IFLA про тренди 2021, які впливають на бібліотеки

IFLA опублікувала оновлений звіт про тренди 2021, які впливають на бібліотеки.  Як відзначають у представленні звіту – «майбутнє, можливо, ще ніколи не було таким не визначеним і не передбачуваним».  Список складено, спираючись на думку бібліотечних лідерів з усього світу. До  списку увійшли 20 трендів. Деякі доповнюють один одного, деякі суперечать один одному. 

✔️Тяжкі часи попереду (Tough times ahead)

Повільне звільнення від COVID чинитиме тиск на всі форми державних витрат, і це вимагатиме від бібліотек активізувати роботу з адвокації. 

✔️Віртуальність вже є тут, щоб тут і залишитись (Virtual is here to stay)

Люди продовжують віддавати перевагу віддаленому доступу до бібліотечних послуг, ставлять під сумнів цінність приміщень і фізичні послуги

✔️Повернення фізичних просторів (The comeback of physical spaces)

Люди заново відкривають цінність просторів, які пропонують можливості для обміну смислами та дискусій

✔️Зростання значення «софт скілс» (The rise of soft skills)

У час швидкої еволюції технологій бібліотекарям стає все важливіше вміти впроваджувати інновації та адаптуватися до непередбачуваних ситуацій

✔️Різноманітність сприймається серйозно (Diversity gets taken seriously)

Зростаюче усвідомлення існування та наслідків дискримінації призводить до радикальної реформи наших колекцій, послуг і практик. Успіх бібліотек вимірюється з точки зору їх здатності допомогти всім членам спільнот, яким вони служать, задовольнити свої інформаційні потреби та реалізувати свій потенціал, будь-яке виключення окремих осіб, свідомо чи ні, є провалом для бібліотеки.

✔️Екологічний рахунок (розплата) (An environmental reckoning)

Зміна клімату створює нові загрози для бібліотек і спільнот, яким вони служать, змушуючи радикально адаптуватися, щоб уникнути катастрофи.

✔️Мобільне населення (A mobile popupation)

Оскільки люди все більше «кочують», концепція «місцевої» бібліотеки стає менш актуальною, а потреба в наданні послуг «без кордонів» зростає.

✔️Нетерплячий користувач (The impatient user)

Користувачі бібліотек, зокрема молодших поколінь, очікують найсучасніших технологій та послуг і є ризик того, що вони відвернуться від бібліотек, якщо не зможуть їх там знайти.

✔️ Аналоговий люфт (An analogue backlash)

Нове покоління, травмоване стресом постійного підключення до соціальних мереж, знову відкриває для себе фізичні ресурси (включаючи книжки) як втечу.

✔️Масштаб має значення (Scale matters)

Вартість надання повноцінних і сучасних послуг означає, що це можливо лише для великих інституцій, тому менші залишаються позаду.

✔️Домінування даних (Data domination)

Нове використання та застосування даних кардинально змінює наше економічне та соціальне життя, роблячи все більш важливим для людей бути дата-грамотними, щоб справлятися з ними. 

✔️Пошук трансформовано (Search transformed)

Штучний інтелект змінює шляхи, якими ми шукаємо інформацію, що дозволяє надавати користувачам все більш точні результати.

✔️Гонка за крайнощами (Race to the extremes)

Політичні дебати стають все більш поляризованими, що ускладнює досягнення консенсусу як у політиці, так і в суспільстві, підриваючи справу інституцій спільного використання (таких як бібліотеки). Всеохопний популізм знижує довіру. Існує ризик ослаблення почуття спільності, спільноти та суспільства, на якому побудовано багато інституцій. 

✔️ Учні протягом всього життя (Lifelong learners)

Більше не існує роботи на все життя, а це означає, що все більше і більше людей повинні перекваліфікуватися протягом усього життя. У відповідь бібліотеки активізують свою навчальну діяльність. 

✔️Єдина глобальна колекція (A single, global collection)

З оцифруванням ресурсів і можливостями працювати між установами, говорити про локальні колекції вже не так актуально, а радше про доступ до універсальних ресурсів.

✔️Приватизація знання (The privatisation of knowledge)

Використання технологічних інструментів, а також повільні реформи авторського права означають, що приватні суб’єкти можуть обмежувати та контролювати інформацію, навіть на мікро рівні, з обов'язковими дозволами та платежами.

✔️Кваліфікація має значення (Qualifications matter) 

Зі збільшенням складності інформаційного середовища зростає потреба бібліотечних працівників отримуваати вигоду від високого рівня освіти. 

Забезпечення більшого визнання роботи бібліотекарів і відповідної заробітної плати могло б допомогти залучити та утримати талановитих людей, ще більше підвищивши здатність галузі виконувати свої завдання. Постійні можливості для навчання та сертифікації навичок, а також створення та розвиток відкритих шляхів для лідерів також допомогли б утримати людей у цій сфері.

✔️Визнається інформаційна грамотність (Information literacy recognised)

Уряди та інші повністю визнають важливість інформаційної грамотності як довгострокової реакції на зростання дезінформації

✔️«Відкритість» піднімає питання про унікальну перевагу/пропозицію бібліотек  (‘Open’ raises questions about libraries’ unique selling point)

Зі зростаючою часткою наукової інформації, доступної у вільному доступі, бібліотеки змушені адаптувати свою роль, інакше вони втрачають свою «унікальну точку продажу» (USP), унікальну пропозицію та актуальність.

✔️Нерівності поглиблюються (Inequalities deepen)

Оскільки технології відкривають нові можливості для тих, хто має до них доступ, розрив між ними та тими, хто не має такого доступу, зростає. Якщо не буде вжито заходів, зростають ризики обмеження та збідніння значної частини населення.

Повний звіт можна завантажити тут https://repository.ifla.org/handle/123456789/1830

Популярні публікації