СТАРИЙ НОВИЙ РІК – КОЛИ ЗУСТРІЧАТИ, ІСТОРІЯ СВЯТА, ТРАДИЦІЇ І ОБРЯДИ

Січень дуже щедрий на свята Новий рік, Різдво, Святки і Старий Новий рік. Причиною появи Старого Нового року в низці свят стало розбіжність юліанського і григоріанського календарів. Завдяки різниці в літочислення ми можемо святкувати Новий рік двічі – і ця традиція лише набирає обертів. Відзначають Старий Новий рік в ніч з 13 на 14 січня. Також з цією датою пов’язано багато різних прикмет, 
Прикмети і традиції на Василів вечір
 З вечора 13 січня на ранок 14 народ повторно святкував прихід Нового року, напередодні якого називали Васильєвим вечером на честь покровителя свинарів – Василя Святого. До столу в цей день зарізали свиню, з м'яса якої готували безліч ситних страв, адже саме свиня у предків виступала символом плодючості худоби і сімейного благополуччя. Крім вищезгаданого імені, цей день в народі часто називали «Щедрий вечір» або «Овсень»,
Як проходила підготовка до свята?
З ранку хазяєчки вшановували всю сім'ю пшеничною кашею, яку щедро заправляли м'ясом або медом. У народі ходила прикмета: чим смачніше каша, тим краще видасться наступаючий рік. А ось якщо блюдо не вдалося, то і сім'ю будуть переслідувати невдачі. Потім з обіду до вечора жінки пекли млинці, ліпили вареники з різними начинками і запікали поросят. Чоловіки допомагали по господарству, а діти ходили колядувати. Обряд «овсеньканья» супроводжувався перевдяганням у національні костюми і ходінням від будинку до будинку з піснями, що повинні були залучати до села удачу та достаток. Господарі, які пускали до себе на поріг колядувати, обов'язково нагороджували старання дітей чимось смачненьким. До вечора накривали щедрий стіл, щоб задобрити наступаючий рік. А вже вночі всією сім'єю відправлялися відвідувати сусідів, щоб залучити у відносини мир і благодать.
До ранку 14-го січня дотягували тільки молоді люди, які виходили на вулиці і розпалювали багаття, щоб спалити «дідуха» і перестрибнути новорічний вогонь на знак очищення. В цю ніч вірили: чим більше зірок на небі, тим більший вродить урожай.
Обов'язкові страви на столі для зустрічі старого Нового року
 Щоб святковий стіл відповідав канонам старослов'янських традицій, важливо на свято старого Нового року подати до столу кутю, яка готується з гречки і ячменю (на сьогодні використовується очищений рис) з додаванням різних сухофруктів, горіхів, винограду і меду. Чим багатше начинка, тим краще. Адже кожен продукт несе сакральне значення: горіхи символізують здоров'я, мед – хороші новини, родзинки – довголіття, мак – достаток, зерно – початок нового життя. До речі, з особливою любов'ю наші предки ставилися і до обрядів, пов'язаних з передбаченням долі. Популярною традицією в кожній родині було поїдання особливих вареників з сюрпризом. В їх начинці ховали найрізноманітніші предмети – від лаврового листка до монетки. Попався вареник з вишнями? До спокусі. З капустою? До грошей. Кільце говорило про швидке весілля, нитка попереджала про далекій дорозі, ґудзик – до обновці, перець і сіль – до засмученням. Які ще ворожіння полюбилися нашим предкам?
Популярні ворожіння на старий Новий рік
Не тільки гулянням за святковим столом займалися селяни. Всі, від мала до велика, з особливим благоговінням чекали настання темряви, щоб зайнятися ворожіннями. Природно, церква цього не схвалювала, але в народі вірили: ніч з 13 на 14 є магічною, саме в цей період на землю спускаються темні і світлі сили, які володіють знанням.

Ворожіння «Підстав вухо»
 Хочете дізнатися, який рік чекає попереду? Предки вірили, що ненароком почув чужу розмову, яка може послужити відповіддю. Задайте собі питання і слухайте, що говорять навколо: сміються – все буде добре, плачуть або лаються – значить і вас чекає нелегка, а якщо п'ють – тримайтеся подалі від спокус!
Ворожіння «Пророча рядок»
У старовину дівчата особливо полюбляли ворожити на книгах. Вони готували в розумі питання, а потім називали номер сторінки і рядок. Відповідь і служив пророцтвом.
Ворожіння «Зелений паросток»
Щоб дізнатися, хто перший вискочить заміж, незаміжні красуні вибирали собі по цибулині і ставили корінцем у воду. У кого раніше пускався росток, тій і крокувати під вінець першою!
Ворожіння «Незнайомець»
Щоб дізнатися ім'я судженого, дівчата не рідко відразу після півночі вибігали з будинку шукати першого зустрічного чоловічої статі. Існувало повір'я: яке ім'я назве незнайомець, таке і буде носити майбутній чоловік.
Ворожіння «Мішок з сюрпризом»
В будинку заздалегідь готувався мішок з різними дрібними предметами – камінчиками, крупою, хустинками. Туди ж ховалася кірка хліба, кільце і гачок. Не дивлячись всередину, треба було дістати з мішка першу-ліпшу річ. Якщо дівчина витягала хлібець – жити їй в багатстві, гачок – чекати неприємностей або важкої долі, ну а колечко – до щасливого шлюбу.

Існує ще багато народних повір'їв, пов'язаних з святом старого Нового року, головне – залишатися відкритою душею і вірити серцем, що станеться тільки хороше!




Популярні публікації