4 КВІТНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ІНТЕРНЕТУ


Сучасне життя, переповнене подіями та інформацією, вже давно стало немислимим без Інтернету. Саме з цієї досить вагомої причини цілком закономірно, що глобальна Мережа обзавелася своїм власним святом.
4 квітня світ відзначає Міжнародний день Інтернету – віртуальної енциклопедії людських знань з безліччю конструктивних можливостей, які дозволяють дізнаватися про нове, вдосконалювати набуте, створювати перспективне в інформаційному просторі. Мережа об’єднує покоління, країни, культури. Віртуальний світ спонукає до розширення особистих горизонтів, залишаючи право свободи вибору у пошуку інформації та самовираженні, не знімаючи відповідальності за все фіксоване, що залишаєш після себе.
Дослідження в області передачі інформації почалися на початку 1960-х років. У 1969 році розробка комп’ютерної мережі була доручена Каліфорнійському університету в Лос-Анджелесі, Стенфордському дослідницькому центру, Університету Юти і Університету штату Каліфорнія в Санта-Барбарі. Комп’ютерна мережа була названа ARPANET (англ. Advanced Research Projects Agency Network), і в 1969 році в рамках проекту мережа об’єднала чотири зазначених наукових установ. Потім мережа ARPANET почала активно рости і розвиватися, її почали використовувати вчені з різних областей науки. Це і стало початком нової ери в історії розвитку людської цивілізації.
У 1988 році був створений протокол Internet Relay Chat (IRC), який дозволив спілкуватися в мережі в реальному часі. У 1989 році в Європі, в стінах Європейської ради з ядерних досліджень (ЦЕРН) народилася концепція Всесвітньої павутини. Її запропонував знаменитий британський вчений Тім Бернерс-Лі, він же протягом двох років розробляв протокол HTTP, мову HTML і ідентифікатори URI. А через рік в 1990 році вперше до Інтернету підключилися за допомогою телефонної лінії. До 1991 року всесвітня павутина стала загальнодоступною в Інтернеті. Тоді ж було затверджено стандарт для сторінок www (World Wide Web).
Цікаво, що - дата 4 квітня – 4.04 – нагадує поширену помилку 404 «Сторінку не знайдено»- цього дня веб-дизайнери та інтернет-розробники відзначають неофіційне професійне свято
У 1998 році католицька церква визнала всесвітню мережу скарбницею людського знання. Хто є покровителем Інтернету? У 1999 році католицька церква представила на посаду заступника Інтернету кілька кандидатів — Святий Ісидор, свята Текла і святий Педро Регаладо. На початку лютого 2001 з’явилася інформація (з посиланням на голландського єпископа Антоона Хуркманса) про те, що святим покровителем Інтернету Папа Римський Іоанн Павло II обрав святого Ісидора Севільського. Аргументуючи своє рішення призначити саме цього святого покровителем Інтернету, Іоанн Павло II сказав, що Інтернет — це і є свого роду енциклопедія людських знань.
Католицький святий Ісидор Севільський — іспанський єпископ який жив в 560-636 роках. Він першим представив роботи Аристотеля в Іспанії, був реформатором і людиною широких поглядів. Ісидор Севільський вважається першим енциклопедистом, який вніс істотний внесок в історію середньовіччя. Він є автором 20-томної праці «Етимологія» (Etymologiae). Це була, по суті, перша в світі енциклопедія. У ній, з метою пояснення сенсу і походження слів, був зібраний величезний матеріал, що охоплює всю суму знань епохи. Крім того, саме Ісидор Севільський вперше застосував у своїй роботі систему перехресних посилань, що віддалено нагадує гіперпосилання, використовувані в мережі.








Православна церква одним-єдиним покровителем не обмежилася, тому у Інтернету їх чотири. Причому, всі четверо - жіночої статі. Це святі Софія і три її доньки - Любов, Надія і Віра. Символічно, адже Софія в перекладі означає «мудрість» і імена її доньок символізують головні християнські чесноти. 


Не виключено, що і мусульмани теж визначили для глобальної Мережі покровителя та поки що інформації про нього не надають.
Незважаючи на позитивне використання Інтернету, надмірне занурення у Світову павутину має ряд серйозних недоліків. Вперше на цю проблему звернули увагу члени Британського інституту соціальних винаходів. 
Так, 27 січня 2002 року дана організація виступила ініціатором проведення безпрецедентного заходу - Всесвітнього дня без Інтернету (Всесвітнього дня безпечного (безпеки) в Інтернеті),  і щорічно в останню неділю січня світовим інтернет-співтовариством відзначається цей день. Метою незвичайного свята став цілий день, проведений без комп'ютера. Користувачам пропонується поспілкуватися не з віртуальними друзями , а зустрітися вживу з близькими, рідними людьми, а також зайнятися своїм здоров'ям, прогулятися в парку, сходити в театр, подивитися кіно або відвідати музей. Саме так англійці акцентують увагу на проблемі інтернет-залежності та соціальної ізоляції, спричиненої надмірним перебуванням в Інтернеті. Особливо сильно віртуальний світ захоплює підлітків і молодих людей.
Звичайно, ніхто не заперечує той факт, що Інтернет сьогодні – найважливіше джерело інформації і роботи для багатьох людей. Але важливо у всьому знати міру, адже Інтернет – це не все життя. Отож шановні користувачі щирі побажання вам безпроблемного та корисного  споживання ресурсів Інтернету!

 ПОРЕКОМЕНДОВАНО ДЛЯ ОПРАЦЮВАННЯ
в наявності у  фондах Чернігівської обласної бібліотеки для дітей періодика відповідної тематики


➤Мозгова, В. П. Інформаційна культура особистості в акмеологічних моделях середніх загальноосвітніх навчальних закладах: спроба компаративного аналізу // Шкільна бібліотека плюс. - 2010. - № 2. - С. 19-26. - Бібліогр.: с. 25-26.
➤Тьютор інтернет-просторів // Шкільна бібліотека. - 2012. - № 15-16. - С. 48-54.
 ➤Інтернет у нашому житті // Позакласний час. - 2012. - № 21-22. - С. 115-126.
➤Маленко, Ольга.  Комп'ютер. Книга. А що обереш ти? // Я вивчаю українську. - 2013. - № 4. - С. 12-15.
➤ Підозрілі мешканці Інтернету // Професор Крейд. - 2014. - № 5. - С. 28.
Тищенко, Оксана.  Динаміка інтернет-спілкування наживо // Дивослово. - 2015. - № 5. - С. 26-31. - Бібліогр.: с. 31.
➤Брага, Ірина.  "Клуб бойового суржику", або українсько-російський суржик у соціальній мережі FACEBOOK // Дивослово. - 2015. - № 5. - С. 32-34. - Бібліогр.: с. 34.
 ➤Секретні файли про тебе // Барвінок. - 2017. - № 4. - С. 20-21.
Кравець, Лариса.  Трансформація мовної комунікації в інформаційну добу // Дивослово. - 2017. - № 4. - С. 49-52. - Бібліогр.: с. 52.
➤Вовдюк, Людмила.  Інтернет і розвиток сучасної дитини // Безпека життєдіяльності. - 2017. - № 10. - С. 11.
               

Популярні публікації