"Білі круки - 2019" - книжкові рекомендації

Дві українські книжки потрапили до престижного щорічного каталогу книжкових рекомендацій в галузі міжнародної дитячої та юнацької літератури «Білі круки 2019» («White Ravens 2019»). Про це йдеться на сайті Міжнародної молодіжної бібліотеки в Мюнхені (International Youth Library). Зокрема до каталогу увійшли:

Вдовиченко Г. Сова, яка хотіла стати жайворонком / Галина Вдовиченко ; іл. Христина Лукащук. – Чернівці : Чорні вівці, 2018. – 240 с.
У книзі йдеться про двох пташок та їхні звички – спати довго й прокидатися рано. Кожна з них веде свій спосіб життя, часом навіть не усвідомлюючи його переваги. А що буде, коли одного дня сови почнуть полювати вранці, а жайворонки – співати вночі? Книжка української письменниці та журналістки Галини Вдовиченко якраз розповідає про такий експеримент. Як досягнути порозуміння, коли «Сові – совине, а Жайворонку – жайворонкове»? Чи різні стилі життя – загроза дружбі? За словами Галини Вдовиченко, історія про Сову і Жайворонка почала складатися сама, без жодних попередніх намірів.
 «Одного разу я почула від товаришки таку фразу, – розповідає авторка, – «як би я хотіла бути «жайворонком»! Бо кажеш людині: доброго ранку! А тобі у відповідь: та вже добрий день!.. Тоді й відчула, що вже складаю нову історію. Сама я, до речі, рання пташка, мій день починається з вигулювання собаки. Тож співчуваю тим, хто не бачить, як встає сонце, яким є ранок, коли ще більшість спить. Але й шкода дітей, що солодко сплять, а їх вже будять, бо треба… Про книжку «Сова, яка хотіла стати жайворонком» знаю без сумніву одне – вона не лише для дітей»,
– додає письменниця.

Була О. Туконі мешканець лісу [Текст] / Була, Оксана ; іл. авт. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2018. - [35] c. : іл. «Туконі – мешканець лісу», авторка й ілюстраторка Оксана Була, Видавництво Старого Лева.
У лісі живуть туконі. Одні тримаються поряд зі своїми деревами, інші дбають про звірів або птахів. Хтось стежить за зміною пір року. Всі туконі дуже заклопотані, але це для них не робота. Туконі Мандрівник відомий своїм рюкзаком-жолудем, його легко впізнати. Одного дня він зібрався навідати свого найкращого друга... Хто його найкращий друг і що означає бути мешканцем лісу? Саме про це – у новій книжкі-картинці Оксани Були.
Цього року до каталогу обрано 200 назв книг 30 мовами з 50 країн світу, які Міжнародна молодіжна бібліотека в Мюнхені (International Youth Library) відзначила за критеріями літературного стилю, дизайну, універсальності теми, новаторства тощо.
Друковану версію каталогу «Білі круки» представлять на Франкфуртському книжковому ярмарку 17 жовтня.  А всі 200 видань можна буде порозглядати під час Болонського міжнародного ярмарку дитячої книги 2020 року на стенді Міжнародної молодіжної бібліотеки.

👉 2018 року до каталогу потрапила дебютна дитяча книжка Тані Малярчук «MOX NOX» Видавництва Старого Лева» з ілюстраціями Каті Слонової.
Книжки чекають на своїх читачів! Приходьте до Чернігівської обласної бібліотеки для дітей та читайте!


Популярні публікації