Найкраща бібліотека світу - ознайомчий тур

9 живих дерев; 98 млн євро (30 млн – державні, решта – бюджет міста); 2,5 млн очікуваних відвідувачів щорік; інклюзивність і доступність; 100 тис. книг і 64 працівники; безкоштовне бронювання зали для зустрічей, лекцій тощо; 3D принтери, медіа лабораторія і т.д.; розумне споживання енергії; дерев'яна конструкція; кінотеатр; третій поверх, значна частина якого віддана під потреби дітей. Все це космічний проєкт центральної бібліотеки Гельсінкі Oodi (фінською – «ода, прославлення») яка у 2019 році визнана найкращим закладом такого типу.

Перший поверх – тусовочний простір 
 
Тут трохи книг. Постійна цифрова виставка, присвячена ЄС. Ресторан-кав’ярня. І два зали для публічних заходів. Один – кінозал Kino Regina на 250 місць. Інший – багатофункціональний Maijansali (названий на честь колишньої директорки міської бібліотеки Майї Берндтсон): тут проводять конференції та лекції із можливістю робити відеопрезентацію та стрімити. Обидва зали – і кінозал, і конференц-зал – здають в оренду (для некомерційних заходів за суттєво зниженою ціною).

Другий поверх цифри
Епоху цифрової ери в Ооді презентує другий поверх. У першу чергу це виставковий простір Kuutio (куб) – кубічної форми кімната, де можна виставляти digital art. Зображення відтворюються і на стінах.
Увесь open space на поверсі відданий під комп’ютери й машинерію. Багато відвідувачів тут засідають зі своїми комп’ютерами та ґаджетами (кількість розеток рівнопропорційна попиту). Поряд стійка з бібліотечними планшетами, які можна взяти в оренду на кілька годин. Далі – комп’ютери для загального користування. 
Комп’ютери з широкоформатними екранами – для малювання, обробки фото та відео (безкоштовне користування через систему бронювання), а також інших цифрових завдань. Роздрукувати широкоформатні фото можна тут же (за окрему плату). 

Міська майстерня (urban workshop) – це загальна назва простору, де можна попрацювати своїми руками, як мануально, так і віртуально. Наприклад, построчити на машинці чи вибити принт на футболці. 
Якщо у відвідувачів виникають питання чи потрібна допомога, то для цього на поверсі є персонал. Вони надають інформацію, показують, як користуватися машинами, консультують, як забронювати онлайн. 
Третій поверх займають читальні зали сучасної бібліотеки. 
Тут знайдете унікальний книжковий фонд – книги й журнали представлені на 17 мовах світу. Для затишку і приватності читачів у залі багато справжніх дерев, які ростуть в діжках – дуже оригінально.



Відділ сортування книжок. 

У підвальному приміщенні, де розташований відділ сортування, конвеєрна стрічка сортує книжки по боксах. Потім ці ящики вантажать на роботів – рухомі платформи, що розвозять їх на третій поверх, який, власне і є бібліотечним простором у традиційному значенні. 


Ооді працює за принципом «мігруючої колекції» (floating collection), тобто книжки, здані читачем тут, залишаються на полицях Ооді – допоки хтось не замовить або не назбирається 4 однакові примірники (тоді надлишок переправляють до інших бібліотек). За допомогою додатку IMMS (Intelligent Material Management System) на смартфоні  з наліпки на книжці - зчитується  інформація про будь-яку книжку: зокрема, заброньована чи ні, секція, жанр, автор, назва, кількість сторінок, розмір у сантиметрах, куди її відправляють.
 До слова, завдяки реєстрації замовлених книжок програма може видати статистику найпопулярніших книжок у кожній бібліотеці. 

Популярні публікації