Та сама асфодель, про яку згадував Андрухович у радіодиктанті


Асфодель - декоративна, трав'яниста рослина. Багаторічна, але зустрічаються і однорічні види. Багаторічні види характеризуються бульбоподібними корінням, а однорічні - густим пучком кореневища. Висота стебел досягає більше метра. Прямі листя зібране в густу розетку біля коренів. Довжина листя - від 40 до 60 см, перетин - тригранне. Квітки білого, рожевого або жовтого кольору зібрані в красиві кисті або мітелки. Форма квітки з шести гострих пелюсток дуже схожа на лілію. Рослина поширена в Південній Європі, часто зустрічається в Греції, Іспанії та Франції.
Чи знаєте ви? Асфодель на мові квітів є символом безсмертя, жалю і надії.

Великий Гомер описував асфодель в своєму легендарному творі «Одіссеї». За легендою, квітка росте на луках в царстві мертвих, де вічно блукають душі померлих людей, яких після суду не визнали праведними, але боги не змогли довести їх неправедність, для них з тих пір немає місця ні в раю, ні в пеклі.

Відомий давньогрецький міф розповідає, як бог підземного царства мертвих Аїд за допомогою асфоделі викрав богиню родючості Персефону. Богиня побачила прекрасну квітку, хотіла зірвати його, і в цей момент земля розверзлася. З'явився Аїд на колісниці, запряженій чорними кіньми, схопив Персефону, і колісниця з ними зникла під землею.

Асфодель також згадується у книжці Джоан Роулінг "Гаррі Поттер і філософський камінь" у розділі "Майстер чарівного зілля", в якому Снейп питає у Гаррі:
- Поттере! Що я отримаю, додавши змелений корінь асфоделя до полинової настійки?
- Не знаю, пане професоре, - промимрив Гаррі. 
Снейпові губи презирливо скривилися.
- Так-так... Слава, як бачиш, - це ще не все. Тож знай, Поттере: асфодель, або жовтий нарцис, і полин утворюють одне з найсильніших снодійних зілль, що називається "Смертельний ковток". 
Існує близько двадцяти видів асфоделі. Найвідоміші види:

Біла вважається найкрасивішою - це багаторічна рослина, висота стебел досягає 1, 2 м, прекрасні білі квіти з бурими жилками на пелюстках зібрані в густі суцвіття, листя сизувато відтінку.

біла
Дудчаста є однолітниками з безлистими, порожніми стеблами невеликої висоти до 40 см і дрібними квітками рожевого відтінку.
дудчаста
Гілляста - високий багаторічник цвіте великими білими або жовтуватими квітками і має плоди схожі на вишні.
гілляста
Тонколиста - це невисокий однорічник з вузькими листям і невеликими квітками.
тонколиста




Популярні публікації