День «Подивіться на небо»


14 квітня всесвітня спільнота відзначає День «Подивіться на небо». Цього дня всі просто зобов’язані милуватися красою над головою. У цей день ми всі можемо сподіватися на гарну погоду та на можливість наповнити споглядати на простір від горизонту до горизонту. Займіть зручне положення, розслабтеся, підніміть очі і насолоджуйтеся. Насолоджуйтеся ясним блакитним кольором неба, білими хмаринками та їхніми причудливими формами. А ось там, крізь темні хмари пробиваються промінчики сонця, ніби крадучись підглядають за тим, що коїться тут, знизу. Наверху можна побачити як тендітний птах високо парить над землею. А вночі? Що за чудова краса на небі, коли зірки шикуються навколо місяця. А ви можете розпізнати сузір’я Оріон, чи Великої Медведиці? Споглядання на небесні простори дозволяє забути про приземлені проблеми та зосередитися на тому, що відбувається навкруги.

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ДЕНЬ «ПОДИВИСЯ НА НЕБО»?

Вважається, що День «Подивитися на небо» був заснований на честь основоположника організації «За просторе небо» – Джека Бордена. Джек Борден, колишній журналіст телекомпанії WBZ-TV, витратив останні три десятиліття на особливу місію, він заохочував людей дивитись за межі свого повсякденного життя, вгору, на небо. На перший погляд це дуже просто, однак Борден з власного досвіду знав, що це мало хто робив. Одного разу лежачи на лузі у віці 49 років, він побачив небо, «ніби вперше за все своє життя». Натхненний цим благоговінням, він залишив роботу на телебаченні та почав відвідувати школи, лікарні, в’язниці, закликаючи дітей та дорослих споглядати на небо.

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО НЕБО

Небо – це видима частина атмосфери Землі, яка також є частиною космічного простору. Його можна побачити з будь-якої точки поверхні нашої планети. Під час перебування у повітрі, наприклад під час польотів на літаку, гелікоптері тощо, можна споглядати «м’які» хмари, які ніби ковдрою вкривають землю.

Небо може мати різні відтінки. В основному це залежить від пори року, періоду доби та погоди. Протягом дня чисте безхмарне небо забарвлене в ясний блакитний колір. Забарвлення змінюється, коли змінюється розсіювання світла та густина повітря. В ранковий та вечірній час ділянки над обрієм мають теплі рожеві, помаранчеві та червоні забарвлення. Споглядаючи на небо у безхмарну ніч, можна побачити безліч зірок, що сяють холодним білим світлом на чорному тлі. У темні беззоряні ночі атмосферу затягують хмари.

Споглядаючи на небо, можна побачити цікаві візуальні явища: веселку, блискавку, дощові смуги, полярне сяйво. А вночі перед нами відкривається погляд на різноманітні небесні світила (місяць, зірки, інші планети, метеорити, комети).

Люди завжди вважали, що небо – це оселя богів. У давньоримській релігії глибоко вшановувався бог неба Юпітер. А на думку монотеїстичних релігійних вчень, на небі знаходиться рай. 

ЯК ВІДЗНАЧАТИ ДЕНЬ «ПОДИВИСЯ НА НЕБО»?

Мета свята не просто буквально споглядати увесь день вгору. Ідея в тому, щоб отримувати насолоду від того, що знаходиться поруч, прямо перед нашими очима. Є безліч цікавих способів провести цей день з користю для себе та ближніх.

Споглядайте вгору – відведіть трохи часу, щоб повністю відірватися від будь-яких, навіть найважливіших на вашу думку, земних справ та насолодитися безмежністю та красою небесного простору. Для цього можна взяти покривало, вийти на галявину та зручно розміститися у горизонтальному положенні обличчям догори. Пролежавши так навіть пів години, ви будете вражені, як небо змінюється залежно від сонця, вітру та інших поглядів.

Насолоджуйтеся зоряним небом – якщо ви, або ваші знайомі мають телескоп, тоді вам справді пощастило. Адже ви маєте змогу спостерігати за небесними світилами у наближеному форматі. Проте люди, у яких немає телескопа, можуть насолоджуватися поглядом на зорі, розглядаючи сузір’я, а витривалим глядачам може пощастити побачити зірку, що падає.

Наближення до природи. Спостереження за птахами, які літають так безтурботно, ніби нічого важливого не відбувається. Споглядаючи вгору, ви обов’язково побачите чи не один літак, можливо це спонукає вас відправитися на відпочинок у якусь далеку країну. Також надзвичайно цікаво спостерігати за рухом хмар.

Ідея дня – не просто споглядати красу неба, але й залучати до цього заняття інших людей. Важливо передати своє захоплення рідним, близьким та друзям таким чином, щоб вони самі захотіли приєднатися до вас у цьому цікавому дійстві. Адже День«Подивіться на небо» був створений, щоб спонукати людей бачити світ з іншої точки зору і навчитися цінувати красу природи. 

КОЛИ БУДЕМО ВІДЗНАЧАТИ ДЕНЬ «ПОДИВИСЯ НА НЕБО»?

Рік Дата День тижня

2021 14 квітня Середа

2022 14 квітня Четвер

   2023 14 квітня П’ятниця

 2024 14 квітня Неділя

     2025 14 квітня Понеділок

Джерело 


Популярні публікації