ІСТОРІЯ ЖИТТЯ ЛЮДИНИ, ЯКА НІКОЛИ НЕ ЗДАВАЛАСЯ

Життя Стівена Гокінга – це неймовірна історія чоловіка, який став одним з найвідоміших науковців сучасності, не зважаючи на свою хворобу. Ця людина власним прикладом показала всьому світові, що ніколи не варто здаватися. Невиліковна хвороба, параліч і втрата здатності говорити не завадили йому робити свої феноменальні дослідження і виступати перед величезною публікою. "Я жив з перспективою передчасної смерті впродовж останніх 49 років. Я не боюся смерті, але я не поспішаю померти. Я маю так багато того, що хочу спочатку зробити. Я розглядаю мозок як комп'ютер, який перестане працювати, коли його компоненти зламаються. Для зламаних комп'ютерів немає раю або потойбічного життя; це казка для людей, які бояться темряви" - інтерв'ю в The Guardian, травень 2011 року.
Особисте життя та хвороба
Стівен Гокінг народився 8 січня 1942 року, на 300-і роковини смерті Галілео. Батько майбутнього фізика був медиком, а мати – економістом. У школі у нього були середні оцінки. Його цікавило, як працюють годинники, тому він регулярно розбирав їх на деталі. Однак у збиранні годинника докупи він був не надто успішним. Як і його батьки він навчався в Оксфорді, шість разів на тиждень займався греблею.
Він був скеровувачем: управляв човном і відповідав за безпеку гребців. Єдина проблема – його навчання страждало і він визнав, що йому довелося "обійти правила", щоб скласти іспити. В 1962 році Гокінг закінчив навчання на фізичному факультеті Оксфорду. Продовжив освіту в Кембріджському університеті, де в 1966-му отримав докторський ступінь за роботу “Властивості розширення Всесвітів”. У 1963 році у Гокінга діагностували бічний аміотрофічний склероз. 
Це хронічне захворювання центральної нервової системи в подальшому призвело до практично повного паралічу вченого. У 1985 році через запалення легенів вченому зробили трахеотомію – надріз на гортані, через що він втратив здатність говорити. Тоді ж Гокінг почав користуватися синтезатором мови, а з 1997 року - комп'ютером. Останній працював за допомогою датчика, закріпленого біля мімічного м'яза щоки: саме з урахуванням цього була побудована система його крісла.
“Голос людини дуже важливий. Якщо ви розмовляєте невиразно, люди можуть ставитися до вас так, наче ви розумово неповноційний: “Йому класти цукор?” Цей синтезатор поки що найкращий з тих, які я чув, бо він змінює інтонацію і не говорить як далек. Єдина проблема — він надає мені американського акценту.”
Гокінг був одружений два рази. У 1965 році вчений одружився зі студенткою лінгвістичного факультету Кембриджського університету Джейн Вайлд. У подружжя народилося двоє синів – Роберт (в 1967-му) і Тімоті (в 1979-му), а також дочка Люсі (в 1970-му).
 Після більше 20 років спільного життя вони розлучились. Другий раз Хокінг одружився в 1995 році. Його дружиною стала доглядальниця Елайн Мейсон, з якою вчений розлучився в 2006 році.

“Людська раса така немічна, якщо порівнювати з Всесвітом, що бути інвалідом — не така вже й важлива річ з точки зору космосу. Переконаний, моя інвалідність має відношення до того, чому я широковідомий. Людей зачаровує контраст між дуже обмеженими фізичними можливостями та широченною природою Всесвіту, з якою я маю справу. Я — архетип генія-інваліда, чи, краще сказати, генія з обмеженими фізичними можливостями, щоб бути політично коректним. Принаймні, я очевидно маю обмежені фізичні можливості. А от чи геній я — це питання сумнівне.”
Наукова робота
 Гокінг став одним із засновників квантової космології. Основні наукові зацікавлення – космологія, квантова гравітація, дослідження чорних дір, теорія виникнення світу в результаті Великого вибуху. За досягнення у науці отримав 33 нагороди. 
Основні досягнення:
застосував термодинаміку в описі чорних дір
розробка в 1975 році теорії про те, що чорні діри “випаровуються” за рахунок явища, що отримало назву випромінювання Гокінга

21 липня 2004 року Гокінг представив доповідь, в якій виклав свою точку зору на розв’язання парадоксу про зникнення інформації в чорній дірі.
Відомий за працями з дослідження чорних дір, теоретичної космології, квантової гравітації.
Останні 20 років Гокінг цікавився інформаційним парадоксом чорних дір. Спочатку він стверджував, що інформація, яка переноситься потрапили в чорну діру об’єктами, не зберігається, проте потім змінив свою думку. У своїх останніх роботах стверджував, що інформація не губиться, але трансформується в форму, непридатну для використання людиною. Саме цьому присвячені дослідження, проведені ним спільно з Малкольмом Перрі і Ендрю Стромінжером.
У 2007 році на спеціальному літаку побував у стані невагомості.
Популяризація науки через книжки
 “Мені сказали, що кожна поміщена у книзі формула зменшить удвічі кількість покупців. Тоді я вирішив взагалі обходитись без формул. Щоправда, наприкінці я таки написав одне рівняння - знамените рівняння Ейнштейна E=mc²”
 Коротка історія часу (1988 р.)
Чорні діри та молоді всесвіти (1993 р.)
Світ у горіховій шкаралупці” (2001 р.)
Найкоротша історія часу 
Великий замисел (у співавторстві з Леонардом Млодиновим, 2005 р.)
Серія дитячих книг (у співавторстві з дочкою Люсі):
Джордж і таємний ключ до Всесвіту
Джордж і Великий Вибух
Джордж і незламний код 
У 2015 році була заснована медаль імені професора Стівена Гокінга, яку вручають щорічно за популяризацію науки.
Прогнози людству від Гокінга 
Вчений багато уваги приділяв і таким актуальним проблемам людства, як глобальне потепління, стан навколишнього середовища і соціальна нерівність.
Головні меседжі Хокінга людству були такі:
Впровадження новітніх технологій є водночас і прогресом, і руйнуванням для людства, адже люди втрачають здатність заробляти на життя. Відповідно, небезпечно зростає розрив між елітами та простими людьми.
Роботи, які стануть новою формою життя, у майбутньому можуть повністю знищити людство. Ця форма життя перевершить людину.
Якщо людство не зменшить викиди парникового газу, то Земля ризикує перетворитися на справжнісіньке пекло. Наша планета може повторити долю Венери, середня температура на Землі досягне позначки в 460 градусів за Цельсієм.
Щоб уникнути техногенної катастрофи, людству потрібно створити колонії на інших планетах і переселятися у найближчі сто років. На думку Гокінга, терміну в 30 років цілком достатньо, щоб створити базу на Місяці, і 50 років – на Марсі.
В 2017 році Гокінг у вигляді голограми зявився на форуміYES-2017  у Києві. Вчений розповів про те, чому варто заселяти інші планети, створювати колонії, а також про штучний інтелект і його можливості  "Дивіться на зорі, а не під ноги, будьте допитливими"   Саме з такими словами виступив науковець. Він також сказав, що бажає українцям більше свободи.
Медійні проекти
Гокінг своєю відкритістю і публічністю зруйнував стереотип відлюдькуватого фізика-генія. Однак не тільки виступи на конференціях зробили його впізнаваним – Стівен доволі часто знімався у фільмах та серіалах.
Персонаж Хокінга присутній в телесеріалах/мультсеріалах/фільмах:
Третя планета від Сонця
Комп’ютерники
В серіалі Теорія Великого вибуху вчений з'явився в семи епізодах, включно із 200-м, щоб заспівати "З Днем Народження" Шелдону через Skype.

Зоряна брама: Всесвіт
персонаж “геніальний фізик в інвалідному кріслі” з’являється в мультсеріалі “Гріффіни” (епізоди “April in Quahog” і “The Splendid Source”),
Футурама
Зоряний шлях: Наступне покоління (6-й сезон , 26-я серія),
Lexx
Катастрофа!
Супергеройське кіно
Блондинка в законі
Повний расколбас
В “Сімпсонах”, “Футурамі” Хокінг сам озвучував свого персонажа.




“Я не отримав Нобелівської премії, зате був у “Сімпсонах”
Є ряд фільмів як про життя науковця, так і про його теорії:
A Brief History of Time (1991), режисер Еррол Морріс
Stephen Hawking’s Universe (1997)
Хокінг (2004), BBC
Horizon: The Hawking Paradox (2005)
Masters of Science Fiction (2007) – виступив продюсером
Stephen Hawking and the Theory of Everything (2007)
Stephen Hawking: Master of the Universe (2008)
Into the Universe with Stephen Hawking (2010)
Brave New World with Stephen Hawking (2011)
Stephen Hawking’s Grand Design (2012)
Stephen Hawking: A Brief History Of Mine (2013)
Всесвіт Стівена Хокінга (2014 року), режисер Джеймс Марш.


Справжній геній зі Стівеном Гокінгом (англ. Genius By Stephen Hawking, 2016)
Також Гокінг знімався в рекламі  Jaguar, де зіграв роль типового британського лиходія.
Книжки про Стівена Гокінга



Книга  Деніел Сміт  "Думати, як Стівен Гокінг" розкриває основні мотиви, бажання та філософію, що роблять Гокінга одним з найперспективніших талантів світу. Дізнавшись, як він подолав великі негаразди, воював зі своїми демонами, а також із недоброзичливцями й розмірковував над витоками Всесвіту, ви також зможете навчитися мислити, як людина, що стверджує: вона може думати в одинадцяти вимірах.

Катажина Ририх​. Про Стівена Гокінга, чорну діру та мишей-під-підлогою 
Що спільного між знаменитим астрофізиком Стівеном Гокінгом, Мишами-Під-Підлогою, Чорною Дірою і восьмирічним Пйотреком Ястшембським? Що таке Центр управління і хто така Заборонена Тітка? Що страшніше: миші, які оселилися в тебе під підлогою, Чорна Діра, яка розростається під твоїм ліжком, чи другорічник Климур, який відбирає в однокласників речі й гроші, хизуючись своєю силою? На кого можна розраховувати: на сміливу Моніку, яка хоч і пише з помилками, зате вміє битися не гірше за своїх братів, чи на Чорну Діру, яка завиграшки може поглинути все разом із твоїм кривдником? 
Доки наш герой був просто Братчиком, молодшим братом свого геніального брата, відповіді на ці питання було знайти непросто. Та хлопець виростає, у нього з’являються нові друзі, власні таємниці, стається перша бійка в школі...  Він стає Пйотреком – самостійним і незалежним. І схоже, що ця зміна вражає його самого!
Зворушлива й мудра повість про зростання, дружбу, родину, перші несміливі почуття, звичайні й незвичайні проблеми щоденного життя...


Легендарний фізик помер 14 березня 2018 року, на 77 році життя в своєму будинку в Кембриджі. Згодом із заявою виступили його діти - Люсі, Роберт і Тім, процитувавши батька:
"Ми глибоко засмучені тим, що наш батько сьогодні помер. Він був великим ученим і незвичайною людиною, чиї роботи і спадщина будуть жити довгі роки. Він одного разу сказав: "Земля не була б великою частиною Всесвіту, якби не стала домом для людей, яких ви любите. Ми будемо сумувати за ним".





Популярні публікації