Увага книголюби, сьогодні ваше свято


Багато свят, народжуючись в будь-якій країні маючи статус національних, з часом ставали міжнародними, завдяки тому, що популярність їх поширювалася за межі держави. Так сталося і з Національним Днем книголюбів США. З'явившись в Америці, свято практично відразу придбало шанувальників і в інших куточках світу, ставши Всесвітнім днем книголюбів (Book Lovers Day). Відзначається він щорічно 9 серпня.

Варто відзначити, що любов до читання, по-різному культивована, але збережена в традиціях різних народів, породила кілька свят міжнародного статусу, присвячених книзі, як унікальному культурному феномену. Це свято відзначають письменники, поети, літератори та видавці, бібліотеки, центри читання,  друкарні  та книжкові крамниці, ну і, звичайно, читачі ті люди, для яких власне книга і створюється. Саме завдяки читачеві, для якого книжка жадана, в першу чергу присвячений Всесвітній день книголюбів.
Магія книги це свого роду особливе таїнство.
Для людини, яка любить читати, незалежно від того, який літературний жанр він вважає за краще, зустріч з улюбленою книгою є бажаним моментом, а початок прочитання нового твору загадкою, яку треба буде розв'язати, світом, в який належить зануритися у своїй свідомості та уяві. Для багатьох людей читання є основним хобі. Це захоплення не вимагає якоїсь особливої підготовки, екіпіровки та витрат, за винятком виділеної частини вільного часу на її читання, а також обставин, яка не буде заважати зануритися у світ літературного твору.
Одним з явищ сучасного життя стали  електронні книги, що дозволяють читачеві завжди мати при собі компактний гаджет, який містить величезну кількість літературних творів, які власник пристрою може сам на свій розсуд і на свій смак вибрати для своєї електронної бібліотеки. В цьому випадку мова йде про смаки та вподобання: хтось прагне йти в ногу з часом, знаходячи це зручним, а для когось  книга  це неодмінно друкована продукція, паперовий тому, який можна з трепетом взяти в руки з книжкової полиці, погортати, і читати тільки в такому вигляді.
Всі, хто приєднується до святкування цього дня, відзначають його по-різному. Для деяких кращим варіантом стане виділити час, знайти спокійне місце і забути хоч ненадовго про повсякденні проблеми, взявши в руки книгу і почитавши у своє задоволення.
Комусь в радість буде просто побродити по бібліотеці, знайшовши на полиці так довго очікуваний роман для себе.

Відмінним варіантом стане і читання казок дитині, для якого увагу мами чи тата поряд з казкою, яку читає йому перед сном, перетворяться в ті самі миті, що запам'ятовуються надовго, іноді на все життя. Таке читання заодно сформує у дитини й шанобливе ставлення до книг, а можливо і любов до читання, розвине в ньому грамотність.

Популярні публікації