50-річниця Дня Землі

Деякі метафори стають дивовижно пророчими. Цієї особливої весни, людство відзначає ювілейну - 50 - річницю Дня Землі. Та мало хто знає, що з'явилася ця дата у календарі невипадково.  Півстоліття тому світ побачила найвідоміша праця американської біологині та письменниці Рейчел Карсон під неоднозначною для нас сьогодні назвою "Мовчазна весна".


Чому Карсон вирішила писати про ДДТ?
Ідея написати про це детально з’явилася в авторки тоді, коли її друзі принесли в дім кілька ледь живих дроздів, отруєних після процедури зрошування полів від шкідників. Невдовзі вона познайомилася з жінкою, у якої діагностували рак за кілька місяців після ретельної обробки підвалу за допомогою ДДТ. Речовину використовували не тільки в сільському господарстві, а й для обробки житлових будинків від шкідників. У книзі Карсон зібрала факти сумнівних кроків сільськогосподарських корпорацій задля збільшення врожайності
«Це був дивний спокій. Птахи, наприклад, де  вони зникли? Багато людей говорили про це, були спантеличені і стурбовані відсутністю пернатих. Це була весна без голосу. Раніше на світанку було чути хор дроздів, голубів, сойок, кропивників, десятки інших  птахів, тепер немає  ні звуку; тільки тиша зависла над полями, і лісами, і болотами. Це сталося без чаклунів і ворогів, люди зробили це самотужки», – писала Рейчел Карсон у своїй книзі.
Публікація книги, в якій дослідниця детально, доступно та чесно описала шкідливий вплив пестицидів на довкілля, стала ключовою подією в історії розвитку та передусім об'єднання екологічного громадського руху. Книга розійшлася в кількості більше 500 000 примірників у 24 країнах світу і стала путівником для розуміння проблем навколишнього середовища.
Авторці не стало часу сперечатися з хімічними корпораціями та анґажованими критиками - через 2 роки після публікації книги її життя забрала онкологія. Але розпочата справа запалила до дії тисячі послідовників та послідовниць.
Наша весна 2020-го - нова важлива "мовчазна" весна. Час для глибоких роздумів, ціннісного перезавантаження, планування спільного приязного до довкілля майбутнього. Пам'ятаймо про це! З Днем Землі 

Популярні публікації