Всесвітня столиця книги 2021 року

 

Кожного року 23 квітня у Всесвітній день книги та авторського права відбірковий комітет у складі Міжнародного союзу видавців, Міжнародної федерації книготорговців та Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій і установ обирає ВСЕСВІТНЮ СТОЛИЦЮ КНИГИ. Однією з умов для претендентів на почесне звання «Книжкової столиці» є можливість фінансування культурних програм, пов’язаних з літературно-видавничою діяльністю, впровадження нових технологій та інновацій у бібліотечній сфері із залученням до участі наукових та літературних спільнот. Місто зобов’язується сприяти популяризації книг і читання та реалізовувати програму відповідних заходів протягом одного року.

2021 року це почесне звання виборола  столиця Грузії Тбілісі.

Будучи почесним гостем Франкфуртського книжкового ярмарку минулого року, Грузія стала відома багатьом у міжнародній видавничій спільноті як потужне середовище гордо індивідуалізованих культур, що прагнули зробити свій слід у світі як центр читання та письма. Тому не дивно, що саме Тбілісі згодом перейме звання книжкової столиці.
 Грузинська програма буде обертатися навколо гасла
 «Гаразд. Тож ваша наступна книжка – це…?»
 і приділятиме особливий акцент новим технологіям та інноваціям як інструментам залучити молодь до читання, а не тим, що відволікають увагу від книг. Також планується низка заходів для розвитку бібліотек і книжкових фестивалів для дітей, сучасний цифровий проект із гейміфікації книг та відбудова першого грузинського видавництва. Основна мета міста – популяризувати читання та збільшити доступність книг для читачів усіх соціальних рівнів.

Популярні публікації