ДЕНЬ БЕЗПЕЧНОГО ІНТЕРНЕТУ- ІНФОРМАЦІЙНІ АРКУШІ


Сьогодні 7 лютого у світі відзначається День безпечного Інтернету під гаслом 
«Будь зміною: об’єднаймося для кращого Інтернету».
Ця міжнародна календарна подія виникла за сприянням організації Insafe починаючи з 2004 року, щорічно відзначається у другий день другого тижня лютого.
Метою Дня безпеки в Інтернеті є поширення знань про безпечне, відповідальне і позитивне використання цифрових технологій для дітей та молоді. У всьому світі, День безпеки в Інтернеті відзначається в більш ніж ста країнах і координується об’єднаної мережею Insafe/INHOPE, за підтримки Європейської комісії, а також 31-им національним центром забезпечення безпеки в Інтернеті по всій Європі.
Ця подія дозволяє зробити акцент на позитивному використанні технологій і вивчити роль, яку ми всі граємо в цілях сприяння створенню кращого і більш безпечної онлайн-спільноти. Воно служить закликом для молодих людей, батьків, вихователів, вчителів, соціальних працівників, співробітників правоохоронних органів, підприємств, політиків і широких верств суспільства, щоб об’єднатися з метою сприяння та створення найбільш позитивного і кращого інтернету.

ІНФОРМАЦІЙНИЙ АРКУШ №1
Захист персональних даних
Фішинг – один з видів шахрайства, спрямований на викрадення цінних особистих даних користувача, таких як номери кредитних карток, паролі, дані про банківські рахунки і т.д. 
Шахраї можуть розсилати безліч повідомлень, які відправлені ніби надійними веб-вузлами (наприклад, від банку) і містять запит особистих даних.
Шахраї постійно вдосконалюють свої фішинг-повідомлення і вспливаючі вікна. Вони часто використовують офіційні емблеми реальних організацій та інші дані, отриманні зі справжніх веб-вузлів. Як розпізнати шахрайське повідомлення електронної пошти?
 Наводимо кілька прикладів фраз, що часто використовуються при проведенні фішинг-атак: 
«Підтвердіть свій обліковий запис». Представники компаній не повинні робити запит по електронній пошті про паролі, імена користувачів, номери соціального страхування та іншу особисту інформацію. Отримав повідомлення від корпорації Microsoft з проханням оновити інформацію про кредитну картку, не відповідайте – це шахрайське повідомлення;
 «Якщо ви не дасте відповідь протягом 48 годин, ваш обліковий запис буде заблокований». Такі повідомлення викликають відчуття терміновості, щоб змусити людину відповісти не роздумуючи; 
«Клацніть на посилання, наведене нижче, щоб отримати доступ до свого облікового запису». Посилання, за якими просять перейти, можуть бути повністю або частково містити реальне ім'я  компанії або бути повністю за маскованими. Вони ведуть на інший веб-вузол (як правило, шахрайський). 
Фішинг-повідомлення зазвичай розсилаються масово і не містять ані імені, ані прізвища отримувача. 
Дії у випадку фішинг-атаки
  •  Повідомте компанію, чиє ім'я було використано. Для цього створіть нове повідомлення у вашій поштовій скриньці, вкладіть у нього шахрайське повідомлення і відправте на адреси відповідних організацій.
  • Терміново змініть паролі для всіх облікових записів, якими ви користуєтесь у мережі.
  •  Регулярно перевіряйте стан своїх рахунків.
  •  Встановіть на свій комп’ютер антивірусні та антишпіонські програми, регулярно їх оновлюйте.
Список використаних джерел:
1. Що таке фішинг? [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: http://help.sslatcost.com/article/346?locale=uk.
 2. Безмалий В.Ф. Фішинг (Phishing), Вішинг (vishing), Фармінг – шахрайство в Інтернеті [Електронний ресурс] / В.Ф. Безмалий. – Режим доступу до ресурсу: http://vse-prosto.весьтоп.рф/fishing-phishing-vishing-vishing-farming.html.
3. Пятірікова Ж. Обережно: фішинг в мережі [Електронний ресурс] / Жанна Пятірікова – Режим доступу до ресурсу: http://hotwom.ru/page/oberezhno-fishing-v-merezhi.

ІНФОРМАЦІЙНИЙ АРКУШ №2
Безпечне спілкування в мережі 

Соціальні мережі сприяють вашій творчості, дозволяють постійно контактувати з друзями, надають багато можливостей – обмінюватися і переглядати відео, фото, слухати музику. І все це в одному місці. Але як уникнути небезпек і отримати користь і задоволення від відвідування соціальних мереж? 
Дехто дуже любить дивитися фільми і відеоролики, використовуючи, наприклад, YouTube, переглядаючи своє улюблене відео та спілкуються з тими, кому це теж подобається. Але пам’ятайте, що на подібних сайтах немає обмежувальної класифікації за віком (як у кінотеатрах) й інколи можна знайти фільм, що не підходить вам за віком. Якщо фільм тривожить вас, викликає почуття страху, роздратування, відчаю, сорому – не потрібно його дивитись. Можна поділитися своєю думкою з дорослими, які можуть звернутися зі скаргою до адміністрації сайту.
Зображення
Фотографії і фільми – важлива частина мережевого простору. Завжди гарно подумайте, перш ніж завантажити свої фотографії чи відео. Зображення залишаються на сайтах  надовго (інколи навіть після того, як ви їх видалили). Вони можуть бути скопійовані, відредаговані і використані де завгодно. Подумайте, чи хочете ви цього. Пам’ятайте, коли ви викладаєте щось у мережі, це стає доступним мільйонам людей в світі. Про що ви маєте подумати у першу чергу, коли оновлюєте свої сторінки у соціальних мережах? Про власну безпеку. Захистіть сторінки налаштуваннями приватності – так ви зможете контролювати тих, хто має доступ до вашої інформації.
Персональний профіль 
Це джерело інформації про вас. Додавання деталей – цікавий і веселий процес, але краще утриматися від додавання деякої інформації. Дату народження, адресу, номер мобільного краще не публікувати.
Мільйони людей в усьому світі спілкуються у соціальних мережах. Переконайтесь, що ніхто не має доступу до персональних налаштувань ваших сторінок і сайтів.
І ще декілька порад:
- частіше перевіряйте персональні налаштування ваших сторінок, щоб захистити себе від небажаних контактів;
- попросіть друзів і членів родини повідомити вам, якщо вони помітили, що ви розмістили надто багато особистої інформації або неналежні фото, відео. Зі сторони це може бути більш помітно. Зберігайте паролі у таємниці;
- поважайте себе та інших у мережі;
- якщо відбулась якась неприємна ситуація, повідомте про це дорослих.
Пам’ятайте, що кіберзапугування і погрози з мережі неприпустимі! На це обов’язкового необхідно реагувати:
- повідомити адміністраторам сайту;
- зберегти повідомлення-погрозу як доказ;
- обов’язково поставити до відома дорослих.
Спілкування он-лайн
Розмови з друзями завжди дозволять вам дізнатися останні новини. Електронна пошта, Skype, Qip – що вам більше до вподоби? 
Ваше ім'я в сервісах для он-лайн спілкування має легко запам’ятовуватися, але це не повинно бути вашим реальним, повним іменем.
Повідомлення
 Ви колись отримували від друзів неочікувані файли невідомого вам змісту? Двічі подумайте, перш ніж відкрити їх, вони можуть містити віруси. Якщо не впевнені, краще перепитайте друга про них по телефону або особисто.
У своїй електронній скриньці відкривайте лише повідомлення від тих людей, яких ви знаєте і яким довіряєте. Не забувайте прочитувати тему повідомлення. Якщо тема викликає підозри і не схожа на те, про що ви могли б поговорити з друзями, не відкривайте ніякі вкладення. Це можуть бути віруси.Chain mails – повідомлення-ланцюжки, у яких просять переслати їх десятьом друзям, а інакше відбудеться щось неприємне, жахливе. Домовтесь з друзями не пересилати подібний спам. Якщо в таких повідомленнях міститься реальна загроза, поговоріть з дорослими.
Чати
Вони відкриті для всіх, ви можете говорити з кожним. Якщо ви спілкуєтесь в чатах, переконайтесь, що в них є модератори – люди, які слідкують за змістом спілкування. Будьте обережними і не повідомляйте особисту інформацію. Уникайте безпосередніх контактів з невідомими партнерами по спілкуванню. Якщо ви домовились з кимось про реальну зустріч, обов’язково повідомте про це дорослих.
Пам’ятайте: щоб ви не використовували для спілкування – мобільний телефон, комп’ютер тощо – правила безпеки завжди однакові.
Список використаних джерел:
1. Кулик Є. Інтернет з людським обличчям: гуманітарні аспекти, нетикет [Електронний ресурс] / Є. Кулик // Веб-спілкування, нетикет. – Режим доступу:
http://netiquette4 uth.blogspot.com/2009/12/blog-post_01.html. – Назва з екрана.
2. Славінська І. Під масками і без: хто-хто в Інтернеті живе? [Електронний
ресурс]Славінська//Укр.правда:життя.–Режим доступу: http://life.pravda.com.ua/person/2008/09/1/7619. – Назва з екрана.
3.Филологи подсчитали, сколько мата в интернете – 3–5 % от всей информации. Блокировка нецензурщины «может повлиять на целостность системы»[Электронный ресурс] –
Режим доступу: http://www.mk.ru/politics/article/2013/07/29/891193-filologi-podschitali-skolko-
mata-v-internete-35-ot-vsey-informatsii.html. – Загл. с экрана.

 ІНФОРМАЦІЙНИЙ АРКУШ №3
 Безпечне мобільне спілкування
Premium Rate Numbers – платні номери
 Що це таке? Це можливість витрати багато грошей, навіть не усвідомлюючи цього. Пропонуються різні послуги, придбання цікавих речей, акції і для цього вам потрібно подзвонити на певний номер або надіслати повідомлення. Всі дзвінки і повідомлення можуть бути дуже дорогими. Якщо ви хочете здійснити покупку онлайн, завжди уважно читайте всю надану інформацію, особливо написану дрібним шрифтом. Якщо у вас виникли труднощі із цим питанням, попросіть батьків зв’язатися з цим сайтом.
 IMEI номер
 Персональний ідентифікаційний код телефону (англ. International Mobile Equipment Identity), який встановлюється на заводі при виготовленні, слугує для ідентифікації пристрою в мережі. Зберігається у прошивці апарату, як правило, написаний на упаковці, в гарантійному талоні, а також під батареєю мобільного телефону. Відіграє роль серійного номеру апарату. Передається в ефір при авторизації у мережі. IMEI номер використовується для відстеження апаратів, для їх блокування на рівні оператора мобільного зв’язку при крадіжці. Запишіть цей номер і зберігайте у надійному місці.
Погрози
 Якщо ви стали отримувати неприємні чи грубі повідомлення з невідомих номерів, пам’ятайте – на нихне потрібно відповідати, але необхідно зберегти у якості доказів. Якщо вас таким чином турбують, зверніться до дорослих, ким довіряєте, в школу або до мобільного оператора.
Декілька порад:
- завжди замислюйтесь, кому ви повідомляєте свій мобільний номер – ви не знаєте, чим це може закінчитися;
- будьте пильними, не розмовляйте голосно у публічних місцях, а також не слухайте голосно музику;
 - будьте обережні з тим, що завантажуєте у свій телефон – кількість вірусів постійно зростає;
 - якщо ви отримуєте смс-спам з різних номерів, повідомте про це вашого оператора.
Список використаних джерел
1. Популярний журнал – [Електронний ресурс] – режим доступу:. http:/ /popular journal.ru/socialnye-seti-zlo-interneta /, доступ вільний.
2. Популярна енциклопедія Вікіпедія – [Електронний ресурс] – режим
доступу: ru.wikipedia.org / вікі /, доступ вільний.
ІНФОРМАЦІЙНИЙ АРКУШ №4
Безпечне завантаження  та прослуховування музики

Музика – одна найулюбленіших розваг у вільний час. Не забудьте про правила безпеки, коли ви працюєте з музичними файлами в Інтернеті: 
- завжди читайте інформацію, написану в оголошенням дрібним шрифтом, перш ніж програти чи завантажити якусь мелодію чи ринг тон;
- перш ніж завантажити пісню, прочитайте відгуки інших користувачів;
- якщо ви використовуєте якісь програми обміну файлами, переконайтесь, що вони встановлені вірно і не дозволяють стороннім особам отримувати доступ до всіх файлів вашого комп’ютера;
 - поважайте авторське право. Якщо автор пісні не виклав її на своєму офіційному сайті для вільного завантажування, ви можете опинитися у категорії порушників авторських прав.
Список використаних джерел:
Загрузка музыки и авторское право. Безопасно ли скачивание? – [Електронний ресурс] – режим доступу:. http:/ ://megapoisk.com/zagruzka-muzyki-i-avtorskoe-pravo-bezopasno-li-skachivanie/, доступ вільний.
ІНФОРМАЦІЙНИЙ АРКУШ №5
Безпечні ігри
Ігри бувають найрізноманітнішими – від коротких і простих, до складних, у яких беруть участь багато гравців. Усі вони дуже різні, але якою б гра не була і на чому б ви не грали (комп’ютер, телефон, ігрова консоль), правила безпеки залишаються однаковими:
- треба створити сімейну електронну адресу для реєстрації у грі;
- вивчіть спеціальну мову ігор;
- якщо у процесі гри хтось почне використовувати нецензурні вирази у вашу адресу, ви можете зробити скріншот і пожалітися адміністрації сайту, використавши скріншот як доказ;
- не забувайте про мережевий етикет. Флеймінг і тролінг – приклади безвідповідальної поведінки і не варто витрачати свій час на таких користувачів. Завжди будьте ввічливими у спілкуванні;
- переконайся, що при реєстрації у грі ти не видав особистої інформації.
І ще кілька корисних порад:
- вивчіть рейтинг гри, переконайтесь, що вона підходить вашому віку;
- прочитайте терміни гри й умови використання даних сайтів, перевірте, чи є спеціальні функції безпеки для дітей;
- заповніть свій профіль гравця таким чином, щоб це дозволило вам знайти інших гравців вашого віку;
 - нехай ваші батьки знають
- встановіть часові обмеження для себе. Використайте, наприклад, будильник у мобільному телефоні, щоб слідкувати за часом.
Список використаних джерел: 
Советы о безопасности детей в Интернете – [Електронний ресурс] – режим доступу:.https://www.youtube.com/watch?v=jhjnTT5KmEI&feature=youtu.be httpдоступ вільний.



Популярні публікації