ПЕРЕМОЖЦІ ПРЕМІЇ ІМЕНІ Г. Х. АНДЕРСЕНА

В рамках Дитячого книжкового ярмарку в Болоньї відбулося вручення премії імені Г. Х. Андерсена, яку також називають "дитячим Нобелем". До короткого списку премії увійшли:
Marie-Aude Murail (Франція)
Farhad Hassanzadeh (Іран)
Eiko Kadono (Японія)
Joy Cowley (Нова Зеландія)
Ulf Stark (Швеція).
Та ілюстратори:
Pablo Bernasconi (Аргентина)
Linda Wolfsgruber (Австрія)
Xiong Liang (Китай)
Iwona Chmielewska (Польща)
Igor Oleynikov (Росія)
Albertine (Швейцарія)

З-поміж письменників перемогла Ейко Кадоно з Японії.

«В роботах цієї видатної японської авторки є невимовний шарм, співучасть та імпульс. Чи то у її численних дивовижних і смішних книжках-картинках, чи то у великій серії романів про чаклунку Кікі, чи то в романі про сміливу дівчинку, яка повинна пройти через страшний тунель із дерев, щоб дістатися до школи в часи Другої світової війни – книжки Кадоно завжди дивовижні, цікаві та емпатичні. І майже завжди веселі. І завжди життєствердні», – відзначило журі.




 Серед ілюстраторів перемогу здобув росіянин Ігор Олейников.

«Починаючи з роботи аніматором, Олейников є майстром дизайну та композиції. Крім цього, він створює незвичайних персонажів від юнаків та дівчат до відьм та велетнів, до вовків та акул, до феїв та тролів, до Ісуса та Рути зі Старого Завіту, навіть до блискучої крихітної мишки, яка їде до Гарварду! Хоча він стверджує, що не любить малювати «милих» дітей, він більш ніж майстерний у створенні краси – у своїх описах та персонажах. Красиві чи не дуже, людські чи нелюдські, вони переповнені життям, рухом та експресією», – наголосили експерти.


Медалями та дипломами переможців нагородять під час 36-го Конгресу IBBY в Афінах 30 серпня.


Популярні публікації