«Книга року ВВС» оголосила переможців 2021-го року


Журі премії «Книга року ВВС» визначило лауреатів 2021 року. 

Переможець «Дитячої книги року BBC» – Петро Яценко. Його «Союз радянських речей» –  захоплива історична мандрівка через речі, які сучасні діти й досі можуть знайти у бабусі на горищі. «Це важлива та актуальна тема, тому що я хочу, щоб діти знали, як насправді було. Завжди вважав, що я дорослий письменник, а зараз несподівано моя дитяча книжка отримала високу нагороду»,  – зізнався Петро Яценко.

«Книгою року BBC-2021» визнано книжку Артема Чеха «Хто ти такий?». Це твір про становлення і пошук себе, про покоління, яке виросло на тлі похмурих і голодних 90-х.

Сам автор-переможець був вкрай небагатослівним. «Я в таких випадках просто дякую та йду», –  сказав він на сцені. Однак літературознавці вважають, що про цю книжку ще чимало говоритимуть і писатимуть як про віховий твір, чого не можна сказати про книгу року BBC минулого року.

Переможець «Книги року BBC» у номінації «Есеїстика» Андрій Содомора із книжкою «Про що писати». На церемонії нагородження письменник особисто побувати не зміг, але підготував відео звернення: «Я намагався поєднати непоєднуване, старався писати якомога простіше, цікавіше, щоб думка таки всміхалася, а не хмурилася, як при напруженні», – зазначив Андрій Содомора.

Переможець у кожній з номінацій отримає грошову премію у розмірі гривневого еквівалента 1000 фунтів стерлінгів. Видавці книжок-переможців отримають право використовувати логотип премії Книга року BBC на наступних виданнях.

Також під час церемонії оголосили переможця читацької номінації. Читачкою року стала Людмила Даниленко за рецензію на книжку «Три лини для Марії» Сергія Осоки.

До журі премії увійшли: професорка Національного університету «Києво-Могилянська академія», літературознавиця Віра Агеєва, телеведучий Вадим Карп’як, письменниця, радниця з питань культури Європейського банку реконструкції і розвитку Світлана Пиркало, блогер Віталій Чепинога, головна редакторка BBC News Україна Марта Шокало.

Популярні публікації