Книжка на сцені

Вже наприкінці 2019го року сучасних п’єс для дітей та підлітків побільшає. Адже «Видавництво Старого Лева» та офіс «Львів – місто літератури» за підтримки Управління культури Департаменту розвитку Львівської міської ради оголосили І Конкурс україномовних п’єс для дітей та підлітків «Книжка на сцені». Драматичні твори створюватимуться на основі книг українських письменників, що вийшли друком у «Видавництві Старого Лева» впродовж останніх п’яти років. Взяти участь у конкурсі має нагоду кожен охочий. Відбиратимуть 9 кращих п’єс, що згодом вийдуть окремою збіркою, професіонали: керівники театрів Львова, культурні менеджери, видавці.

У конкурсі – три номінації. Відповідно, учасники створюватимуть п’єси для трьох вікових груп: дітей 3- 6 років та 7-12 років, підлітків 13-17 років. Матеріалу для роботи у драматургів – вдосталь, адже до адаптації надається більше двадцяти сучасних книг. Деякі з них адаптуватимуть самі ж письменники.
П’єси на конкурс можна подавати до 15 липня включно. Якість драматичних творів оцінюватиме журі, до складу якого входять представники львівських театрів Олексій Кравчук, Оксана Данчук, Уляна Мороз, Юрій Мисак, письменниця й видавчиня Мар’яна Савкакультурна менеджерка Богдана Брилинська. Саме вони оберуть дев’ять п’єс, що увійдуть в одну збірку і вийдуть друком у «Видавництві Старого Лева», а також визначать переможця у кожній номінації, який отримає грошову винагороду. Результати конкурсу будуть оголошені у вересні цього року – під час Форуму Видавців у Львові.
Умови конкурсу:
1. Участь у Конкурсі беруть неопубліковані та непредставлені раніше авторські п’єси українською мовою, створені на основі виданих у «Видавництві Старого Лева» дитячих та підліткових книжок українських авторів. Перелік книг до адаптації:
– Амеліна Вікторія, «Хтось, або Водяне Серце»
– Лущевська Оксана, «З води у воду», «Задзеркалля», «Залізний вовк»
– Гербіш Надійка, «Одного разу на Різдво», «Пуанти для Анни», «Мандрівки з чарівним атласом: Венеція», «Мандрівки з чарівним атласом: Гринвіч»
– Лящинська Юля, «Леля з будиночка на дереві»
– Русіна Ольга, «34 сонячні дні і один похмурий»
– Надемлінський Олексій, «Маленька Відьма та Кір»
– Макущенко Марина, «Темний бік будинку»
– Штефан Аліна, «Реальність Барґеста»
– Гридін Сергій, «Дорослі зненацька», «Не такий», «І паралельні перетинаються», «Кігтик Ковбаско»
– Рутківський Володимир, «Гості на мітлі», «Щирик зі Змієвої гори»
– Лінинська Світлана, «Пан Сирник і різдвяний пампушок»
– Ірина Савка, «Казки-горошинки»
2. Автором сценічної адаптації книжки може бути як автор книжки, так й інша особа-автор адаптації за умови, що письменник дає згоду на адаптацію (див. перелік книг).
3. Максимальна кількість п’єс від одного автора – 2 (дві).
4. Учасники Конкурсу повинні заповнити гугл-форму за цим посиланням та надіслати її до 23:59 години 15 липня 2019-го року.
5. Конкурс передбачає 3 номінації:
• П’єса для дітей віком від 3 до 6 років;
• П’єса для дітей віком 7 – 12 років;
• П’єса для підлітків віком 13-17 років.
6. Обов’язковою умовою є співпадіння назви п’єси з назвою адаптованої книжки або посилання «За книжкою…».
7. Авторське право на п’єсу належить виключно її автору.
8. Про результати Конкурсу можна буде дізнатися на сайті та фейсбук-сторінці «Видавництва Старого Лева» та Офісу «Львів – місто літератури».
9. Урочисте оголошення результатів Конкурсу відбудеться під час Book Forum у Львові (18-22 вересня 2019 р.).
10. П’єси-переможці – І, ІІ, ІІІ місця у кожній з трьох номінацій (9 п’єс) – будуть видані окремою збіркою «Книжка на сцені» у «Видавництві Старого Лева» (за окремою угодою між Автором адаптації та Видавництвом).
11. Володарі І (перших) місць у кожній з трьох номінацій отримують винагороду в розмірі 5 тис. грн.
12. «Видавництво Старого Лева» оплачує гонорар авторам опублікованих у збірці п’єс, відповідно до підписаної угоди між Автором адаптації і Видавництвом.
13. Театри України матимуть право упродовж року після оголошення результатів конкурсу на першу постановку трьох п’єс-переможниць (тих, що здобули І місця у трьох номінаціях) на основі безоплатного авторського права. На наступні постановки поширюється авторське право і\або інші домовленості між Автором п’єси і Театром.
14. Журі залишає за собою право НЕ визначати переможців у номінаціях, якщо подані на конкурс твори не відповідатимуть належному художньому рівню.
Терміни Конкурсу:
• Журі обирає переможців до 15-го вересня 2019-го року;
• Прізвища переможців будуть урочисто оголошені під час Book Forumу Львові.

Популярні публікації