Готика літературна

Вони лякають пенсіонерів і дивують маленьких дітей. Вони носять чорний одяг і захоплюються  вишуканою архітектурою. Вони можуть бути схожими на ангелів, демонів, привидів, вампірів, але тільки не на звичайних людей. Вони не актори, що забули перевдягнутись,  вони називають себе «готами». І саме сьогодні, 22 травня вони святкують свій День, який вперше святкувався у Великобританії в 2009 році.

 Готика — одна з найбільших субкультур із багатою й цікавою історією, Незважаючи на те, що зародилася готична субкультура у Норвегії та Великій Британі, розвивалася в Англії, Німеччині й Америці, — України вона не обминула. Повісті, оповідання, поеми про потойбічний світ і появи духів і привидів, упирів і відьом, вовкулаків і русалок – це готична література, яка з доби раннього середньовіччя аж дотепер популярна в Європі. В Україні типову «готику» писали такі знамениті письменники, як Тарас Шевченко, Микола Гоголь, Марко Вовчок, Володимир Короленко, Леопольд фон Захер – Мазох та інші.
Сучасний український письменник і дослідник Юрій Винничук зібрав докупи твори цих письменників і презентує їх читачеві. Він уклав антологію «Українська готична проза ХІХ ст.» і вважає цю працю важливою і для власної творчості, і для дослідників літератури, і для пересічних читачів. До книжки увійшли твори українських письменників ХІХ століття. Серед них навіть твір Івана Франка «Терен у нозі».
Решта письменників сьогодні мало відомі. Із сучасників щось готикоподібне пише Любко Дереш, але про якість його творів ще можна сперечатися…
До речі, про Франка… Ніхто, звісно ж, і не намагається охрестити його «готом», але, окрім «Терну у нозі», він прислужився готиці ще й тим, що написав цікаве етнографічне дослідження про спалення упирів у рідному селі Нагуєвичах. Рекомендую до прочитання всім, не лише готам!
Хочу відзначити, що саме наша слов’янська батьківщина внесла у готичну субкультуру, і взагалі в готику як мистецький стиль, одну дуже важливу деталь — повір’я про вампірів та перевертнів. Не вірите? А даремно. Елементи карпатських повір’їв проникли в Європу і дуже її зацікавили. І граф Дракула жив не в Англії й не у Франції а у Румунії. А упирі — це суто українські, слов’янські, міфологічні персонажі. Отож поширення готики на наших землях — явище цілком виправдане і природне.
 В Україні наразі тисячі готів — людей, котрі хоч і захоплюються темним боком життя й нежиття, але вбачають у ньому не жах і жорстокість, а красу, романтику таємничості.
Дізнайся більше про субкультуру:
👉 Хто називає себе готами? 22 травня - Всесвітній день готів.
👉Куценко Марина. Готи – племена, меланхоліки, вампіри : стилістичний лікнеп / М. Куценко // Однокласник. – 2009. – № 8. – С. 22-23.
👉 Не все те Гот, що чорне носить : [про молодіжні субкультури] // Однокласник. - 2011. - № 8. - С. 26-27.
👉Готи: страшне, сумне і невеселе : підліткова субкультура // Безпека життєдіяльності. - 2013. - № 6. - С. 33-34.
👉Михайленко О. В. Молодіжні субкультури : [характеристика] // Мистецтво в школі (музика, образотворче мистецтво, художня культура). - 2013. - № 3. - Актуальні діалоги. - 2013. - № 5. - С. 9-16. - Бібліогр.: с. 16.
👉Молодіжні субкультури : про різне... // Зарубіжна література в школі. - 2013. - № 6 (березень). - Актуальні діалоги. - 2013. - № 5. - С. 9-16 . - Бібліогр.: с. 16.

Популярні публікації