ТАЄМНИЦІ ІВАНА МАЗЕПИ





Любив Вкраїну він душею
І зрадником не був для неї
(В.Сосюра)
Іван Мазепа - одна з тих знакових поста­тей української історії, життя та вчинки котрих і сьогодні викликають палкі суперечки як фахових істориків, так і аматорів, а також людей, взагалі далеких від історичних перипетій... Мало кому випала така цікава й непроста доля за життя та після смерті. Досі він лишається доволі суперечливою, таємничою фігурою не лише в Україні, а й за кордоном, неодноразово стаючи героєм художніх і мистецьких творів авторів із Західної Європи.
Дата народження та дата смерті: народився у с. Мазепинці на Київщині в українській шляхетній ро­дині. Точна дата народження невідома, є різні дослідження: історики датують — 1629 (М. Костома­ров), 1632 (М.Андрусяк), близько 1640 (І. Бориняк). Так, що дізнатися, скільки він прожив точно, теж не вийде. 

Справжня зовнішність: після оголошення гетьману анафеми, російськиі імперські уряди мали на меті знищити все, що могло нагадати українцям про гетьмана Мазепу. Відтак були знищені майже всі зображення гетьмана на картинах, церквах, іконах, гравюрах. У результаті цих дій на сьогодні відсутні точні уявлення про те як виглядав гетьман, тому історики орієнтуються на один з 16 портретів. Чернігівський історик і відомий мазепознавець Сергій Павленко  встановив найбільш достовірну зовнішність гетьмана Івана Мазепи. Найближчим до істини дослідник називає портрет гетьмана з літопису Самійла Величка, який працював у Батуринській канцелярії за часів правління Мазепи. Це зображення сьогодні можна побачити на обкладинці книжки Сергія Павленка, яку видало управління у справах преси та інформації Чернігівської облдержадміністрації за кошти обласної програми "Українська книга". Між тим воно відрізняється від зображення на 10-гривневій купюрі. Практично щодня ми тримаємо в руках вигаданий художній образ цього національного героя.

                                      
Іван Мазепа правив Україною впродовж рекордних 22 років, після Богдана Хмельниць­кого він «найдовше тримав булаву». Був найбагатшою людиною Європи, за власні гроші заснував перший український флот на 100 кораблів, відрив золоті та срібні копальні на Полтавщині, будував школи та церкви. Виборюючи незалежність України, Мазепа вів дуже гнучку зовнішню політику і часто міняв партнерів. В намаганні відірватися від Москви, зробив ставку на шведського короля Карла і програв. Найбільшою його поразкою вважать Полтавську битву. За «зраду» російська церква наклала на нього прокляття, але його образ, звитяга та доброчинність і досі надихають українців. 
ПОРЕКОМЕНДОВАНО ДЛЯ ОПРАЦЮВАННЯ
в наявності у  фондах Чернігівської обласної бібліотеки для дітей література відповідної тематики
➤Гетьмани України / уклад. В. П. Товстий ; ред. С. М. Крисенко ; худож. С. М. Пущенко. - Х. : Промінь, 2011. - 247 с. : ілюстр. 
➤Градова, Анна. Гетьмани України: історії про славу, мудрість і відвагу / Градова, Анна. - Х. : Віват, 2015. - 352 с.
➤Доба гетьмана Івана Мазепи в документах / упор. С. Павленко. - К. : Києво-Могилянська академія, 2007. - 1144 с. : ілюстр. 
➤Журавльов, Денис Володимирович. Мазепа. Людина, політик, легенда / Журавльов, Денис Володимирович ; худож.-офрмлювачі Б. П. Бублик, В. А. Мурликін. - Х. : Фоліо, 2010. - 382 с. - (Історичне досьє).
➤Мицик, Юрій.  Іван Мазепа. - К. : Б. в., 2007. - 72 с. - (Великі українці). - Б. т.
➤Павленко, Сергій.  Іван Мазепа як будівничий української культури / Павленко, Сергій. - К. : Києво-Могилянська академія, 2005. - 304 с. : фотоіл.
➤Павленко, Сергій.  Оточення гетьмана Мазепи : соратники та прибічники / Павленко, Сергій ; ред. Ю. Г. Попсуєнко. - К. : Києво-Могилянська академія, 2005. - 602 с. - Бібліогр. : с. 342-549. - Б.т. 
➤Шевчук, Валерій Олександрович.  Просвічений володар : Іван Мазепа, як будівничий Козацької держави і як літературний герой / Шевчук, Валерій Олександрович. - К. : Либідь, 2006. - 464 с. : ілюстр., портр.
➤ Байрон, Джордж Гордон. Мазепа / Байрон, Джордж Гордон ; пер. з англ. ; передмова Н. Ю. Жлуктенко ; примітки В. Д. Богуславської і Н. Ю. Жлуктенко. - Х. : Фоліо, 2005. - 477 с. - (Бібліотека світової літератури).
➤Лепкий, Богдан Сильвестрович. Мазепа : трилогія. Ч. 1 : Не вбивай; Батурин / Лепкий, Богдан Сильвестрович ; післямова Я. Радевич-Винницького. - Дрогобич : Відродження, 2004. - 568 с. : ілюстр. - б. т.
➤Лепкий, Богдан Сильвестрович. Мазепа: Трилогія : іст. повісті. Ч. 2 : Полтава / Лепкий, Богдан Сильвестрович ; післямова Я. Радевич-Винницького; худ. офор. Й. Кузишина. - Дрогобич : Відродження, 2005. - 524 с. : ілюстр. - б. т.
➤Ручай, Ганна.  Іван Мазепа і я: оповідання про життя гетьмана Івана Мазепи / Ручай, Ганна ; іл. О. Грищенка. - Київ : Зелений пес : Гамазин, 2016. - 47 с. : іл.
➤Сосюра, Володимир Миколайович. Мазепа : Поеми . Лірика. - К. : Дніпро, 2002. - 221 с. 



Популярні публікації