БАРАБУКА радить




14 грудня в Національному музеї Тараса Шевченка експерти з проекту підтримки дитячого читання «BaraBooka. Простір української дитячої книги» назвали найкращі українські дитячі, підліткові та родинні книжки 2018-го. Перемогу здобули книжки у дванадцяти номінаціях, серед яких дебют автора,  ілюстратора і видавництва, а також  ілюстратори року, пізнавальна,  підліткова,  родинна книжки.
Номінація «Ілюстратори року»

Романа Романишин та Андрій Лесів за пізнавальну книжку «Я так бачу» («ВСЛ») 
Пізнавальна книжка-картинка творчої майстерні «Аґрафка» про зір. Про те, що ми можемо бачити очима, і про те таємниче, невидиме для ока, яке пробуджує в нас цікавість до Всесвіту і до власної сутності. Про мікроскопи та телескопи, які допомагають нам побачити щось неймовірно дрібне або дуже далеке. Про те, що декому, аби краще бачити, потрібні окуляри, а незрячі потребують спеціального шрифту і символів, аби читати і орієнтуватися в просторі. Гортаючи нову книжку, яка є логічним продовженням книжки Романи Романишин та Андрія Лесіва про слух «Голосно, тихо, пошепки», ви дізнаєтеся, як бачать цей світ птахи і звірі, які живуть поруч із нами, як художники створюють оптичні ілюзії, скільки мільйонів відтінків здатне розрізнити людське око і як бачить світ новонароджене маля.

Номінація "Дебют року в ілюстрації"

Катерина Сад за книжку-картинку
 «Ідея на мільйоооооон» («ВСЛ»)
А що ви знаєте про життя зграйки качок? Думаєте воно таке безтурботне як вам здається? Коли одна ферма залишилася без господаря, зграйка качок, які жили на ній, задумалися, що ж їм тепер робити. Качки вирішили написати оголошення про те, що вони шукають нового господаря, але вони не вміли писати і мусили вчитися. Довідатися, чи вдалося качкам здійснити задумане, ви зможете, гортаючи разом з дитиною книжку-картинку авторства ілюстраторки Катерини Сад «Ідея на мільй000000н». Завдяки чудовій і сповненій гумору історії читачі дізнаються, що таке вдалий стартап, і переконаються, що безвихідних ситуацій не буває.


Номінація «Поетична книжка року»






«Раз овечка, два овечка» Галини Крук, ілюстрації Ольги Барабах («Віват»)
Ці вірші народилися з гри і до гри припрошують. Вони яскраві й веселі, світ у них — навиворіт, а дива біжать підстрибом поруч із читачами. Вони вчать лічити і вигадувати,мають логопедичний ефект, їх легко запам’ятати… І найголовніше — вони стають улюбленими після першого прочитання. Гайда за овечками! І не забудьте позбирати кульбабки, які сховалися на кожному-кожнісінькому розвороті.





Номінація «Перша книжка малюка»






Вімельбух «Новорічні канікули» Інни Рудої («Каламар»)
Книжка-розглядайка віммельбух «Новорічні канікули». У ній обмаль тексту, проте є безліч цікавих деталей на захопливих, сюжетних малюнках. Жанр віммельбух – чудова альтернатива одноманітним книжкам для розвитку дітей, адже ненав’язливо вчить помічати, запам’ятовувати, фантазувати, бути уважним, мислити логічно, грамотно висловлюватися, створювати власну версію подій на сторінках книги.






Номінація «Пізнавальна книжка року»
«Вільям Шекспір» Валентини Вздульської, іл. Марія Мороз
Вільям Шекспір – драматург, життя якого сповнене таємниць та загадок. Він став справжнім майстром своєї справи завдяки своїй праці та наполегливості. Ця біографія допоможе дитині знайти свій особистий шлях та здобути віру в себе. Про кого із своєї сім'ї Вільям Шекспір написав трагедію «Гамлет»? Чому людей непокоять таємниці життя Шекспіра? Скільки років було Вільяму, коли він одружився? Що саме письменник змінив назавжди в драматургії? Відповіді на ці та інші питання стосовно життя найвеличнішого англомовного письменника 




Номінація «Родинна книжка року»









Ням! Готують діти» Маші Сердюк, Юлії Нієдри, 
Марі Кінович («Братське»)
Кожна кулінарна пригода - це справжня експедиція у пошуках скарбів. Нові аромати, смаки та їх поєднання роблять людей щасливими, а страви - смачними. Книжка містить 25 покрокових рецептів із простими поясненнями, детальними фото та секретними порадами. Переходячи від простішого рецепту до складнішого, кожен навчиться  готувати як справжній кухар.



Номінація «Ілюстрована книжка року»



«Сова, яка хотіла стати жайворонком», текст: Галина Вдовиченко, ілюстрації: Христина Лукащук («Чорні вівці»)
“Нічна птаха витріщалася на денну своїми круглими очиськами, крутила головою. Отакої! Невже й справді їй поміж усього птаства дісталися найгірші години доби? Вона нічого з того, чим так тішився Жайворонок, не чула й не бачила. Її час – темрява, зірки й тиша. Нема чим похвалитися.
І от Сова вирішила: досить! Досить бути нічною птахою! Почухала собі черевце лапкою – і виголосила невеличку промову:
– Відтепер стану ранньою пташкою!..”







Номінація «Дебют року в прозі» 





Наталія Матолінець за роман «Варта у Грі» («АССА»)
«Варта у Грі» — справжнє урбаністичне фентезі на тлі знайомих львівських пейзажів. У Львові поміж туристами та місцевими мешканцями ходять, живуть і іноді вбивають одне одного чаклуни, відьми й алхіміки. Темна чаклунка Варта Тарновецька доволі спокійно жила у Львові: працювала у кав’ярні, зустрічалась із друзями та часом потрапляла в сутички зі світляками. Але все змінилось, коли у місті почалася Гра. На кону вирішальної битви темних та світлих — влада у Центральноєвропейському конгломераті на наступне століття. Попри всі намагання, Варті не вдається залишитись осторонь від жорстокого змагання. Попереду в неї мітки, які чекають чародійської крові, історія про демона та про те, що сталося сто років тому… Отож, тепер Варта у Грі.




Номінація «Підліткова книжка року»











«Знає тільки Мару» Олени Рижко (ВЦ «Академія»)

Таємниче міське підземелля спокушує кількох підлітків на нічну екскурсію. Їхні наївні очікування романтичних пригод і вражень майже відразу були розтрощені вщент — вони опинилися у смертельній пастці. Безвихідь жорстоко випробовує і розкриває сутність кожного з них.



Номінація «Підліткове фентезі року»











«Дитя песиголовців» Володимира Арєнєва, іл. Олександра Продана (ВД «Києво-Могилянська академія» / «АССА»)

«Дитя песиголовців» довгоочікуване продовження «Пороху із драконових кісток», роману, що потрапив до фіналу премій «Рейтинг критиків», «Літакцент» та «Книгуру» і був рекомендований Міністерством освіти України для додаткового читання у шкільній програмі з української літератури.




Номінація «Соціальний проект року»


«Це зробила вона» / «Це теж зробила вона» (видавництво «Видавництво»)
50 жінок, що стали частиною історії України. Це перша ілюстрована книга про видатних українок. Їхні історії захоплюють, їхній внесок вражає, їх приклад надихає.  Сьогодні ми привідкриємо завісу таємничості, щоб побачити справжню роль українських жінок в науці, політиці, культурі України. Пліч-о-пліч з чоловіками вони творили нову Україну. Пліч-о-пліч з чоловіками вони йшли до своєї мети. «Це зробила вона». Це зможете зробити і ви. 104 сторінки про успіх, натхнення й наснагу йти до своєї мети.


Номінація «Дебют видавництва»: «Легенда», м. Київ 

Книжку Тетяни Стрижевської «Де ESC з моїх халеп?»

Сніжці-Сніжані п’ятнадцять. Вона фарбує собі волосся синім, щоб не бути схожою на Рапунцель, іще майже не готується до ЗНО, захоплюється аніме та комп’ютерними іграми-стрілялками, уміє оновити прошивку на планшеті, шукає щирості й наразі мало тямить у коханні. А ще доволі рідко знаходить розуміння в дівчат, і по відверту пораду їй легше буває звернутися до друзів-хлопців.
Тетяна Стрижевська, авторка психологічної повісті «Де ESC з моїх халеп?», не просто пише від імені підлітка, а й тонко осягає дійсність його відчуттями.









Номінація «Вибір читачів»


За результатами читацького голосування перемогла книжка «Зуб» 
(авторка та ілюстраторка Надьожна (Надія Кушнір), «Книгаренька»)
Питання “Хто я і де моє місце у світі?” починає хвилювати людину в зовсім ніжному віці. А потім постійно повертається до кожного з нас у різний час. Тому ця рішуча мальована історія-притча не тільки прокожен насвіті вирваний зуб. Вона про всіх дітей та дорослих, які читатимуть й розглядатимуть книжку. Зуби такі бувають мудрими. Прислухайтесь до одного з них!

Джерело








Популярні публікації