ПРЕМІЯ "УКРАЇНСЬКА КНИЖКА РОКУ" НАЗВАЛА НОМІНАНТІВ

Претедентів на щорічну премію Президента України "Українська книжка року" за 2016 рік оголосили в середу у Києві. Про це повідомляє прес-служба  Держкомтелерадіо.
"У Держкомтелерадіо 25 січня відбулося засідання Комітету з присудження щорічної премії Президента України "Українська книжка року". Шляхом таємного голосування було визначено видання, подані для участі у конкурсі, яким комітет пропонує присудити премію за 2016 рік", - ідеться у повідомленні.

У номінації "За видатні досягнення у галузі художньої літератури" премію пропонується присудити виданням "Синій зошит. Аркуші днів світящих" та "Лад" (автор Мирослав Дочинець, видавництво "Карпатська вежа"). Загалом у цій номінації було розглянуто 19 художніх творів.



Ця книга - одне ціле. Проте кожна з її трьох частин - "Многії літа. Благії літа", "Вічник", "Світован" - стали справжніми бестселерами, здобули велику й широку читацьку прихильність у світі. Ця книга - про карпатського мудреця Андрія Ворона, якого вже встигли назвати "світовим чоловіком", "українським Сократом", "новітнім Сковородою". Він жив, як дихав, власним життям явив спроможність бути вільним у світі, який ловить і поневолює людину. Для сучасної, заблуканої серед штучних міражів людини світло його досвіду постає духовною опорою. Бо його мудрість - це філософія на щодень, і фактично - для кожного. Філософія радості, добра і служіння, коли многії літа є літами благими. Між рядками цього соковитого, духмяного письма живе горний дух, нурт живої природи, правда про людську душу в цілісній світобудові.


Це особлива книга. Її можна читати з будь-якого місця, гортаючи сторінки як уперед, так і назад. Повертаючись і перечитуючи. І щоразу знаходячи щось сокровенне й нове. Бо всі ми голодні любов’ю. Мовлено саме про таку книгу. Книгу, яка добрим словом бере за руку і веде за собою.
«Синій зошит» – це крихти спостережень, одкровень, зауваг і мудрих приписів, «кристали днів світящих» карпатського мудреця, чий багатющий досвід і ліг в основу книги. Те, що не ввійшло до «Многих літ», «Вічника» і «Світована».
Ця книга є розрадою і покликом водночас. Покликом – ставати доконечно тою людиною, якою нам суджено бути. Наповнювати собою порожнечу в собі. І заповнювати порожнечу світу собою. А розрада – в найпростішому: відчувати, що ти живий! І яким би світ не був, не треба забувати, що він – Божий.


У номінації "За вагомий внесок у розвиток українознавства" серед 28 претендентів переможцем визначено видання "Марія Заньковецька" (автор Володимир Корнійчук, видавництво "Криниця")
.Марія Заньковецька – актриса світової величини, що володіла надзвичайним сценічним даром. Її вважають найяскравішим світилом національного українського і європейського театру. Дослідження творчості великої української актриси Володимир Корнійчук почав ще в студентські роки. А через деякий час повернувся до нього ще з більшим запалом. Йому вдалося відкрити багато невідомих сторінок її життя. Насамкінець, у своїй новій книзі він зробив вдалу спробу проникнути у сутність психологічних аспектів акторської гри талановитої української актриси, дослідити феномен її емоційного впливу на глядача.У книзі, присвяченій Марії Заньковецькій, «світовій величі генія національного», крім нових архівних матеріалів і документів зібрані спогади сучасників, які доповнюють численні фотоілюстрації. У книгу також увійшли статті відомих мистецтвознавців і театрознавців 20 та 21 століть. Крім того, до книги Володимир Корнійчук вмістив маловідомі листи актриси.


У номінації "За сприяння у вихованні підростаючого покоління" серед 20 допущених до конкурсу видань премію запропоновано присудити книжці:
Таня Стус. Їжак Вільгельм / Ілюстрації Анни Сарвіри. – Харків: Віват, 2016. – 32 с. – (Серія «Маленьке диво»).
http://vivat-publishing.com/knygy/yizhak-vilgelm/
Улюблена дитяча авторка, вигадниця, матуся і дуже яскрава оповідачка Таня Стус написала про нового цікавого персонажа — їжака Вільгельма. Ця історія маленького Вільгельма — про мрію, дружбу, про справжню віру: у Світло, доброту і власну неповторність. Коли народився  Їжачок Вільгельм — Світло наче ввійшло в нього, або ж це він вийшов зі Світла? І ось він дорослішає, вчиться і весь час шукає це Світло довкола себе. Бо він вірить, що навколо неповторне життя та вірні друзі. Світло, що нас оточує, наповнює нас хорошим настроєм, добрими думками та вірою в чудове майбутнє.Якщо про щось мрієш, це обов’язково здійсниться. І знайдуться ті, хто повірить у тебе й допоможе. Головне — залишатися собою й не боятися, що хтось вважає тебе диваком.

Із переліком видань, допущених до участі в конкурсі на здобуття премії "Українська книжка року", можна ознайомитися на сайті Держкомтелерадіо:
Премію започатковано відповідно до Указу Президента України від 16 грудня 2009 року з метою відзначення авторів, видавництв та видавничих організацій, які зробили значний внесок у популяризацію української книги та розвиток вітчизняної видавничої справи. Організаційне забезпечення роботи Комітету зі щорічної премії Президента України "Українська книжка року" покладено на Держкомтелерадіо України
Премія присуджується у трьох номінаціях. На здобуття премії висуваються книжкові видання українською мовою, видані в Україні протягом останніх трьох років, але не пізніш як за півроку до їх висунення.

Популярні публікації