Міжнародний день поширення інформації про альбінізм


13 червня у світі відзначається Міжнародний день поширення інформації про альбінізм,  встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН (A / RES / 69/170) від 18 грудня 2014 року. Альбінізм – це рідкісна генетична аномалія. Її причиною є відсутність в організмі спеціального ферменту – меланіну. Найчастіше альбінізм передається спадково, але зрідка з’являється внаслідок ускладнення після певних хвороб. Білосніжне волосся, практично прозорі брови та вії, ніжна, порцелянова шкіра і витончені риси обличчя. Альбіноси – люди, у яких особливе життя і зовнішність. Вони народжуються в звичайних сім’ях, незалежно від раси своїх батьків. Але їх завжди можна відрізнити в натовпі. Вони захоплюють і одночасно вражають своєю, здається, інопланетною красою. За статистикою, діти-альбіноси в 6 разів частіше народжуються в африканців, ніж у європейців. Вчені досі не можуть знайти цьому пояснення. 

Вважається, що на 3 000 темношкірих людей доводиться 1 альбінос.

Але ще частіше альбіноси народжуються у племені індіанців куна, які живуть на Панамі. Тут кожна 150-та дитина має біле волосся, тонку шкіру і прозорі вії.

Ліків від альбінізму не існує. Ця патологія визначається при народженні, і подальша доля альбіноса багато в чому залежить від того, в якій країні, в якому середовищі він народився. Якщо йому пощастило, альбінос цілком може прожити довге повноцінне життя, незважаючи на всі ризики. А їх насправді багато…  


Не дивлячись на усі проблеми зі здоров’ям, упереджене відношення суспільства,  серед людей з цією рідкою генетичною аномалією є багато талановитих особистостей, які свою зовнішність вважають приводом для  гордості та говорять: гарно бути не таким як усі! 

Серед них  Денніс Херлі – американський актор, комік і співак, зробив успішну кар’єру на американському телебаченні ; Шон Росс – перший у світі чоловік-модель-альбінос, займає топове місце у сучасній індустрії моди, його можна побачити на обкладинках модних журналів і в кліпах Бейонсе; Конні Чіу – перша в світі жінка-модель-альбінос, що на постійних засадах співпрацює з Жаном Полем Готьє…

Більше інформації 👀

Воляк, Петр. Белое гетто / Воляк, Петр ; фото Й. Бевмана // Вокруг света : Украина. - 2010. - № 1. - С. 30-41. 

Жуков, Борис. Ты и я - такие разные... : чудеса природы / Жуков, Борис // Юный эрудит. - 2011. - № 6. - С. 24-27. 

КНИЖКА_ДНЯ: ДВАНАДЦЯТИЛІТНЯ АЛЬБІНОСКА ПРОТИ СУПЕРКРУТИХ



Популярні публікації