Сашко Дерманський номінант на премію Астрід Ліндґрен

Під час Франкфуртського книжкового ярмарку оголосили номінантів на Меморіальну премію імені Астрід Ліндґрен 2022 року. Перелік оприлюднили на сайті нагороди.

Загалом на премію номінували 282 кандидатів з 71 країни. Сашко Дерманський (Ukraina Oleksandr Dermanskyi, Författare) став єдиним представником України. Переможця премії оголосять 22 березня у Стокгольмі.

Сашко Дерманський (1976) − дитячий письменник, член Національної спілки письменників України. Деякі твори вийшли під псевдонімами Сашко Володарський та Назар Діброва. У жовтні 2004 року видавництво «Теза» видало його першу книжку — повість-казку «Володар макуци, або Пригоди вужа Ониська».

Твори письменника рекомендувало Міністерство освіти і науки України для читання в молодшій і середній школі. Також він став одним із творців сценарію художнього фільму «Сторожова застава» за однойменною повістю Володимира Рутківського. Видав 38 книжок, 6 аудіокниг та 2 інтерактивні книжки для дітей. Неодноразово отримував літературні нагороди, серед яких «Коронація слова», «Книга року ВВС».

Меморіальна премія імені Астрід Ліндґрен — шведська премія за досягнення в літературі для дітей та юнацтва. Її заснував шведський уряд 2002 року з метою посилити інтерес до дитячої літератури у світі і зробити її доступнішою для дітей. Премію вручають щороку. Призовий фонд – 5 мільйонів шведських крон (513 тис. доларів).

Лауреатами премії можуть стати письменники, ілюстратори, бібліотекарі чи організації з усього світу, незалежно від мови чи національності. Їхні твори повинні мати високий художній рівень та відповідати гуманістичним ідеалам і цінностям, що їх демонструє творчість Астрід Ліндґрен.

Рішення про висунення кандидатур приймає журі на основі подання різних організацій. Переможця також визначає журі, до складу якого входять 12 осіб. Це експерти з дитячої літератури, автори, ілюстратори, бібліотекарі та критики. Серед членів журі є також один представник родини Ліндґрен.

Джерело

Популярні публікації