Улюблений напій Тараса Шевченка

☕ 21 травня - Міжнародний день чаю. Він заспокоює, зігріває та лікує. Важко знайти куточок світу, де б про цей напій не знали.

Чай був улюбленим напоєм Тараса Шевченка. "В ногах ліжка - згадує Микола Лєсков - другий, простенький столик, на якому звичайно стояв графин з водою, рукомийник і скромний чайний прибор". Склянку чаю з вершками він випив в останні хвилини свого життя.

Цінність цього напою Шевченко відчув на засланні, про що пише в своїй повісті "Близнюки"✍: "Лише той відчує всю цінність цього китайського продукту, кому довелося хоч раз пройти цю киргизьку Сахару..."

📜 Про пристрасть до чаю згадують у своїх щоденниках друзі та колеги поета. Зокрема, згадуючи час проведений з Тарасом Шевченком Костомаров пише: "Довгі вечори просиджували ми влітку на Хрещатику в саду, за чаєм...Шевченко випивав склянку за склянкою зі словами "А всипте, будьте ласкаві, ще чаю"

Про чаювання з Тарасом згадує і Олександр Афагасьєв-Чужбинський: "Спільними силами ми приготували чай, і, коли сіли до столу, він, забувши про Міцкевича, почав мені розповідати все своє минуле..."

Джерело 



Популярні публікації