Бібліотечний почерк

Бібліотечний почерк - це округлий стиль почерку, який колись викладали в бібліотечних школах. «Батьком» бібліотечного почерку вважають бібліотекознавця М. Дьюї (1851–1931) – засновника першої у світі професійної організації бібліотекарів – Американської бібліотечної асоціації (American Library Association – ALA), ініціатора видання першого фахового бібліотечного журналу, фундатора першого бібліотечного закладу освіти, розробника Десяткової класифікації, яка названа його іменем. Починаючи з вересня 1885 р. Мелвіл Дьюї та Томас Едісон розробили та вдосконалили бібліотечний почерк, який схвалили та почали викладали в бібліотечній школі і використовувати в бібліотеках. 

Перша картка заповнена бібліотечним почерком

Малюнок базувався на власному почерку Едісона, в якому він заявив, що

 "я вдосконалив стиль рукописного вводу, який дозволив би мені розбірливо брати з дроту довгу руку, сорок сім і навіть п'ятдесят чотири слова на хвилину" . 

У Довіднику 1903 року Школи бібліотеки штату Нью-Йорк перераховані вимоги до бібліотечного почерку. Вони включали читабельність, швидкість та однорідність. Вказано конкретний тип чорнила, чорнильниць, ручок, тримачів для ручок та гумок. Стандарти для буквених позначень диктувались щодо розміру, нахилу, інтервалу, спеціальних літер і цифр, і навіть окреслювалась правильна постава та положення письменника. 

Викладання бібліотечної руки занепало після широкого впровадження друкарської машинки на початку 20 століття.





Популярні публікації