Царство вічного літа та багатства квітів Катерини Білокур


Пікассо називав її геніальною, а в рідному селі цю жінку вважали дивакуватою. Свої роботи Катерина Білокур писала потайки, оскільки навіть батьки не розділяли захоплення доньки. Попри труднощі в сім’ї, важку колгоспну роботу, спробу самогубства, Катерина Білокур досягла всесвітнього визнання. У творчому спадку Катерини Білокур нараховують, за одними даними, понад 80, за іншими,  близько 120 картин. На більшості з них – різнобарвні квіти. У Національному музеї українського народного декоративного мистецтва повідомляють, що завдяки співпраці музею із брендом OLIZ картини геніальної художниці «ожили» на шовкових хустках. На них переважають квіткові мотиви, які так любила мисткиня.



Довідково:

Катерина Білокур народилась, жила і померла у с. Богданівка нині Яготинського району Київської області (на той час Пирятинського повіту Полтавської губернії). Не здобувши освіту, вона самостійно оволоділа професійним живописом. Виставки її робіт проводилися в Україні, Франції, Канаді та інших країнах. Основною художньою темою мисткині були квіти. Твори художниці знаходяться у багатьох музеях, а в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва діє постійна експозиція її доробку. Картини художниці-самоучки називають неперевершеними, адже їх можна розглядати годинами, знаходячи у намисті дрібних деталей щось нове – добре і тепле.

У1977 році у хаті Білокурів у Богданівці було створено Музей-садибу Катерини Білокур.

Нині у Києві та Ірпені є вулиці, а у Броварах провулок, названі на честь художниці.

Починаючи з 2012 року, щорічно 9 червня, або в найближчі вихідні дні в селі Богданівка Яготинського району Київської області, проводиться міжрегіональний фестиваль народної творчості «Катеринина пісня», присвячений пам’яті художниці. Більш детальніше у 📗

Топська Н. Зачарована квітами / Неллі Топська. – Київ : Книжкова база «Альфа», 2017. – 63 с. : іл.


 Подивитись на картини Катерини Білокур онлайн за допомогою мобільного додатку

 SIMO AR

App Store: https://apps.apple.com/us/app/simo-ar/id1059930684

Google Play: https://play.google.com/store/apps/details…

Вперед – до царства вічного літа☀️ та багатства квітів🌺!



Популярні публікації