4 ЛЮТОГО НАРОДИВСЯ FACEBOOK

Найпопулярнішій соціальній мережі у світі Facebook сьогодні виповнюється 14 років. Соцмережа почала працювати 4 лютого 2004 року як мережа для студентів деяких американських університетів. Засновником та головою сервісу є Марк Цукерберг.
За даними Вікіпедії, станом 30 червня 2017 року кількість користувачів досягла 2 млрд чоловік у всьому світі, понад половина яких перевіряє свій аккаунт у Facebook щодня. Кількість українських користувачів Facebook в 2017 році становила близько 10 млн чоловік.

Марк Цукерберг написав сайт Facemash, попередника Facebook, 28 жовтня 2003 року, навчаючись на другому курсі Гарвардського університету, на сайті він «використав фотографії, зібрані з он-лайн facebook дев’яти коледжів, розміщуючи їх попарно і пропонуючи користувачам вибрати «найгарячішу» особу». Цукерберг проник у захищені зони комп’ютерної мережі Гарварду і скопіював фотографії зі студентських посвідчень, розміщених у базі даних гуртожитків коледжів. Протягом перших чотирьох годин Facemash привернув увагу 450 відвідувачів і було здійснено 22 тисячі фото-переглядів. Цукерберга звинуватили в порушенні безпеки, авторських прав і права на особисту інформацію, і йому загрожувало виключення з університету. Тим не менше, звинувачення було знято. Того ж семестру Цукерберг розширив початковий проект, створивши інструмент для соціальних досліджень ще до випускного іспиту з історії мистецтва. Він виставив на веб-сайті 500 зображень пам’яток культури доби Августа, розмістивши на кожній сторінці ілюстрацію та статтю з коментарями до неї. Цукерберг відкрив доступ до сайту своїм однокурсникам, і люди почали ділитися замітками.
Наступного семестру, у січні 2004 року, Цукерберг почав писати код для нового веб-сайту. Спочатку доступ до сайту мали лише студенти Гарвардського коледжу, і впродовж першого місяця зареєструвалася більш ніж половина студентів Гарварду. Згодом до Цукерберга приєдналися Едуардо Саверін (бізнес-менеджер), Дастін Московіц (програміст), Ендрю Мак-Коллум (графічний дизайнер) та Кріс Хьюз, щоб допомогти у просуненні веб-сайту. У березні 2004 року Facebook користувалися в університетах Стенфорда, Колумбії та Єля. Невдовзі він відкрився для студентів інших шкіл Ліги Плюща, Бостонського та Нью-Йоркського університетів, Массачусетського технологічного інституту і поступово для більшості університетів Канади та США.
У вересні 2005 року було відкрито шкільну версію Facebook. На думку Цукерберга, це був цілком логічний наступний крок. Для того щоб приєднатися до шкільної мережі, потрібно було запрошення. Згодом Facebook розширив доступ до сервісу працівникам кількох компаній, у тому числі Apple Inc. та Microsoft. 26 вересня 2006 року Facebook став доступним для кожного віком від 13 років і старше з дійсною адресою електронної пошти.
В 2009 році побачив світ роман Бена Мезріча «Мільярдери мимоволі»  про творців Facebook на основі якого був написаний сценарій фільму "Соціальні мережи".
Сюжет книжки:
Засновники соціальної мережі Facebook Едуардо Саверін та Марк Цукерберг були малопримітними студентами Гарварду, спочатку не користувалися особливим успіхом у дівчат на кампусі цього престижного університету. Комп'ютерний геній Марк одного разу проявився у всій своїй могутності, коли йому вдалося зламати університетський сервер, щоб створити базу даних всіх студенток, з можливістю оцінювати дівчат за певною шкалою. У результаті Марк ледь не був відрахований з Гарварду. Але виявилося, що тоді він стояв біля витоків найбільшої у світі соціальної мережі, яка через кілька років вже коштувала мільярди доларів. Подальша розповідь наповнена історіями про хитромудрих інвесторів, карколомних жінок та інші смутки і радощі засновників Facebook. Один з парадоксів полягав у тому, що, поки соціальна мережа з'єднувала десятки мільйонів людей в усьому світі, вона в той же час з непереборною силою роз'єднувала двох своїх творців, кидаючи все нові виклики їх міцній студентській дружбі.
Фейсбук править світом – тут читають новини, спілкуються, дивляться відео.
Але  не забувай, що найголовніші події у  житті все ж таки відбуваються оффлайн.

Популярні публікації