СТОРІНКАМИ ЧЕРВОНОЇ КНИГИ - ДЕЯКІ ВИДИ ЗНИКАЮЧИХ РИБ


Червона книга України
- основний документ, в якому узагальнено матеріали про сучасний стан рідкісних і таких, що знаходяться під загрозою зникнення, видів тварин і рослин, на підставі якого розробляються наукові і практичні заходи, спрямовані на їх охорону, відтворення і раціональне використання. Перша Червона книга України була видана у 1980 році під назвою "Червона Книга Української РСР".  Вона містила опис 85 видів тварин: 29 - ссавців, 28 - птахів, 6 - плазунів, 4 - земноводних, 18 - комах і 151 вид вищих рослин.

Після набуття Україною незалежності у видавництві "Українська енциклопедія" було випущене друге видання Червоної книги України: в 1994 році - том "Тваринний світ" (наклад - 2400 примірників), в 1996 році - том "Рослинний світ" (наклад - 5000 примірників). Друге видання нараховувало 382 види тваринного та 541 вид рослинного світу. У 2009 році вийшло третє видання Червоної книги України. До нього занесено вже 542 види тварин і 826 видів рослин і грибів.


А тепер конкретно перерахуємо деякі види зникаючих риб.


Білуга - занесена до ЧКУ (1994), списку МСОП, Бернської та Боннської конвенцій, CITES та до Європейського червоного списку.
Природоохоронний статус виду: Зникаючий.

Білуга належить до найбільш цінних промислових риб світу. Її м'ясо, ікра — делікатеси, що дуже високо цінуються на міжнародному ринку. Колись була об`єктом промислової риболовлі майже на всьому морському узбережжі, проте на сьогоднішній день чисельність білуги знаходиться на критичному рівні. Зустрічається на заході і півночі Азовського і Чорного морів, практично зникла в водах Дніпра, Дністра і Сіверському Дінці. 




Вирезуб причорноморський
- занесений до ЧКУ (1994), списків Бернської конвенції та МСОП.
Природоохоронний статус виду: Зникаючий.
Зовсім недавно цей вид був об`єктом промислу, але сьогодні він занесений до Червоної Книги України, Білорусії, Росії та Міжнародний охоронний список. Зустрічаються поодинокі особини кутума в басейнах Сіверського Дінця, Верхнього і Середнього Дністра, іноді в Азовському морі. Через забруднення річок, знищення природних середовищ існування і надмірного вилову, вирезуб виявився на межі зникнення.


Шип - занесений до ЧКУ (1994), МСОП та до Європейського червоного списку.
Природоохоронний статус виду: Зниклий
Дуже цінна промислова риба, проте у водах України останні 30-40 років не траплявся.  Раніше мешкав біля узбережжя Кримського півострова і поблизу гирл Дніпра, Дунаю і Дністра. Серед основних причин зникнення: гідробудівництво на річках, куди шип заходив на нерест, і перевилов,  зникнення природних біотопів, необхідних для відтворення виду, забруднення навколишнього середовища.




Арноглосс середземноморська (камбала Кесслера)- занесена до ЧКУ, 1994. 
Природоохоронний статус виду: Вразливий.
Цей вид камбали зустрічається в східній частині Середземного і в Чорному морі, на Україні біля берегів Кримського півострова, зокрема й в р-ні Феодосії.Через забруднення прилеглих акваторій і незаконного вилову риби сітками чисельність зменшилася до критичної точки, збереглися лише поодинокі особини.





Мінога українська - занесена до ЧКУ (1994), МСОП та до Європейського червоного списку.
Природоохоронний статус виду: Зникаючий.

Раніше зустрічався в басейнах річок Дністер, Дніпро, Сіверський Донець, Південний Буг і т.д. У наші дні чисельність української міноги катастрофічно мала, популяції повністю зникли в Дністрі, Сіверському Дінці, в Дніпрі і його притоках, в інших місцях зустрічаються тільки поодинокі особини. Зникнення виду обумовлено забрудненням місць проживання, будівництвом гідротехнічних споруд і надмірним виловом.




Морський коник довгорилий
- занесений до ЧКУ (1994), списків Бернської конвенції, CITES і МСОП.
Природоохоронний статус виду: Вразливий.
Морський коник водиться у всіх прибережних зонах Чорного моря (АР Крим, Одеська, Миколаївська та Херсонська області). Практично зник з зон відпочинку і туризму. Через свою зовнішність Чорноморський морський коник став дуже популярним сувеніром. В кінці 80-х років 20 століття цей вид сотнями тисяч виловлюють браконьєрами і рибалками, що призвело до значного зменшення популяції.



Морський чорт - занесений до ЧКУ, 1994.
Природоохоронний статус виду: Вразливий.
На території України вид обмежується прибережними зонами Чорного моря. Морський чорт зустрічається вкрай рідко. Але причини зменшення чисельності виду не відомі.




Чоп малий -
занесений до ЧКУ (1994), списків Бернської конвенції і МСОП та Європейського червоного списку. 
Природоохоронний статус виду: Рідкісний.


Малий чоп зустрічається тільки в басейні річки Дунай (притоки Тиси, Пруту, пониззі Дунаю). Забруднення води, активний вилов і гідротехнічне будівництво негативно позначається на чисельності виду. Заборона на рибальство малого чопа у внутрішніх водах України запроваджено з 1990 року.



    В сучасній боротьбі за виживання, все ж є маленькі перемоги. З Червоної книги України були викреслені два види риб, оскільки їх популяція була відновлена до безпечного рівня.

золотистий бичок

Вид був виключений з ЧКУ у 2009 році
живе у Чорному морі - бухти Омега і Карантинна біля Севастополя біля берегів на ділянках з піщаним, іноді гравійним (з уламками черепашок), дещо замуленим і зарослим водоростями дном. 







бичок-губан
живе переважно біля берегів Чорного моря, зазвичай на розсипах великої гальки. Харчується крабами, бокоплавами, полихетами, молоддю риб і молюсків.


Більше інформації в читальній залі Чернігівської обласної бібліотеки для дітей. у книжці ➤

Червона книга України : Вони чекають на нашу допомогу : наук.-попул. вид. / Екологічна група "Печеніги" ; авт-уклад. С. О. Шапаренко. - 4-те вид., доп. відповідно до чинного нормативного видання Червоної книги України. - Х. : ТОРСІНГ ПЛЮС, 2012. - 480 с. : іл. - Бібліогр. : с. 479. - Б. т.


Популярні публікації