Мандрівка книжковими музеями світу_ онлайн

Міжнародний день музеїв з’явився у календарі в 1977 році, коли на черговому засіданні ICOM (International Council of Museums - Міжнародна рада музеїв) було прийняте рішення про встановлення цього свята. І з 1978 року цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах світу.
Книга завжди вирізнялась з-поміж інших пам’яток історії та культури людства. Кращі зразки мистецтва книги здавна були об’єктами колекціонування.  Перші музеї книги з’явилися у другій половині XIX сторіччя.
Пропонуємо вам познайомитися з найвідомішими книжковими музеями світу.


Найстарішим музеєм книги і книжкової справи є Німецький музей книги і писемності, 
відкритий у Лейпцигу 1885 року. В основу його зібрання лягла колекція німецького бібліофіла і видавця І. Г. Клема. У фондах музею зберігається понад 500 тис. експонатів, у тому числі рукописи, першодруки, рідкісні видання XVI–ХХ ст., зразки графіки, колекція паперу, старовинні шрифти і друкарські машини.

Гутенбергський музей (м. Майнц, Швейцарія) — 
найбільший музей книги і книжкової справи, відкритий 1900 року. Оскільки експонати музею присвячені не тільки життю й діяльності Гутенберга, але й розвитку друкованого мистецтва в різних країнах світу протягом століть, музей отримав звання «Всесвітнього музею друкованого мистецтва». Він присвячений переважно виробництву книги. Відвідувачі можуть ознайомитися з технікою виготовлення гравюр та офортів, ручними друкованими верстатами і швидкісними плоскодрукарськими машинами, створеними в XIX ст. Окрема експозиція присвячена історії письма й виготовлення паперу.
Музей сучасного міжнародного книжкового мистецтва, книгодрукування і каліграфії (м. Оффенбах-на-Майні, Німеччина). 
Уперше двері цього музею відчинилися 7 листопада 1953 року. В музейній колекції представлені ілюстровані книги, видання, виконані ручним пресом, книги про живопис та художників, про шрифти та каліграфію. Цінним експонатів музею є колекція зі ста книг, переплетених у шкіряну палітурку Ігнацієм Вемлером. У музеї зберігається велика колекція робіт засновника Штутгартської школи Ернста Шнайдлера та його учнів.
Музей книги і друкарства України, 
створений 1972 року в Києві, розташований на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника в будинку колишньої лаврської друкарні. У музеї зібрані справжні скарби книжкової культури українського народу (близько 56 тис. експонатів).
 Експозиція висвітлює історію вітчизняної книги і книжкової справи від часів Київської Русі до наших днів, розповідає про створення писемності у східних слов’ян, про рукописну книгу Х–XVI ст., про зародження друкарства в Європі, початок і розвиток кириличного книгодрукування, про видавничу діяльність Івана Федорова та інших видатних творців книги ХVI–XVIII ст. Окремий зал присвячений книзі як предмету матеріальної культури — є маленькі книги і книги-гіганти, книги для сліпих, книги в палітурках зі шкіри та оксамиту, прикрашені дорогоцінними металами й емаллю.
Музей книги при Британській бібліотеці (м. Лондон, Велика Британія) 
працює від 1973 року. В ньому представлена світова історія книги з найдавніших часів до наших днів. Серед експонатів музею є і перша друкована Біблія Гутенберга, і записник Леонардо да Вінчі. Британська бібліотека має також екземпляри першого повного зібрання творів Шекспіра, надрукованого його друзями, і безцінний автограф великого поета.
2006 року на честь 250-річного ювілею Моцарта в музеї з’явився спеціальний розділ, присвячений великому композитору. У колекції автографів — записник, до якого Моцарт заносив ноти увертюр своїх музичних творів. Найсучаснішими експонатами є тексти пісень «Бітлз», записані музикантами на тому, що «потрапило під руку», — навіть на поштовому конверті та листівці.
Музей мініатюрних книг (м. Баку, Азербайджан)
 — єдиний у світі музей мініатюрної книги. Почав функціонувати 2 квітня 2002 року. В музеї експонуються мініатюрні видання творів класиків азербайджанської літератури. Експонати, виставлені в музеї, збиралися майже 30 років.

Популярні публікації