Вишиванка - кольорова душа України


Уперше слово «вишиванка» застосувала мама Лесі Українки Олена Пчілка в передмові до альбому «Українські узори» від 1912 року. Так вона називала оздоблену вишивкою сорочку. Але насправді між сорочкою та вишиванкою є відмінність.

Сорочка була основою традиційного народного вбрання. Вона мала:

усталений крій, який кілька століть майже не змінювався. Він залежав від ширини лляного чи конопляного доморобного полотна. Мінімальні зміни вносилися за вподобанням або за потребою власника сорочки.

вишивку, яка наносилася за певною системою та у вигляді традиційного геометричного орнаменту. Саме сорочки найбільше і найчастіше вишивалися, адже були основою усього вбрання.

Натомість вишиванка – це будь-який одяг, декорований вишивкою.


Це і сорочка (як традиційна, так і сучасна), і блузка, і сукня, і спідниця. Саме через оздоблення такий одяг отримав назву «вишиванка». На відміну від традиційної сорочки вишиванку прикрашали не лише геометричними, а також авторськими візерунками, абстрактними та рослинним орнаментами.

🇺🇦 Вишиванка — це не лише одяг, а й символ нашої культури, нашої історії та нашої національної гордості.  Вдягаймо вишиванки не тільки у свято,  а щоденно і засяє кольорова душа України. 

Популярні публікації