякий час він навіть був членом екіпажа судна, що займалося пошуками нафти в районі острова Суматра.
Інтерес до літератури переміг, і з 1997 року Сондерс почав викладати в університеті Сиракуз і публікувати художню і наукову літературу. Сондерс писав оповідання і есе, також написав сценарій повнометражного фільму, грунтований на його розповіді "Sea Oak". У кінці 1990-х років актор і режисер Бен Стиллер придбав права на екранізацію повести Сондерса "CivilWarLand in Bad Decline".
Сондерс захоплюється буддизмом, є послідовником школи ньингма. Її прибічники визнають вчення, яке приніс в VIII столітті в Тібет гуру Падмасамбхава, і не спираються на нові переклади індійських канонів.
ПРО РОМАН:
Роман "Лінкольн у бардо" розповідає про те, як президент США Аврам Лінкольн приходить в 1862 році на могилу свого сина, що помер у віці 11 років. На кладовище Лінкольн опиняється в проміжному стані, який буддисти називають "бардо", і веде бесіди з душами людей, що померли.
Книжка вийшла 14 лютого цього року у видавництві Bloomsbury Publishing. Незалежне лондонське видавництво вже не вперше доводить свій нюх на таланти. З-під його крила вийшла серія книг про Гаррі Поттера, що принесла Джоан Ролінґ всесвітнє визнання і кілька мільйонів доларів.
СПИСОК НАГОРОД:
У 1997 році Сондерс завоював другий приз "Премії О. Генрі" за розповідь "The Falls".
У 2006 році був нагороджений стипендією Мак-Артура і стипендією Гуггенхайма. У тому ж році отримав "Всесвітню премію фентезі" за розповідь "CommComm".
У 2007 році його збірка оповідань "In Persuasion Nation" була номінована на премію The Story Prize.
У 2013 році Сондерсу вручили PEN/Malamud Award.
Також письменник чотири рази ставав лауреатом премії National Magazine Awards - в 1994, 1996, 2000 і 2004 роках.

Популярні публікації