Дві лауреатки Букерівської премії-2019

Вперше після 1992 року лауреатами Букерівської премії стали дві авторки — канадська письменниця Маргарет Етвуд та британська письменниця Бернардин Еварісто.
Відзначення відразу двох лауреатів є порушенням правил присудження Букера, в яких прописано, що премія є неподільною, але журі зізнається, що просто не змогло вибрати найкращий із двох творів. Цього року журі радилося п’ять годин після чого його голова Пітер Флоренс сказав:
«Ми прийняли рішення порушити правила».
За його словами, чим довше його колеги обговорювали два твори, тим очевидніше ставало, що перемогти повинні обидва.

Етвуд відзначена за роман
 «Заповіти» (The Testaments), 
який є продовженням одного з найвідоміших її творів «Оповідь служниці». В «Заповітах» дія відбувається через 15 років після подій в попередній книзі. Події розгортаються в патріархально-тоталітарній державі Республіці Гілеад, де суворі закони суспільства позбавляють жінок будь-яких прав, залишаючи їм лише функцію народження дітей.
Еварісто нагороджена за роман
 «Дівчина, жінка, все інше» (Girl, Woman, Other),
 в якому авторка розповідає історії життя 12 персонажів, більшість з яких – чорношкірі британки. Кожній героїні присвячена глава, їхні шляхи химерним чином переплітаються, незважаючи на абсолютно різні біографії і оточення.


Авторки розділять головну премію в 50 тисяч фунтів стерлінгів, і обидві увійдуть в історію премії: 79-річна Етвуд як найстарша лауреатка в історії, а Еваріст – як перша чорношкіра письменниця, яка удостоїлася нагороди.



Популярні публікації