23 квітня — Всесвітній день книги та авторського права 📚

"Велика-бо користь буває чоловікові від науки книжної, бо книги вказують нам і навчають нас, як іти шляхом покаяння, і мудрість, і стриманість здобуваємо із слів книжних. Книги подібні рікам, що тамують спрагу цілого світу — це джерела мудрості."
©️ "Повість минулих літ"

Вітаємо всіх письменників, авторів, книговидавців, бібліотекарів, редакторів, а також усіх, хто має справу з книгами, зі святом 💐!

🌹 Це щорічне свято почали відзначати з 1996 р. (проголошено на 28-й сесії ЮНЕСКО 15 листопада 1995 р.). Рішення було прийнято з метою просвіти, розвитку усвідомлення культурних традицій, а також з урахуванням того, що книги є найбільшим засобом поширення знань, найнадійнішим способом їх збереження. Також у цей день прийнято проводити книжкові виставки та ярмарки.
🌹 Для обрання цієї дати (23 квітня) було враховано досвід ряду країн та організацій, які раніше вже святкували "День книги".
🌹 Зокрема, в Іспанії у 1926 р. король Альфонс ХІІІ підписав декрет про святкування в своїй країні Дня іспанської книги. Після невеличкої полеміки, було прийнято рішення, що цим днем буде 23 квітня — день смерті Мігеля Сервантеса.
🌹 У Барселоні цей день збігся зі святом на честь заступника Каталонії Святого Георгія, коли книготорговці влаштували грандіозну книжкову ярмарку. Саме там, із 1931 р., з'явився звичай дарувати троянду кожному, хто придбає книгу.
🌹 Сьогодні (23 квітня) книжковою столицею світу 2020 року стала столиця Малайзії Куала-Лумпур й отримала титул Всесвітньої столиці книги-2020. Минулого року нею було місто Шарджа (ОАЕ) отримало титул Всесвітньої столиці книги-2019 року, у зв'язку з інноваційним та інклюзивним характером міста, програмою заходів, що орієнтовані на суспільство.
🌹 Присвоєння почесного звання місту призначається Відбірковим комітетом, в складі якого представники Міжнародної асоціації видавців, Міжнародної федерації книгопродавців, Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій і установ та ЮНЕСКО.
🌹 Щорічно це почесне звання присвоюється тому місту, яке зобов'язалося популяризувати книги і читання, тим самим підтверджуючи значимість літературної творчості.
Початок цій програмі було покладено ЮНЕСКО в 2001 р. завдяки ініціативі мадридських книговидавців і в даний час її підтримують великі міжнародні асоціації книговидавців.

Сьогодні Всесвітній день книги та авторського права святкують у 190 країнах світу 😯!!!
Зі святом вас, книголюби  і до зустрічі!📚🤗😊

Популярні публікації