ДРАЙВОВЕ ЧТИВО ДЛЯ СУЧАСНИХ ТІНЕЙДЖЕРІВ

 ПОРЕКОМЕНДОВАНО ДЛЯ  ПРОЧИТАННЯ!!!

 Вибрані твори можуть цілком успішно довести підліткам, що читання справді може бути джерелом задоволення. Якісні, драйвові тексти можуть відволікти тінейджерів від кола "сім’я-школа-інтернет" та прочинити їм двері до інших реальних та містичних світів.


Надя Біла. Крута компанія.- К.: ВЦ «Академія, 2017. – 128 с.
«Крута компанія» – це, звісно ж, повість про кохання. Пристрасне й усеохопне, як буває лише в «Ромео та Джульєтті», та ще в сучасних книжках для підлітків. Кохання, збудоване на численних впізнаваних шаблонах – про хорошу дівчинку й «поганого» хлопчика, про псевдопринца та справжнього лицаря… Зумисно чи випадково, воно доносить відгомони то «дамських» романів, то мелодрам на зразок «Брудних танців» і «Плаксія» поруч із репліками про класову нерівність та конфлікти генерацій, і водночас не порушує меж роману ініціації.

«Крута компанія» – це цілковито нове звучання для української підліткової літератури.  
Книжка Андрія Тужикова “Ще одна цегла в стіні” своєю назвою та епіграфом відсилають до відомого музичного твору групи Pink Floyd. Якщо хоча б частина потенційних читачів розшифрують цей інтертекст, їм буде легко увійти в атмосферу тексту – атмосферу протесту проти системи, небажання ставати її частиною, коритися її законам. Саме з цієї світоглядної позиції розпочинається історія оповідача та двох його друзів. Бійка з однокласником-мажором, графіті та відеоігри, безглуздий похід у військкомат і хмільна тусівка у “сквоті” – крізь усі ці події прозирає небажання бути таким як усі, ставати ще однією цеглою в стіні.



Книжка заборон і таємниць / упор. В. Арєнєв ; пер. Ю. Гордієнко, А. Пітек, К. Грицайчук, І. Тумко, М. Жученко. — Х. : Віват, 2016. — 368 с.
Заборони і таємниці – от те, що доводиться долати у своєму житті будь-кому з нас. Особливо –  якщо ти у тому примарному, невизначеному віці, який дорослі називають «підлітковим».Чим загрожує твоє дорослішання тобі та іншим? Що робити, коли у новому класі стикаєшся із загрозливим і загадковим школьняком? Де межа між віртуальним та реальним у сучасному світі? Як освідчитися у коханні дівчині, якщо ви настільки несхожі, що й розмовляєте наче на двох різних мовах?
Шістнадцять письменників з чотирьох країн уперше об’єднали свої зусилля для того, щоб поговорити про сучасних підлітків – відверто, сміливо, іноді – провокаційно!
Володимир Арєнєв про "Книжку заборон і таємниць" 
Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=Ew_WXknBJ14

Чат для дівчат / упорядник В.Вздульська, О. Лущевська.- Львів: Видавництво Старого Лева, 2016.- 172с.
«Чат для дівчат» –  це історії про важливі для кожної дівчинки-підлітка речі: любов і зраду, дружбу і стосунки, шкільні справи і родинні проблеми, спроби зрозуміти світ і пошуки себе. Це водночас і щоденні, звичайні історії, які можуть статися чи не з кожною старшокласницею, і захопливі «американські гірки» емоцій, розчарувань, надії та перемог. Завдяки таємницям і відвертісті, емоційності і колоритності описаних характерів, книжка читається легко, як персональне повідомлення від найкращої подруги.
Тонко виписані, багатогранні, сповнені гумору оповідання з «Чату для дівчат» зацікавлять і юних, і дорослих читачів. Адже це книжка і для батьків, бо зрозуміти дівчинку-підлітка, яка сама себе не завжди розуміє, це справжнє мистецтво.
Валентина Вздульська - про книгу "Чат для дівчат" 
Режим доступу:  https://www.youtube.com/watch?v=EsO7n5Cd3JY


Лущевська Оксана. Задзеркалля / обкл. К. Садовщук.- Львів: Видавництво Старого Лева, 2016.- 124с. 
Нікому не подобається лежати в лікарні. Але тут у Сашки є Ростя – її перше справжнє кохання. Тож вона почувається щасливою, аж доки на сусідньому ліжку не опиняється знайома дівчина Діна за крок від смерті. Підступні подруги, легковажні хлопці, такі складні й незрозумілі батьки... Хто винен, що Дінка стрибнула в Задзеркалля? І чи вдасться їй знайти дорогу назад, якщо Сашка цього дуже-дуже захоче?
Подорож до "Зазеркалля" або насолода від падіння




Навіть і подумати не могла Мілка, що в день її чотирнадцятиліття вибухне стільки проблем.На межі краху опиниться все, що було ідеальним чи виглядало таким. Сім’я, в якій батьки роками після смерті сина не спілкуються. Чарівна зовнішність, якій бракує хіба що грудей більшого розміру. Високі оцінки, крім із кількох точних предметів. Близька подруга, якої не розуміти. Звабливий хлопець, який ще не знає себе. Запаморочливі французькі поцілунки із солоним присмаком сліз… Як склеїти те, що розбито вщент? І чи потрібно склеювати — чи не краще позбутися його?

Рецензія Богдани Романцової. 



Мацько Ірина. Перехідний вік… моєї мами. К.:ВЦ “Академія», 2016 - с.
«Про кого у книжці? Такий собі коктейль із моїх спогадів та підліткового досвіду у суміші з сучасним життям підлітка, тобто моєї дочки.
Признаюся – у мене перехідний вік. Думаєте не буває? Ще й як! І є він не тільки у мам…» - говорить авторка. Цікаво?
Відкриваємо першу сторінку. Анотація:
"Їй не подобається у собі все. У свої тринадцять Аля гостро переживає непорозуміння в сім’ї. Допитливо придивляється до мами, в якої свій «перехідний» вік. Її бентежать стосунки з однокласниками, перші місячні, пригоди в таборі, поцілунки і пробуджене кохання… І щось дуже важливе відкриває мамина розповідь про своє перше кохання.
Порозуміння завжди можливе, якщо його прагнути, – переконують події повісті Ірини Мацко «Перехідний вік моєї мами»."





Лущевська О. Вітер з-під сонця: повість / Оксана Лущевська ; художник Яна Гавриш. – К. : Фонтан казок, 2016. – 128 с., іл. (Серія «Книжка про мене»)
У героях цієї книжки впізнає себе кожен підліток, який уже мав щастя закохатися. Женька й Рися зустрілися випадково на кораблі – й хоч відтоді вже минув рік, але їх усе дужче манить одне до одного. Одначе за цей рік дуже багато всього сталося: Рися нервує через те, що цілі канікули мусить працювати, щоб допомогти забезпечити родину, а в Женьки загинув тато, і він дуже болісно переживає цю тяжку втрату… 
Повість Оксани Лущевської «Вітер з-під сонця» – переможець конкурсу «Напишіть про мене книжку!», оголошеного видавництвом «Фонтан казок» улітку 2015 року з метою простимулювати українських письменників до творення книжок, у яких ключовим є образ сучасної дитини. Також повість отримала спеціальну відзнаку журі Корнейчуковської премії «за тонке психологічне змалювання підліткового характеру».


Незрозумілі : повість / Сергій Гридін. — К. : ВЦ «Академія», 2016. — 144 с.
На відміну від багатьох інших цьогорічних підліткових книжок, у “Незрозумілих” читач нарешті бачить картину цілісної сім’ї та виважених, хоч і не безконфліктних, стосунків з батьками. Проте життя родиною не обмежується. Суспільство має наперед заготовлені ролі для представників різних статей. Хочеш чи ні, однак щоразу доводиться обирати: діяти, як належить “справжнім чоловікам”, чи виходити із власних інтересів, наражаючись на суспільний осуд чи насмішки.
Наприклад, що робити, коли є можливість позбутися цноти – але не з тією, до якої маєш почуття? Або коли б’ють твого друга, з яким ти нещодавно посварився: послухати інстинкт самозбереження чи голос совісті? Пригоди Сашка та Романа врівноважено їхніми рефлексіями, а почуття спонукають друзів до подекуди екстремальних дій, завдяки чому повість має шанс завоювати прихильність підлітків обох статей



Не-ангел : повість / Сергій Гридін. — К. : ВЦ «Академія», 2016. — 144 с.
«Не-ангел» відкриває ще одну грань складного життя юної особистості у власному світі і на межі зі світом дорослих. Іноді буває, що на душі шкребуть коти, і весь світ ніби стає проти тебе.  Навіть найдорожчі й найближчі люди відвертаються і зраджують саме тоді, коли найбільше потрібні. І в одну мить те, що бачилося абсолютно цінним, втрачає сенс і починає здаватися фікцією, оманливим маревом. А тиск жорстоких обставин різко розмежовує життя на те, що було «до…», і те, що відбувається «після…». Юному героєві цієї повісті випало пройти через круті випробовування, але вони не зламали його. Якийсь час Олесеві навіть щастило – мама була справжнім другом. Спілкування з нею давало впевненість у собі й стишувало конфлікти з батьком. Так тривало недовго. Хвороба матері та непорозуміння з батьком виштовхали його на вулицю. Він опиняється на дні жорстокого світу людей. Ще недавно «домашній» Олесь здружується з бездомним однолітком і відкриває для себе його світ. Разом вони потрапляють у дуже драматичні ситуації і, хоч як не було складно, вибираються звідти. На вулиці його по-своєму вчить чужа підступність. Тут він здобув досвід виживання, розраховуючи тільки на власні сили. Ну і трішки на ангела-охоронця… 
 Чергова порція "книжкових смаколиків" ➤ клацніть мишкою  на назву і насолоджуйтесь  ➤ ДРАЙВОВЕ ЧТИВО ДЛЯ СУЧАСНИХ ТІНЕЙДЖЕРІВ


Популярні публікації