Літературна премія Angelus 2021

Цього року Angelus буде вручений вшістнадцяте. Як і минулого року, автор книги-переможниці отримає відзнаку в розмірі 150 000 злотих. Крім того, усі фіналісти отримають 5 тисяч злотих в номінаціях, а винагорода за переклад складе 40 000 злотих.

Ім’я лауреата чи лауреатки цьогорічного видання буде оголошено 16 жовтня 2021 р. під час спільного урочистого заходу Angelus та вручення вроцлавської поетичної нагороди Silesius. Це також стане кульмінацією фестивалю Бруно Шульца, який в цей час відбувається у Вроцлаві. Отже, ось книги, які потрапили до фіналу:

Катерина Бабкіна, Мій дід танцював краще за всіх. Перекл. Богдан Задура, Warsztaty Kultury (Україна)

Петро Яценко, Магнетизм, пер. Марцін Гачковський, Wydawnictwo Warstwy (Україна)

Міхал Комар, Приховане, Czyły Barbarzyńca Press (Польща)

Сергій Лебедєв, Дебютант, пер. Гжегож Шимчак, Wydawnictwo Claroscuro (Росія)

Сігітас Парульскіс, Темрява та партнери, пер. Ізабела Корибут-Дашкевич, Wydawnictwo Czarne (Литва)

Володимир Рафєєнко, Довгі часи, пер. Анна Урсуленко та Марцін Гачковський, Wydawnictwo Kolegium Europy Wschodniej (Україна)

Мирослав Тричик, Осколок. Брехня сильніша, ніж смерть, Wydawnictwo Znak Literanova (Польща)

Книги відбирало журі у складі: Микола Рябчук (голова), Марцін Сенський, Уршула Гленськ, Ришард Криніцький, Анна Насіловська, Малгожата Шпаковська та Пьотр Слівінський.


Протягом багатьох років читачі Польщі вболівали за вітчизняних авторів, які першими отримають Angelus. До фіналу потрапляли книги, в т.ч Ольги Токарчук, Анджея Стасюка, Маріуш Щиґела, але першим і єдиним польським автором, який наразі отримав цю нагороду, був Мацей Плаза у 2018 році (журі оцінило його "Робінзон у Болехові"). В останніх двох роках домінували письменники з Балканського півострова: Георгій Господінов (Болгарія) переміг у 2019 році, а Горан Войнович (Словенія) ‒ у 2020 році. Вражає цьогорічне панування українських книг (у фінал потрапило три книги), яке певним чином вписується у всю історію премії. Адже найбільше Angelusa здобули українські автори: Юрій Андрухович ‒ 2006, Оксана Забужко ‒ 2013, Сергій Жадан ‒ 2015. Третій раз поспіль виходить у фінал російський письменник Сергій Лебедєв, торішній лауреат премії глядацьких симпатій ім Наталії Горбанєвської. Це короткі статистичні цікавинки, в підсумку все вирішить журі.


Є можливість взяти участь у визначенні письменника на приз глядацьких симпатій ім. Наталії Горбанєвської – відзнаку, яка з 2020 року присвоюється читачами за результатами онлайн-опитування, яке організовує Вроцлавський будинок літератури та нагороджує переможця тримісячною стипендією для перебування письменника у Вроцлаві. Цього року голосування розпочалося 9 вересня і завершиться 15 жовтня.

 Голосуймо за українських авторів – номінантів Центральноєвропейської літературної премії Angelus 👉 Ви можете віддати свій голос на вебсайті www.angelus.com.pl

Джерело 


Популярні публікації