Історія про Анну

У день святої Анни згадаємо про Анну Ярославну - Анну Київську, королеву Франції та доньку Ярослава Мудрого. Вона недарма належить до найвідоміших і найвпливовіших жінок України - мати і бабуся десяти королів Франції була надзвичайно розумною і вольовою, а її краса доповнювалася королівською культурою поведінки. Власне, багато в чому завдяки їй почався справжній розквіт Франції європейської держави, а Париж став культурною столицею. Як ми пам'ятаємо з шкільних років, заміж за короля Франції Генріха І Анну віддали зовсім юною. Та вже тоді вона знала кілька іноземних мов, розумілася на політиці, прекрасно трималася в сідлі і могла зачарувати будь-кого своєю вродою та аристократичними манерами. До доньки Ярослава Мудрого сваталися наймогутніші правителі. Та пощастило королю Франції, який виявився найзатятішим - після двох відмов, заславши сватів втретє, він отримав згоду.

До далекої і невідомої Франції Анна Ярославна взяла з собою книги та, як свідчить легенда, Євангеліє (На цьому, так званому званому Реймському, Євангелії слов'янською мовою ніби-то до 1793 року присягали на вірність французькі королі). Та  40річний наречений не оцінив таке придане Анни, адже був навіть неписьменним. Під шлюбним контрактом замість підпису на подив руської княжни Генріх І поставив хрестик.

Вихована при дворі одного з  найосвіченіших правителів світу Анна взагалі була шокована місцевими звичаями -  відсутність елементарної гігієни, навіть вельможі  їли руками, а грамоту знали лише священики.

Здавалося б, все, що їй лишалося в цій ситуації, - писати сповнені відчаю листи своєму батькові. Та попри розпач від варварства навколо, Анна нікому крім батька, не виказувала свого невдоволення. Навпаки, вона цілеспрямовано і методично викорінювала безкультур'я. Спершу навчила свого чоловіка, короля, читати і писати, потім - увесь двір. Також привчила до лазні та столових приборів. Своєю достойною поведінкою і навіть розмовою Анна здобувала прихильність серед всіх, з ким спілкувалася.

Своєму чоловікові Анна народила трьох синів, вихованням яких займалася самотужки, поки Генріх І був у військових походах та на полюваннях. Раптово овдовівши через 10 років подружнього життя, королева не пішла до монастиря і не закрилася у палаці. Навпаки, стала регентом при своєму 7-річному сині Філіпі І, перебравши на себе вирішення всіх державних справ. 

І ось би тут поставити крапку. Та ні. Доля вирішила винагородити Анну справжнім коханням і водночас кинути їй новий виклик.  Кохання, що спалахнуло між нею та затятим ворогом її покійного чоловіка, графом Раулем де Валуа, змусило її наперекір усім тодішнім нормам поведінки порядної вдови і навіть волі Папи Римського, залишити державні справи, віддатися почуттям і прожити 10 років із коханим. До його раптової смерті.

Після того Анна знову здивувала всіх, повернувшись до королівського палацу,  щоб решту життя присвятити підтримці свого сина, короля Франції, а також займатися просвітницькою діяльністю та будівництвом церков. Вважається, що в 1075 році вона відійшла від справ і невдовзі померла.

27 вересня 2013 року українська Єпархія святого Володимира в Парижі на чолі з єпископом Борисом (Ґудзяком) на кошти жертводавців з України, Франції, Англії, Сполучених Штатів та Канади придбала церкву в Санлісі, перетворену на діючий храм УГКЦ, при якому діє культурний центр Анни Ярославни.

Зацікавило 😉 читаємо більше -  всі  📘📙📗📕 чекають на своїх читачів у Чернігівській обласній бібліотеці для дітей

Княжа Україна / Олесь, Олександр ; упоряд., і перед. Н. В. Степаненко ; обкл. О. Алферової. - К. : Школа, 2006. - 254 с. : ілюстр. - (Хрестоматія школяра). 

Українські князівни / авт.-упоряд. Ф. Левітас, С. Левітас; худож. О.Кононученко. - К. : Казка, 2007. - 64 с. : ілюстр. - (Легенди та перекази). 

Остапенко Павло. Усі видатні постаті історії України : Усі видатні постаті історії України (за шк.програмою). Біографічний нарис. Література для додаткового читання. Алфавітний покажчик / Остапенко, Павло Вікторович. - Х. : Торсінг плюс, 2007. - 352 с. - (Іду на урок). - Б. т. 

Сто великих українців. - К. : Арій, 2007. - 496 с. : іл. - (100 великих). 


Україна. 101 видатна постать : ілюстр. енцикл. / Клімов, Андрій Анатолійович. - Х. : Ранок : Веста, 2009. - 64 с. : іл. - (Україна. 101). 


100 найвідоміших українців / авт. ст. М. Гнатюк, Л. Громовенко, О. Ламонова та ін. - 3-е вид., випр. і допов. - К. : Орфей, 2005. - 640 с. : іл. - (100 найвідоміших). - Б.т. 


Герої України в казках та легендах / ред.-уклад. О. А. Волосевич ; худож. О. Козак. - Львів : Аверс, 2006. - 360 с. : ілюстр. - (Скарбничка школяра). 


Вони змінили світ [Текст] / уклад. І. Ю. Левашова. - Донецьк : Глорія Трейд, 2012. - 704 с. : ілюстр.  

 Це теж зробила вона / наук. ред. Д. Вортман ; літ. ред. А. Процук. - 2-е вид. - Київ : Видавництво, 2018. - 103, [1] c. : портр. - (Дівчата можуть усе) (Для дітей). - 12+. - Б. т. 

Українки в історії. ХХ-ХХI століття [Текст] / В. Борисенко, П. Кононенко, Є. Сверстюк [та ін.]. - К. : Либідь, 2012. - 288 с. : ілюстр. - Пристат. бібліогр. - Б. т. 


Луняк Євген. Анна Руська - королева Франції / Луняк, Євген. - К. : Книга, 2012. - 207 с. : фотоілюстр., табл. - Бібліогр.: с. 200-203. - Випущено на зам. Держ. ком. телебачення і радіомовлення України за прогр. "Українська книга" 2012 р. 


Козуля  Олесь. Жінки в історії України / Козуля, Олесь. - К. : Український центр духовної культури, 1993. - 255 с. - Б. т. 


Чемерис Валентин.  Анна Київська [Текст] : роман / Чемерис, Валентин Лукич ; худож.-оформ. Л. П. Вировець. - Харків : Фоліо, 2016. - 218, [2] с. 

Соколовський Валентин. Анна. Дилогія, або Біла Королева: роман в 2-х частинах / Соколовський, Валентин Іванович. - Київ : Видавець Бихун В. Ю., 2018. - 264 с. 




Популярні публікації