СПИСОК ЛАУРЕАТІВ ПРЕМІЇ "ГЛИНЯНИЙ КІТ"

Премія «Глиняний кіт-2018» оголосила список із 20-ти цьогорічних лауреатів. Нагородження відбулося в Києві, в Центрі Курбаса. Цю неординарну премію заснували Національна спілка письменників України, Інститут літератури НАН України ім. Т. Г. Шевченка, Київський Національний університет ім. Т. Г. Шевченка, Національний музей літератури України  за підтримки Благодійного фонду газети «День». 
Як зазначив автор проекту, голова Київської організації Національної спілки письменників України Володимир Даниленко: «Глиняний кіт» - це, передовсім, ностальгія за справжнім, щирим, добрим і водночас новаторським письменством».
Щорічною премією нагороджуються  найкращі книжки року за версією експертного середовища письменників, критиків, літературознавців у номінаціях: «Поезія», «Проза», «Драматургія», «Критика, літературознавство», «Публіцистика, есеїстика», «Художній переклад», «Дитяча література», «Антологія».

Серед цьогорічних номінантів:

Наталя Яковенко. Головний приз. «За книжку «У пошуках Нового неба: Життя і тексти Йоаникія Ґалятовського». Видавництво «Лаурус».
Книжку присвячено найпопулярнішому свого часу церковному письменникові другої половини ХVІІ століття Йоаникію Ґалятовському. Але йдеться тут не лише про біографію і твори знаного могилянського книжника, тлумача західних уявлень про Бога й світ для тодішнього православного християнина. Авторка унаочнює процес становлення новочасного «інтелектуального повсякдення» в Україні та показує універсальний характер і, водночас, історичну специфіку тих прикмет «самості», що виразно оприявнились у барокову добу «київської відкритості» та «витворили обличчя нової української культури». Непересічна творча активність о. Йоаникія слугує вдячним тлом для реконструкції загальнішого типу ранньомодерного інтелектуала-богослова києво-могилянського кола, і для цього дослідниця залучає вельми розмаїтий і витончений методологічний інструментарій релігійної антропології, історії уявлень та ідей, історії читання та культурних рецепцій тощо.
➤Микола Воронін  «За збірку громадянської лірики». Збірка поезій «Вірші одного кіборга», видавництва «Майдан» і «Смолоскип».
➤Сергій Пантюк «За книжку громадянської лірики». Збірка поезій «Так мовчав Заратустра», видавництво «Смолоскип».
➤Ірина Жиленко «Євангеліє від ластівки». Диплом «За самобутнє відображення епохи» вручається директору видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» Івану Малковичу.
➤Олександр Мимрук «За яскравий поетичний дебют року». Збірка поезій «Цукровик», видавництво «Смолоскип».
➤Дмитро Павличко за вибрані вірші, пісні, поеми «Два кольори». Видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА».
До поетичного вибраного Дмитра Павличка — одного з найвідоміших українських поетів кінця ІІ тисячоліття — увійшли найкращі вірші й поеми з усіх періодів його творчості.
Неймовірний темперамент і жага до життя круто заносили поета на шалених віражах ХХ століття, однак любов, як найвірніший компас, непомильно виводила його на сонячні шляхи правди і повертала до себе справжнього. Його збірки любовної лірики «Таємниця твого обличчя» та «Золоте ябко» — осібна сторінка у скарбниці української поезії, а пісню «Два кольори» з її прихованими смислами знає чи не кожний українець.
➤Олег Рибалка за роман-триптих «Гра в життя». Видавництво «Легенда».
➤Надія Гуменюк. Книжка оповідань  «Поговори зі мною». Видавництво «Віват».
➤Ганна Костенко. Книжка «Цурки-гілки» (Джазові імпровізації та оповідання»). Видавництво «Саміт-книга».
➤Анастасія Нікуліна. Книжка «Сіль для моря, або Білий Кит». Видавництво «Віват».
Чотирнадцятирічна Ліза не знаходить спільної мови ані з батьками, ані з однокласниками. Здається, єдині, хто її розуміють, — це море і хлопець під загадковим ніком Білий Кит. А ще дивна Анна, яка вчить: «Головне не те, що зовні, і не ті, хто навколо. Головне, що в тебе всередині». Чи випадкова їхня зустріч? Чи зустрінуться Ліза і Білий Кит? І хто кого порятує, коли настане час відплати? Ця історія про довіру, зневіру і про любов. Вона про нас із вами — дорослих і юних, розумних і наївних, романтиків і прагматиків. 
➤Михаїл Гранд. Книжка «Завжди поруч». Видавництво «Саміт-книга».
➤Олег Коцарев. Роман «Люди в гніздах». Видавничий дім «КОМОРА»
➤Надія Мірошниченко, Ярослав Верещак, Олег Миколайчук «За впорядкування антології п’єс для дітей». Книжка «Драмовичок». Видання Національного центру театрального мистецтва імені Леся Курбаса.
➤Дмитро Муравський «За фотокнигу про російсько-українську війну на Донбасі». Видання «Через війну. Погляд волонтера». Видавництво «Люта справа».
➤Григорій Кияшко. Книжка «З погляду старого дзиґаря». Видавництво «Щек».
➤Ганна Буяджи. Книжка «Микитась Боровичок». Видавництво «Саміт-книга». 
Історія про маленького лісового духа Микитася Боровичка, який не зміг врятувати рідний ліс від гострих сокир лісорубів, але як справжній лісовик не побоявся труднощів, щоб виправити свою помилку. Навіть небезпечні випробування страшного Вія не спинили Микитася. Казка про світлу дружбу між духами та людьми заради відновлення.
➤Мар’яна Прокопович. «За переклад з італійської мови книжки Данієли Тразатті «Золотий кролик». Видавництво «Лаурус». 
➤Дмитро Чистяк «За переклад з французької мови роману Марґеріт Юрсенар «Адріанові спогади». Видавництво «Журнал РАДУГА».
➤Олена Степаненко «За переклад з білоруської мови книжки для дітей Сергія Прилуцького «Геть дорослих!». Видавництво «Люта справа». Хай вас не вводить в оману яскрава обкладинка і дитячі малюнки всередині. Це не книжка для дітей; точніше, вона перш за все не для дітей. Але — про все по черзі. Автор цієї книжки — білоруський поет Сергій Прилуцький (Сяргей Прылуцкі) на прізвисько Пістончик, слемер і бешкетник, який уже з десяток років живе в Україні, але продовжує писати білоруською. Тож і «Геть дорослих» вийшла білоруською, але з паралельним перекладом усіх віршів на українську мову. На кожній розгортці книжки є вірш білоруською, українською, і малюнок, який імітує дитячі «художества». Ілюструвала видання Анна Сарвіра, і її роботи увійшли до числа 75 найкращих ілюстраторів світу.
➤Вахтанг Кіпіані. Книжка «Війна двох правд. Поляки та українці у кривавому ХХ столітті». Видавництво «Віват».

Популярні публікації