СЬОГОДНІ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ДИТЯЧОЇ КНИГИ


Книжка – це важлива частина в житті кожного з нас, адже вона не тільки допомагає хоча б ненадовго забути про суєту і поринути у світ зі своїми героями, особливими світом і іншими особливостями.
Але література, це не тільки розважальний аспект, адже кожна з книжок має мораль, а деякі з них і зовсім описують події, які відбувалися з реальними людьми. Що ж стосується дитячої літератури, то це невід’ємна частина в житті кожної дитини, адже саме вона дозволяє зрозуміти, що таке добре, а що таке погано, хороша дитяча література вже з ранніх років дозволяє прищепити почуття відповідальності і справедливості.

Дивовижний факт: дитяча література, як жанр, з'явилася не так вже давно. Перші книжки для дітей з'явилися тільки в XVII столітті, а до тих пір розважальні та повчальні історії передавалися виключно з вуст в уста. Колискові пісні, казки, народні оповідання – становили початки дитячої літератури. Першими книжками  для дітей були старовинні азбуки, азбуковники з яких діти навчалися читати й вивчали напам’ять різні повчальні історії.
Однак сьогодні стараннями літераторів дитяча література - це величезна компанія, що динамічно розвивається. За ініціативою і рішенням Міжнародної ради з дитячої книги (International Board on Books for Young People, IBBY) 2 квітня святкують Міжнародний день дитячої книги.
Цікавий факт: Україна також є членом IBBY.
Дата вибрана не випадково. 2 квітня на світ з'явився відомий казкар Ганс Крістіан Андерсен. Саме його перу належать всесвітньо відомі казки: «Снігова королева», «Принцеса на горошині», «Гидке каченя» і півтори сотні інших не менш знаменитих історій.
Перші ластівки дитячої літератури полетіли лише в XVIII столітті, коли світ побачили пригодницький роман Даніеля Дефо «Робінзон Крузо» і гостра сатира Джонатана Свіфта «Подорожі Гуллівера». Першою дитячою книжкою українською  мовою в новій літературі вважається «Читанка для діточок в народних школах руських» (1850) М. Шашкевича, що містить переробки творів та байки дидактичного характеру («Лис і Вовк», «Воли», «Вовк в овечій кожі»). Основоположником нової української дитячої літератури вважається Марко Вовчок, яка написала для дітей окрему збірку «Оповідання» (1865): «Кармелюк», «Невільничка», «Дев’ять братів і десята сестриця Галя», «Ведмідь». Її ж історична  повість «Маруся» перевидається в дитячих виданнях чужими мовами. Майже одночасно з Марком Вовчком в дитячій літературі появилися байки Л. Глібова, друковані в різних виданнях з 1853 р. і окремо (1863), далі його ж байки і приказки в «Дзвінку» (1890 — 1892) під псевдонімом  Дідусь Кенир. Далі естафету підхопили Степан Васильченко, Архип Тесленко і інші автори, які захопилися створенням літератури, призначеної для юних умів.
Як же відзначають Міжнародний день книги? Спершу визначають країну і тему свята. Далі, країна-господиня запрошує свого знаменитого письменника, щоб створити послання до всіх дітей планети. А художник створює плакат Міжнародного дня дитячої книги. Надалі ці матеріали використовуються для популяризації книг і розвитку інтересу до читання по всьому світу.
Цікавий факт: У 2018 році країною проведення головних урочистостей, приурочених до Міжнародного дня дитячої книги, стала Латвія.
Переглянути Плакат, створений для МДДК - 2018 відомим латиським художником Рейніс Петерсонcом, і Послання до дітей світу латиської письменниці Інесе Зандер, а також привітання від IBBY Латвії в оригіналі за посиланням: ➦http://www.ibby.org/fileadmin/user_upload/ICBD_2018_Message.pdf
Золота медаль до премії імені Г. Х. Андерсена. Також в День дитячої книги (раз на два роки) дитячим письменникам і художникам присуджується головна і найпрестижніша в даній літературної області нагорода - Міжнародна премія імені Г. Х. Андерсена з врученням золотої медалі (її ще називають «Малої Нобелівською премією»). Золоту медаль з профілем великого казкаря вручають лауреатам на черговому конгресі Міжнародної ради з дитячої книги, як і Почесний диплом за окремі книги для дітей, який присуджується за ілюстрування дитячих книжок і їх кращі переклади на мови світу. Переможці премії імені Г. Х. Андерсена - 2018 за посиланням: ➦http://nataliswir29.blogspot.com/2018/03/blog-post_27.html#more
Цікавий факт: Жоден з українських письменників чи художників-ілюстраторів за весь час існування премії не був  нагороджений  медаллю Андерсена. Тільки в 1973 році Почесний диплом Міжнародної премії імені Андерсена за поему-казку «Барвінок і Весна» отримав український письменник Богдан Чалий, більш детально за посиланням: http://informunka.blogspot.com/search, а в 1979 році в «Почесний список Андерсена» було вписано ім'я Всеволода Нестайка і його книга «Тореадори з Васюківки».
У багатьох країнах до Міжнародного дня дитячої книги приурочують конкурси, виставки, вистави, конференції та фестивалі, присвячені кращим письменникам і книгам. У школах і садках проводять різні ранки і організовують бесіди з сучасними авторами, які відповідають на питання читачів, а часто навіть декламують свої твори вголос.

Популярні публікації