ТОП найкрасивіших книгарень світу

З простою можливістю придбання електронних книг в один клік, популярність книжкових магазинів, на жаль, знижується. Тим не менш, справжні любителі літератури стверджують, що традиційний книжковий магазин наповнений особливою атмосферою, яка ні з чим не зрівняється. А такі ефектні магазини не можуть не заохочувати читачів відкласти технології і насолодитися усіма принадами і перевагами друкованого слова. Вашій увазі добірка най-най-найефектніших.  Ці книжкові магазини – неймовірні. У них ви можливо не знайдете унікальних чи рідкісних видань та не зможете придбати книги за безцінь. Але ці книгарні надихають читати. Їхня чарівна атмосфера  та затишок наче закликають поринути у котрусь із неймовірних історій, в один із фантастичних світів, що стоять на книжковій поличці.

"Librerіa El Ateneo Grand Splendid", Буенос-Айрес, Аргентина

"Librerіa El Ateneo Grand Splendid"- архітектурна перлина аргентинської столиці розташована в центральному районі Реколета. Будівлю звели ще на початку минулого століття - раніше це був театр. У 2000 році споруду реконструювали - замість крісел встановили книжкові полиці, а ложі перетворили на читальні зали. При цьому оригінальні декорації та атмосферу театру зберегли. Нині це найбільша книгарня в Латинській Америці.

«Livraria Lello e Irmo», Порто, Португалія

Для шанувальників Гаррі Поттера цей книжковий магазин може здатися знайомим, так як він кілька разів був показаний в серії знаменитих фільмів. Неоготичний фасад, різьблені стіни, вітражні стелі і прикрашені колони виробляють на всіх відвідувачів величезне враження, але головна родзинка Livraria Lello – кручені дерев’яні сходи, що ведуть на другий поверх.Книжковий магазин LivrariaLello є головною пам’яткою міста і національною пам’яткою архітектури Португалії. І воно й не дивно, тому що інтер’єр книгарні може позмагатися навіть з  Букінгемським палацом.

 "Selexyz Dominicanen", Маастрихт, Нідерланди

Книгарня Selexyz Dominicanen, що в місті  Маастрихт (Нідерланди), є одним із найгарніших книжкових магазинів у світі. Унікальність книгарні в тому, що  з 2006 року  вона розташована в старовинній домініканській церкві ХІІІ століття. Понад два століття храм не збирав парафіян і був напівзруйнований. Останні двадцять років його використовували як склад для велосипедів. Можливо, це тривало б і донині, якби за собор не вирішили взятися архітектори. Хоч влада міста дала згоду на використання собору для книжкового магазину, але ввела деякі обмеження на дії дизайнерів: їм не можна було змінювати конструкцію будівлі (забивати цвяхи, свердлити отвори, ламати перегородки і так далі). Але, думаємо, дизайнерам чудово вдалося впоратись із цими обмеженнями.

«Atlantis Books», Санторіні, Греція

Покинутий старий сільський будинок був перетворений в чарівне місце, коли двоє молодих друзів вирішили відкрити книжковий магазин на цьому острові. Це було єдине, чого не вистачало на Середземноморському острові – раю для читачів та письменників. «Atlantis Books» проводить фестивалі і читання на заході сонця на терасі з прекрасним видом на море. Вони навіть заснували власне видавництво в одній з кімнат магазину.

La Feltrinelli 3466, Монблан, Італія

Італійський книжковий магазин La Feltrinelli 3466 був розміщений в найвищій точці Європи - на схилі Монблану. Книжкові полиці магазину повністю займають один з поверхів станції Punta Helbronner канатної дороги SkyWay.

"Galeries Lafayette", Пекін, Китай 

Книжковий магазин розташований в універмазі Galeries Lafayette в Пекіні. Перша особливість, яка робить магазин таким вражаючим, – завидна висота самого простору. Кругові структури й арочні форми повторюють традиційні Місячні Ворота класичних садів і розбивають великий простір. Вони також пом'якшують одноманітність довгих полиць з книгами і створюють відчуття інтриги і відкриття.  Весь простір магазину ділиться на сегменти (основний і навчальний зали, творча зона і дитячий зал), у кожній з яких архітектори створили особливу, ні на що не схожу атмосферу. Процес переходу з кімнати в кімнату забезпечений круглими дверними отворами і вікнами. Відвідувачів ще з вулиці ваблять круглі арки, що створюють чарівну оптичну ілюзію. Щоб домогтися такого чарівного і трохи сюрреалістичного ефекту, архітектори студії мали намір спроєктували проходи, арки і декоративні вікна однаковими за формою, але різними за розміром і розташували їх на різній висоті. Книжковий магазин невеликий за площею – 1100 метрів квадратних, але його площа і розміри здаються значно більшими, завдяки дзеркальній стелі і відбиваються підлог. Дизайн був навіяний китайськими класичними сюжетами, з'єднаними через круглі дверні прорізи. Ці дверні прорізи прикрашені освітленими сходами і прорізами, які маскуються на тлі шпалер у стилі бібліотеки. Тут також є зручні сидіння на лавці біля вікна, з можливістю відчути атмосферу, щоб надихнути клієнтів зупинитися і почитати, і зануритися в книгу.

У книжковому є також кумедна і химерна дитяча бібліотека з фірмовим дизайном у стилі мультфільмів X + Living.

 "Дитяча республіка", Пекін, Китай

Відкрита в 2005 році, «Дитяча республіка» є першим великим книжковим магазином в Китаї, що спеціалізуються на дитячих книгах. Сміливий і яскравий веселковий різнобарвний дизайн робить її веселим і комфортним місцем для дітей, заохочуючи їх зануритися в сферу уяви. Можна з упевненістю сказати, що це справжній рай для малюків!









Популярні публікації