Незвичайні запитання, які ставили бібліотекарям до появи інтернету

До появи інтернету і пошукових систем люди покладалися на книги. Але, щоб знайти відповідь на актуальне запитання, та уникнути копання в літературі, можна було просто звернутися в Нью-Йоркську публічну бібліотеку, запитавши бібліотекаря.
Кілька років тому співробітники цієї бібліотеки виявили велику коробку з картками, в якій містилися найбільш цікаві запитання, які ставили бібліотекарю представники громадськості. Запитання міг задати будь-який охочий особисто або телефоном. Саме телефонна послуга «Запитай бібліотекаря» була створена в 1967 році й діє до цього дня. І що дивно, не дивлячись на те що в наші дні люди можуть отримати практично будь-яку інформацію за лічені хвилини, в Нью-Йоркську публічну бібліотеку досі надходить близько 30 000 дзвінків на рік.
З 9 ранку до 6 вечора, з понеділка по суботу, кожен може зателефонувати за номером 275-6975 та поговорити з живою людиною — одним з десяти, хто керує операцією. Більшість людей дзвонять з питанням про бібліотечні послуги. Інші хочуть перевірити випадкові факти, які вони чули в новинах. Запити про новини, науці та історії надходять приблизно раз на годину.
Протягом десятиліть в Нью-Йоркську публічну бібліотеку надходили найдивніші запитання: «Жінка належить до класу ссавців?» або «Який життєвий цикл волосся у брів?». Одна людина просто хотіла дізнатися як правильно поклеїти шпалери: «У мене є шпалери та клей. Що мені робити далі? Клей намазувати на стіну або на папір? Я спробував і так, і так, але, схоже, не спрацювало ».
Але насправді дурних запитань не буває. Людина, яка сильна в одній області, може не знати найпростіших речей іншої області. Тому співробітники бібліотеки чесно відповідають на будь-які запитання і радять людям звернутися до відповідних друкованих матеріалів, які можуть виявитися для них корисними.
У бібліотеці досі зберігаються записи про самі незвичайні запитання, які задавали бібліотекарям. Деякі з них належать до 1940-х років, коли люди зверталися до бібліотекарів безпосередньо і ставили запитання особисто.

«Є якісь статистичні дані про тривалість життя покинутої жінки?», 1963 рік

«Що означає сон, в якому вас переслідує слон?», 1947 рік

«Павук чорна вдова більш згубний мертвим або живим?»

«В Акапулько щоночі повний місяць?», 1961 рік

«Як з'явилися простирадла?», 1950 рік

«Яка харчова цінність людської плоті?», 1958 рік

«Як пишеться Spizzerinctum по буквах?», 1949 рік

«Якщо отруйна змія вкусить себе, вона помре?», 1949 рік

«Як мені поклеїти шпалери? У мене є шпалери та клей. Що мені робити далі? Клей намазувати на стіну або на папір? Я спробував і так, і так, але, схоже, не спрацювало », 1945 рік

«Скільки невротиків в США?», 1946 рік

Популярні публікації