Чарівний світ літературної кави

Сьогодні Міжнародний день кави – свято поціновувачів цього напою у всьому світі.  Перший, хто згадав каву в літературному творі, був грецький письменник Гомер. Він називає каву
«чорним гірким напоєм, який не дає людині заснути». 
В 1703 році у Парижі були видані кантати, які славили каву. Трохи пізніше поет Пікандр пише жартівливу новелу. У ній йдеться про те, що внаслідок заборони вживати каву починаються мор і смута, але вони відразу ж припиняються, як тільки заборону зняли. З тих пір минула не одна тисяча років, а кава зуміла стати головним героєм багатьох книг і заслужити сотні згадок в літературі. Давайте разом зануримося в чарівний світ літературної  кави.
Гербіш Н. Теплі історії до кави [Текст] / Гербіш, Надійка ; ред.-упоряд. Ю. Шутенко. - К. : Брайт Стар Паблішинг, 2014. - 168 с. : іл. - Б. т.
У цій книжці зібрані історії про почуття й настрої, сумніви й рішення, далеку дорогу й затишний дім, чужі міста й близьких людей, солодкий шоколад і терпкувато-гірку каву. У них немає однозначних висновків і незмінних рецептів, а є пошуки та віра в імпровізацію. Є любов і сміливість, крихта суму й багато радості, чимало мрій і не менше спогадів. Герої цих історій - прості жителі звичайних містечок, загублені, знайдені, закохані, замислені, умільці надихати й такі, що за клапоть натхнення готові поділитися останньою філіжанкою кави - хоча, що тут казати, вони готові ділитися своєю кавою й просто так. Вони щирі й справжні: пестять своїх котів, їздять на велосипедах, приймають гостей, печуть пиріжки й відсилають листівки, слухають вуличних музикантів і малюють маршрути на поторсаних картах. А ще у кожного з них є старі, улюблені горнятки, на дні яких і збереглися ці історії.

Мацко І. Кава по-дорослому : повість / Мацко, Ірина Олександрівна ; обкл. О. Стельмах. - Київ : Академія, 2018. - 128 c. - Б. т. 
Книга “Кава по-дорослому” – про дівчину, якій складно зрозуміти, чому люди не вміють ладити з людьми і чому потрібно собою доказувати свою любов. Вона шукає кохання, а наражається на грубе поводження з собою. Розчарування, здається, знищать її. Але за крок до того, щоб загубити себе в собі і серед тих, хто зруйнував себе, їй відкривається шанс для іншого життя.


Чепурина М.  Кофейное сердце [Текст] : повесть / Чепурина, Мария. - М. : Эксмо, 2013. - 160 с. - (Только для девчонок).
После школы я не поступила в институт. Все мои школьные подруги давно учились в различных учебных заведениях, одна я маялась от безделья. Однажды случай привел меня в модную кофейню "Корица", куда я, не раздумывая, устроилась на работу. С этого все и началось. Моя жизнь изменилась в одночасье - дружный коллектив, знакомства... и даже самый фантастический парень на свете. О таком мечтает любая девчонка. Удручало лишь одно - лучшая подруга почему-то не знакомит со своим возлюбленным. Оказалось, нам обеим судьба готовила неприятный сюрприз...


Яґелло Й.   Кава з кардамоном : роман / Ягелло, Йоанна ; пер. з пол. Б. Антоняк ; дизайн обкл. Н. Кушнір. - Львів : Урбіно, 2018. - 234 c. 
15-річна Лінка живе з мамою та вітчимом, але згодом мати стає щораз дратівливішою, а вітчим щораз пізніше повертається з роботи. Тож обов’язок доглядати молодшого братика лягає на плечі сестри, якій ще й випускні іспити в гімназії незабаром потрібно складати. У всіх цих життєвих обставинах вона почувається самотньою. Особливо коли мама кудись змушена поїхати. Окрім сім’ї в Лінки доволі складні стосунки найкращою подругою, проблеми в школі.
І коли дівчина їде в гості до бабусі, то випадково натрапляє на одну фотокартку. Такий собі скелет у шафі, геть незрозумілий. Лінка починає своє приватне розслідування.
Роман надзвичайно динамічний. А в перервах Ви точно захочете заварити собі каву з кардамоном, як це роблять герої книжки.
Ці книжки дуже мало схожі між собою, а все ж таки, окрім історій, що ідеально засвоюються з горнятком кави, об’єднані особливою зворушливою магією та мають лише один недолік — швидко закінчуються!
Приємного читання і кавування!

Популярні публікації