"Моя трояндо запашна"

Письменниця, перекладач, літературознавець, викладач – мало хто знає, що все це – про сестру Лесі Українки Ольгу Косач, одним із псевдонімів якої у літературній царині було Оселя Зірка.
«Лілея золоторожевая», «мій Лільчик золотий і рожевий, і іскристий», «mia rosa odorata» («моя трояндо запашна») 
– так голубила Леся Українка свою сестру, яка була меншою від неї на шість років.
А народилася Ольга Косач 26 травня 1877 року. ЇЇ шлях був сонячний, адже все своє життя вона була оточена інтелігенцією: сестрою-письменницею, співчутливим та добрим батьком, мудрою матір’ю, а дядьком для Оселі Зірки був Михайло Драгоманов.
Ще у п’ятирічному віці дівчинка вже писала самостійно листа своїй бабусі та стрімко прагнула знати все більше і більше. І цей запал до праці, до осягнення поставленої мети буде чільною рисою характеру Ольги.

Мати навчає дівчинку французької та німецької мови, брат Михайло — хімії, математики, фізики, а інших предметів — приїжджі студенти. Але найбільшу та надважливу увагу своїй учениці-сестрі приділяє Леся Українка.
І хоч жінка довгий час працювала лікарем, згодом бібліографом, вона водночас перекладала з англійської, польської, російської, французької, чеської та скандинавських мов, постачала журнали своїми перекладами зі світової класики, давала уроки наймолодшим родичам. Відкрила ткацьку майстерню й організувала гурток вишивання. Зібрала та відтворила узори, частина яких стала основою видання
«Українські народні узори з Київщини, Полтавщини й Катеринославщини. 
Випуск І. Вирізування й настилування».
Олеся Зірка друкувалася в журналах «Зоря», «Дзвінок», «Молода Україна», працювала над упорядкуванням родинного архіву, хронологією життя і творчості Лесі Українки. Зокрема, авторка видала мемуари про родину Косачів: «З моїх споминів», «З дитячих років Лесі Українки», «Перебування Лесі Українки в Луцьку» та працю «Леся Українка. Хронологія життя і творчості». А серед перекладів найвідомішими є твори Тургенєва, Діккенса, Гюґо, Кіплінга.
Докладніше: 
Даниленко В. Ізидора, рідна сестра Лесі Українки: від сталінських таборів до еміграції. – К.: Смолоскип, 2011. – 255 с.
Лариса Петрівна Косач-Квітка (Леся Українка). Біографічні матеріали. Спогади. Іконографія / ред. О. Біланюк. – Нью-Йорк – К.: Факт, 2004. – С. 147.


Популярні публікації