ВОДИЧКО, ВОДИЧКО, УМИЙ МОЄ ЛИЧКО! АБО ДЕЩО ПРО "ПОЛИВАНИЙ ПОНЕДІЛОК"

Сьогодні, 9 квітня, в Україні відзначають Поливаний понеділок, який також називають обливаний, волочильний. Це свято, яке символізує духовне весняне очищення. Понеділкові обряди розподіляються на два окремих дійства: відвідування знайомих («нести калача»), що й дало назву «Волочильного понеділка» та обливання водою – «Поливальний (обливальний) понеділок», коли обливають  “все і всіх”.
Поливаний понеділок святкують наступного дня після Великодня. Він відкриває Світлий (або Великодній) тиждень, де кожен день ще зі слов’янських часів мав свою назву: понеділок – поливаний, вівторок – купалища, середа – хороводниця, Навський четвер, п’ятниця – прощена, субота – хороводниці, неділя – поминальна.
Походження свята
Воду завжди наділяли цілющими властивостями. Ще в язичницькі часи весняні купання й обливання вважалися своєрідними ритуалами (наприклад, для закликання дощу). Слов’яни вірили, що через воду людина очищається не тільки зовнішньо, а й внутрішньо.

У Київській Русі Поливаний понеділок святкували три дні (Волочильники). За цей період треба було облити все. У Волочильники, крім ритуального обходу односельців у перший день Великодня, парубки-обливальники ходили по тих хатах, де жили дорослі дівчата.
Із часом язичницька традиція трансформувалася у християнську. Однак символізм свята – очищення, радість весни та пробудження природи – залишився незмінним.
Традиції і обряди
В козацькі часи, другий день Великодня був Днем Богородиці. Саме вона є берегинею роду і міцного шлюбу. Тому більшість традицій цього дня були пов’язані із залицяннями. Раніше в Поливаний понеділок обливали переважно незаміжніх дівчат – це робили їхні залицяльники як прояв своєї симпатії та прихованої любові. Залишитися дівчині сухій у Поливаний понеділок вважалося ганьбою. Якщо ж дівчина приходила додому зовсім мокрою – батьки раділи, адже з’являлася надія на весілля, а значить, треба було вже готувати посаг.
Наші пращури цього дня занурювалися у водойми, обливали домашніх тварин та цінні речі. Вони вірили, що такі ритуали принесуть багатство та удачу. Облити водою жінку означало “очистити її”, а незаміжню дівчину – “наділити ще більшою красою та здоров’ям”. Хворих на епілепсію, жовтяницю чи лихоманку несподівано обливали водою, якою заздалегідь обмивали ікони, срібні предмети чи півня. Якщо підозрювали, що на людину наслали пристріт, то перед тим як її облити, воду пропускали через клямку. Вірили також, якщо раптово вилити воду на відьму, то вона не зможе шкодити. Існувало також повір’я, що утопленики або самогубці могли затримувати дощ, тому в посушливі часи їх могили також обливали водою.
На Поліссі колись вважали, якщо облити господиню в цей день, її корова даватиме більше молока.
У деяких регіонах існує звичай, що діти йдуть до хрещених батьків, а ті готують для них подарунки. В інших регіонах все відбувається навпаки: хрещені відвідують своїх похресників і приносять їм гостинці.
Загалом Поливаний понеділок у різних містах та селах святкують по-своєму (і все-таки переважно у західних областях). Із часом це свято стало одним з найулюбленіших серед молоді. Біля водойм часом розгортають справжні баталії. І незважаючи на те, що цей день не завжди видається теплим, під воду потрапляють як самі бешкетники, так і випадкові перехожі, тому хочеться застерегти від необдуманого, хуліганського використання цієї доброї старої традиції. Адже мало яка жінка або чоловік, випадкові перехожі, зрадіють тому, що їх зненацька обіллють водою! Все-таки варто зважати на прохолодну погоду, толерантність, обізнаність та бажання відтворювати стародавні звичаї не лише ваше, а і людей, що вас оточують.
P.S  І як завжди,  в якості бонуса ловіть та перевіряйте прикмети цього дня:
➤У Поливаний понеділок безвітряний день і синє небо – до дощу;
➤Сонячно і безхмарно – літо видасться таким самим;
➤Із самого ранку ллє дощ – літо теж буде дощовим;
➤Птахи повернулися з вирію, але ще не співають – ще чекати морозів.


Садовенко, Світлана. Водичко, водичко, умий моє личко! Або дещо про "Поливаний понеділок" // Дитячий садок (Шкільний світ). - 2010. - № 10 (березень). - С. 11.

Популярні публікації