Літературні готелі світу

У Токіо фукціонує заклад для туристів під назвою "Ліжко і Книга", 3200 книжок – саме стільки знадобилося, щоб прикрасити готель у Японії. Стіни, стеля, полички – тут усюди можна знайти літературні томики різними мовами світу. Замість просторого номера – невелика капсула, вбудована в книжкову полицю. За стіною окрім книг – інші туристи. Але гості готелю запевняють, що тільки раді тісному сусідству. Тому охочих зупинитися у книжковій шафі вистачає. У готелі є 60 номерів. Кожен із них оснащено матрацом та лампою для читання. Вдень працює спільна вітальня, де відвідувачі можуть обговорити літературні вподобання.
"Ліжко і Книга"
У Канаді є готель «Hotel de Glace», який щорічно перевлаштовують під певний літературний твір. Цей крижаний готельний об’єкт перебудовується щозими.
Hotel de Glace
«The Sylvia Beach Hotel», який розташовується в штаті Орегон, прагне прищепити своїм гостям любов до читання. У готелі немає телевізорів, радіоприймачів та Інтернету, зате є бібліотека. Номерний фонд готелю складається з номерів категорій «Класика», «Бестселери» і «Романи». При цьому, тематично інтер’єр кожного номера присвячений якомусь конкретному автору.
The Sylvia Beach Hotel
Ambassade Hotel, Амстердам.Умберто Еко, Салман Рушді, Пол Остер, Натан Інгландер, Ісабель Альєнде, Відіадхар Сураджпрасад Найпол, Тоні Моррісон, Маріо ВаргасЛлоса, Герта Мюллер, Гюнтер Грасс, Орхан Памук, Жозе Сарамаго були тут. Причому семеро останніх - нобелівські лауреати. З середини 80-х готельєри подумали: якщо вже до нас так тягне письменників - нехай користь приносять. І стали всіх заїжджих літераторів, незалежно від рангу, залишати в бібліотеці готелю копію останньої книги з автографом (а також робити запис в гостьовій книзі).
Сьогодні в бібліотеці готелю понад три тисячі книг, що належать авторам з 76 країн. Гостьові книги з записами знаменитостей поміщаються в особливому шафі - кажуть, їх теж цікаво читати.
Ambassade Hotel, Амстердам
Колишній книжковий магазин «Ласкаво просимо всіх книжників!» - говорить вивіска на готелі. Створюючи його інтер'єри, власники надихалися атмосферою літературних салонів 1920-х років і перебували тут колись книгарнею. А якщо ви підете гуляти по місту, на ресепшені вам подарують  карту, де відзначені всі місця, пов'язані з літературою.
Сан-Франциско, Rex.
Батьком власника готелю Майамі, The Betsy був американський поет Хаїм Плуцік (його перекладав, зокрема, Йосип Бродський), тому тут проходять поетичні читання, а в кожному номері непоганий вибір книг (причому не тільки поезії, а й пляжного чтива).
Майамі, The Betsy
По дорозі з Сантьяго-де-Компостела в Париж є старовинна пошта 18 століття, перероблена в невеликий затишний готель. Всі номери тут носять імена французьких письменників, хоча самі вони тут навряд чи бували. Зате, зміцнюючи репутацію літературного готелю, господарі регулярно організовують тематичні вечори, лекції та читання.
Mille et Une Feuilles

Популярні публікації