28 червня - День Конституції України


 Конституцією будь-якої країни є збірка правил, що слугують для визначення її політичного устрою, повноважень керівних інституцій, а також громадянських прав і обов’язків. Часто Конституцію іменують Основним законом, оскільки вона займає верховну позицію над усіма іншими законами. Для багатьох країн прийняття Конституції пов’язано з революціями чи з визвольними війнами, для інших воно стало вирішальним кроком на шляху до суверенітету. Не є виключенням і Україна — нашу Конституцію було прийнято на п’ятому році незалежності. Така довгоочікувана для українців подія відбулася 28 червня 1996 року, і відтоді щороку цього дня ми відзначаємо державне свято — День Конституції України. 

Цікаві "книжкові" факти про найважливіший документ держави 

Мініатюрна Конституція України


22 серпня 2011 року у Києві була презентована перша мініатюрна Конституція України. Конституція в мініатюрі розміром 21х32 мм має 160 сторінок, на яких вручну були написані близько 9,5 тисяч букв. Кожна з цих літер має розмір не більше 1 мм. Текст книги написаний індійської тушшю. Зменшена версія містить 33 фундаментальні, відібрані юристами статті (близько 10 % від кількості статей оригіналу).Сама ж мініатюра виконана зі спеціального тонкого паперу. Міні-Конституція знаходиться в чохлі з зображенням герба. На створення мініатюри було витрачено близько 2 місяців. Вона передана в Музей книги і друкарства.


Конституція-комікс






✅У 2019 році з’явилася перша електронна Конституція України для дітей у вигляді коміксів. Її авторами стали відомі письменники і популяризатори української історії Брати Капранови, а художником – Олександр Костенко. Осучаснений документ одразу виклали в мережу "Інтернет", книга перебуває у вільному доступі.

Книги для дітей про Конституцію України, які ви можете знайти у фондах Чернігівської обласної бібліотеки для дітей

✅ Конституція — це не просто набір правил про державу, про вибори, права і обов’язки суспільства та кожного громадянина. Це найвищий закон, який встановлює та визначає державний устрій, контролює владу, нагадує про повагу і який, наче компас, дозволяє тобі почуватися у безпеці та здійснювати усі свої мрії.

Сокол А. В. Моя країна – Україна / Сокол А. В., Конечна О. М. – Чернігів : РВК «Деснянська правда», 2004. – 64 с. : іл.

Книга «Моя країна – Україна» запрошує маленьких читачів у подорож рідною країною, в доступній формі знайомить з її історією, державним устроєм, символікою, природними багатствами та культурою. Розділ ІІ цього видання розповідає про Конституцію України, Президента України, як главу держави, законодавчу, виконавчу та судову владу.

Денисенко Лариса. Я і Конституція / Лариса Денисенко, Олександр Ільков, Андрій Стельмащук, Альона Шуліма. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. – 88 с. : іл.

2019 року у Видавництві Старого Лева вийшла цікава і дуже пізнавальна книжка «Я і Конституція». Її написали для вас група авторів: Лариса Денисенко, Олександр Ільков, Андрій Стельмащук та Альона Шуліма. А малюнки зробила художниця Женя Олійник.
У доступній формі у книзі розповідається також про устрій нашої держави – Верховну Раду, президента, Кабінет Міністрів, суди, місцеві ради та багато-багато іншого.


Марченко Юрій. Проста Конституція. – К. : Основи. – 164 с. : іл.
У книзі Юрія Марченка «Проста Конституція» ви дізнаєтесь, що таке суверенна незалежна, демократична, правова і соціальна держава, а також, чим відрізняються поняття «держава» і «країна». «Країна – це тіло, а держава – одяг», – стверджує автор.
За словами Ю. Марченка «Ця книжка простими словами розповість про те, як Конституція визначає правила, за якими живе Україна і які впливають на всіх нас. Тож почнімо вивчати Конституцію самі, а інші підтягнуться».

Ці та інші книги про Конституцію України вас очікують у Чернігівській обласній бібліотеці для дітей за адресою: проспект Левка Лук'яненка, 22-А. 







Популярні публікації