Наші ілюстратори – найкращі у світі


Львівські ілюстратори Романа Романишин та Андрій Лесів Творчої майстерні "Агафка" отримали "золото" на головному щорічному європейському конкурсі у галузі комунікаційного дизайну European Design AwardsУперше за останні дев'ять років перемогу вибороли українці, зокрема, за дизайн поетичної книжки Мар'яни Савки "Оптика Бога". І вперше загалом за 13-річну історію конкурсу українським дизайнерам вручили золото у номінації "Книга і видавнича ілюстрація". Книжка вийшла в 2019 році у "Видавництві Старого Лева" й була вперше презентована під час Book Forum у Львові.



Журі ED-Awards складається з 11 представників провідних європейських медіа з комунікаційного дизайну. Згідно з вимогами, журі оцінює роботи за трьома головними критеріями: якість дизайну, креативність і відповідність твору визначеним цілям його створення. При оцінці дизайну беруться до уваги усі елементи проєкту: ілюстрації, типографіка, макет, якість поліграфії і те, як загалом усі ці елементи співіснують й наскільки вони працюють для загальної ідеї та концепції. За схожим принципом оцінюється кожен критерій. Варто зазначити, що за історію конкурсу ED-Awards дизайнери з України отримували золото двічі.
Основну концепцію дизайну Романі та Андрієві продиктувала сама назва збірки. 
"В книзі є додатковий червоний фільтр, який проявляє певні приховані елементи ілюстрацій – цей елемент загального проєкту має не лише естетичну функцію, а й конкретно працює на загальну концептуальну ідею: він стає символічним інструментом "Божої оптики", який дає змогу подивитися ширше і глибше на звичні для нашого ока речі", – пояснили ілюстратори.

Популярні публікації