"Шуґі Бейн" виграв Букерську премію 2020 року

Дебютний роман «Шуґі Бейн» 44-річного шотландсько-американського письменника Дуґласа Стюарта став лауреатом Букерівської премії в області художньої літератури у 2020 році.

Про це йдеться на сайті премії. Церемонія нагородження відбулася у Лондоні. Свою промову Стюарт виголосив онлайн. За перемогу він отримав 50 тисяч фунтів стерлінгів, а також дизайнерське видання своєї книги та 2,5 тисячі фунтів за те, що потрапив у шорт-ліст премії. 

«Шуґі Бейн» — перший роман Дуґласа Стюарта. Він заснований на реальних подіях з дитинства письменника і розповідає про хлопчика-гея, який виріс в неблагополучній сім'ї в Глазго на заході Шотландії у 1980-х.

Стюарт присвятив роман своїй мамі, яка померла від алкоголізму, коли хлопцю було 16 років.

«"Шуґі Бейн" судилося стати класикою — зворушливим, разючим і деталізованим портретом згуртованого соціального світу, його людей і його цінностей. Несамовита історія розповідає про божевільну любов між мамою, яка страждає від алкогольної залежності через важкі життєві обставини, і її молодшим сином… Роман написаний витончено та потужно…»,

 — каже членкиня журі Букерівської премії-2020, літературний критик Маргарет Басбі.

Що відомо про Дуґласа Стюарта

Дуґласа Стюарт ще у ранній юності зрозумів, що його захоплює дизайн.

Майбутній письменник закінчив Королівський коледж мистецтв у Лондоні, а згодом переїхав до Нью-Йорка. Там він співпрацював з відомими світовими брендами: Calvin Klein, Ralph Lauren та Gap.

Художню прозу Дуґлас писав у вільний від роботи час. Перші оповідання автора надрукували у LitHub та The New Yorker.

Наразі автор активно працює над 2 романом.




Популярні публікації