СИНІЙ КИТ


Вже багато місяців поспіль в Мережі обговорюють підліткову гру "Синій кит" або ж "Тихий будинок", "Море китів". У смертельної гри багато назв, однак результат завжди однаковий - закінчене життя і зламані горем батьки, які не розуміють, що ж змусило дитину звести рахунки з життям. Аналізуючи надруковані статті я спробувала розібратися, в чому ж правда і вигадка "китів".
Найперші згадки про "море китів" з'явилися в Мережі ще два роки тому. У закритих група учасникам протягом 50 днів давалися завдання, а в фіналі пропонувалося зробити "самовипливання".
Умовами "гри" було спілкування з адміністраторами чату о 4:20, а також носіння при собі ножів і нанесення порізів на руки. Основний принцип - підліток нібито пише на своїй сторінці в соціальних мережах пару повідомлень # синій кит, # тихий будинок, # розбуди мене в 4-20, після чого з ним зв'язується якийсь куратор.
Однак просто порізами на руках не обходиться. Зовсім недавно у підлітків з'явився нові запити. Тепер з "квестів" є "Біжи або помри". Дитина повинна перебігти дорогу впритул до наближення машині. Але це не розгадує головну загадку - чому ж вони виконують всі, що наказують їм робити адміністратори "груп смерті" - часто такі ж школярі, як і їхні жертви?
Розгадок чимало - багато з хлопців і дівчат підліткового віку вже стикалися з дуже "дорослими проблемами".  Нерозуміння, невизначеність майбутнього і нерозділене кохання, яке в цьому віці здається єдиним - можуть підкосити навіть дорослу людину, а до підлітка, пригнобленому цими речами приходять думки про те, що тут не так вже й добре, як може бути. А послужливі адміністратори смертельних груп вже напоготові з цілими альбомами сумної монотонної музики, уявної підтримки і розумінням і великою кількістю картинок з пригнічуючи ми пейзажами і словами про безвихідь.
Особливо на підлітків впливає час, в яке творці груп вважають за краще спілкуватися зі своїми жертвами - близько 4:00. Похмурий досвітній час і практично відсутність сну у підлітка часом змішує сон і реальності та дії відчуваються нереальними. Тоді-то зловмисники й знаходять момент, щоб повідомити - "Все, що відбувається - сон Вийди на дах, ступни з неї - .. І прокинься".
І це тільки одна зі схем. Друга - це погрози на адресу близьких дитини, який вплутався в подібну групу. За повідомленнями одного з учасників групи, коли він повідомив про те, що хоче закінчити гру - то адміністратор надіслав йому посилання, після того як учасник відкрив його, адміністратору надіслали його ай-пі адресу, за якою дізналися адресу і навіть номер квартири учасника. Слідом за цим почали сипатися погрози розкриття листувань, опублікування інтимних фото, які також були в списках "завдань" групи. І багато хто з тих, хто вже пішов з життя - могли зробити це під страхом ганьби чи бажання вберегти своїх рідних
РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ БАТЬКІВ
- Перевіряти шкірні покриви, якщо на них є неприродні пошкодження - постаратися з'ясувати причину їх появи;
- Перевірити, в яких паблік складається дитина;
 - Звернути увагу на коло спілкування;
- Зайняти вільний час дитини читанням книжок; спортивними або творчими секціями;
- Обов'язково контролювати фото і відео в гаджетах.
Найважливішим для кожної дитини є увага батьків і турбота. Необхідно якомога частіше говорити з дитиною про його проблеми і думках. У багатьох підлітків трапляються проблеми в житті, які здаються їм нерозв'язними, саме в цей час вони найбільш сильно потребують підтримки і любові своїх близьких людей – ПІДТРИМАЙТЕ ЇХ ! НЕ ЗАЛИШАЙТЕ НАОДИНЦІ!
http://rian.com.ua/analytics/20170217/1021502221.html
https://nosovka.com.ua/news/179-sinie-kity-v-nacpolicii-rasskazali-kakaja-kategorija-podrostkov-javljaetsja-naibolee-ujazvimoi-d.html
СИНИЙ КИТ тихий дом : підписатися на смерть // Чернігівські відомості . – 2017. - №8, 22 лют. - С.14




Популярні публікації